Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Novo koncertno prizorišče z več kot 2000 let staro zgodovino

28. 6. 2023; 08.00
Avtor: K.M.
Small Roman Theatre_Danijel Bartolić_photo_3

Malo rimsko gledališče v Pulju foto: Danijel Bartolić

Le dve uri od Ljubljane se nahaja eden redko ohranjenih antičnih spomenikov v Evropi - 2000 let star oder, ki je bil maja odprt po temeljiti in podrobni obnovi.

Malo rimsko gledališče v Pulju, hrvaškem mestu, v katerem je tudi puljska Arena, ostanki rimskega amfiteatra, ki je videti kot znameniti rimski Kolosej, so maja odprli po dolgotrajni in kompleksni prenovi. Na dva tisoč let starem odru kmalu se bodo začeli nastopi številnih umetnikov. Pulj, kot ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Evropi pa je dobil nov oder za vrhunske kulturne dogodke, ki jih lahko spremljate tudi na monumentalnem, 330 kvadratnih metrov velikem ekranu na zadnji fasadi Arheološkega muzeja Istre. Malo rimsko gledališče je v prvotni obliki imelo med 3.000 in 5.000 sedežev za obiskovalce, rekonstruirana različica pa lahko sprejme okoli 1.600 oseb. Projekt rekonstrukcije edinega antičnega gledališča na Hrvaškem in enega od številnih v Evropi je največji kulturni projekt v zadnjih dveh desetletjih v tej državi, njegov avtor pa je ugledni arhitekt in urbanist Emil Jurcan, ki je bil za svoje delo nagrajen na Piranskih dnevih arhitekture.

Malo rimsko gledališče v Pulju foto: Danijel Bartolić

Malo rimsko gledališče v Pulju foto: Danijel Bartolić

Po skoraj dveh desetletjih zanemarjanja je bilo Malo rimsko gledališče prenovljeno s kontrastno metodo, z jeklom in belim betonom, pri čemer je izjemna pozornost bila posvečena temu, da se temelji novogradnje nikjer ne dotikajo ali ogrožajo rimskih ostankov amfiteatra. Tribune so v celoti izdelane brez matic in vijakov, da ne motijo akustike prostora. Višina in globina stopnic pa ustrezata originalnim meram, pri čemer je upoštevano razmerje 1:2, po navodilih iz " Deset knjig o arhitekturi« slavnega rimskega arhitekta iz 1. st. stoletja pred našim štetjem, znamenitega Vitruvija. Rekonstrukcija Malega rimskega amfiteatra pa ni le faksimil, ker skratka ne more biti, saj nekateri detajli iz rimske dobe še vedno niso znani. Manjkajo ostanki temeljev za avditorij na severni in južni strani, tudi manjka malo rimsko gledališče in zato se je uporabljalo materiale, ki niso značilni za obdobje starih Rimljanov. Program prihodnjih nastopov na tem poletnem odru bo kmalu predstavljen javnosti, poleti pa naj bi na njemu tudi zaigrali svetovni glasbeniki. Slovenska vokalna atrakcija Perpetuum Jazzile, ki praznuje že 40 let uspešne kariere, je imela čast otvoriti sezono koncertov v prenovljenem Malem rimskem gledališču.

Malo rimsko gledališče v Pulju foto: INGRAD

Pulj in Istra sta ena izmed najbolj znanih hrvaških destinacij, katere vsako leto obišče ogromno turistov iz vsega sveta. Zaradi blage sredozemske klime, čistega morja, odlične prometne povezanosti in izjemno bogate kulturne dediščine, turistična sezona v Istri traja skoraj celo leto. Vrhunec sezone pa je v poletnih mesecih, ko se v okviru Puljskega kulturnega poletja organizira največ kulturnih dogodkov. Le nekaj kilometrov stran od Pulja se nahaja eden najbolj znanih narodnih parkov na Hrvaškem, Otočje Brioni, ter številni kraji v notranjosti Istre, ki spominjajo na nekdanji preprost način življenja in navdušujejo s svojo lepoto in ponudbo specifičnih istrskih specialitet in domačega vina.

prejšnji članek
Nič več skrivnost: Cavazza novi chef slavne restavracije!
Svet slavnih
Nič več skrivnost: Cavazza novi chef slavne restavracije!
naslednji članek
Raay zažural s to dolgolaso svetlolasko
Svet slavnih
Raay zažural s to dolgolaso svetlolasko