nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Kolesarjenje v Essnu

9. 9. 2023; 12.54
Avtor: K.M.
Emscher (2)

Emscher je reka, pritok Rena, ki teče skozi območje Porurja foto: KKM

Impresivna industrijska kultura, zelene odprte površine in živahno mestno življenje: kolesarjenje je odličen način za doživetje vsega tega v Essnu.

Časi v regiji Porurje, ko perila ni bilo mogoče obesiti, ker bi saje takoj umazale, že davno mimo. Kar so bile nekoč železniške proge za prevoz premoga, so zdaj kolesarske poti. Kjer je nekoč plaval odpadni vod v odprtih kanalih, so zdaj obnovljeni potoki in reke. Če obiščete nemško mesto Essen z njegovo okolico, boste zagotovo uživali v preobrazbi regije, ki se je iz industrije preoblikovala v regijo za prosti čas. Piko na i pa da največjegi infrastrukturnegi projekta v Evropi, renaturacija reke Emscher.

Niederfeldsee Essen foto: Diana Blinkert

Kolesarjenje

Impresivna industrijska kultura, zelene površine in živahno mestno življenje: kolesarjenje je odličen način za doživetje vsega tega v Essnu. Na voljo je dobro razvita mreža kolesarskih poti, dolga približno 260 kilometrov. Večina teh poti je bila zgrajena na opuščenih železniških progah, ki so jih še pred nekaj desetletji uporabljali za prevoz premoga in jekla. Danes te poti ponujajo sproščeno kolesarsko izkušnjo, pogosto stran od prometa.

Pot vas s kolesom vodi tudi mimo reke Emscher, ki še danes doživlja spremembe. Preoblikovanje tako velikega rečnega sistema je medgeneracijski projekt in gre za veliko več kot preoblikovanje prostorov, ki so se jim ljudje prej izogibali, v privlačna rekreacijska območja. Cilj je kakovost regije Emscher bistveno izboljšati s projekti, ki segajo daleč prek vodne poti.

Kolesarjenje ob reki Emscher foto: KKM

Preobrazba reke Emscher

Minilo je več kot sto let, odkar se je redko poseljena travnata pokrajina preoblikovala v industrijsko metropolitansko območje. Neomejeni Emscher je postal umetni sistem odprtih kanalov za odpadne vode. Z upadom rudarstva se je začela nova strukturna sprememba, v kateri je tradicionalna težka industrija odstopila mestu novim sektorjem, kot so storitve in znanost. Te spremembe se odražajo v spreminjajoči se reki in njeni okolic. Odpadne vode bodo preusmerjene v zaprte kanalizacije, medtem ko projekt postopoma preoblikuje reko in njene pritoke v skoraj naravne vodne poti. Preoblikovanje tako obsežnega rečnega sistema je projekt, ki presega generacije, in ne gre zgolj za preoblikovanje prostorov, ki so jih ljudje prej izogibali, v privlačna rekreacijska območja. Namen je bistveno izboljšati kakovost regije Emscher s projekti, ki segajo veliko dlje od same vodne poti.

Reka Emscher foto: KKM

prejšnji članek
Solata z rostbifom in borovnicami
Kulinarika
Solata z rostbifom in borovnicami
naslednji članek
Na pomoč priskočili tudi znani obrazi
Svet slavnih
Na pomoč priskočili tudi znani obrazi
#nasazenazenska
nasazenazenska