palestina
Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Enogastronomska rapsodija na Ptuju

8. 11. 2023; 05.17
Avtor: G.S.
Ptujska klet_Stanko Kozel 2022_IZBOR_high res (85)

Ptujska klet foto: Zavod za turizem Ptuj/Stanko kozel

Približuje se Martinovo in pred tem smo obiskali eno najbolj romantičnih vinsko kulinaričnih zgodb v Sloveniji.

Na vedno očarljivem Ptuju, smo skozi staro mestno jedro, potovali skozi čas z zgodovinsko obarvanimi zgodbami. Vse enogastronomske zgodbe, ki smo jih spoznali so del starega mestnega jedra, ki daje Ptuju čar romantičnega mesta. Ko vas sprejmejo domačini se zakladnica teh zgodb odpre. Skozi vina lokalnih pridelovalcev se lahko sprehodite skozi čas.

Skrivnostni rovi pod grajskim gričem

V rovih pod grajskim gričem, ki tam niso od nekdaj, ampak od časa povojne Jugoslavije, lahko degustirate lokalna vina v popolni temi. Kmalu boste začutili vonj vina in kaj kmalu boste okusili, ali je vino v vašem kozarcu rdeče, belo, oranžno ... Nič čudnega ne bo, ko boste že čez nekaj minut, pa čeprav v popolni temi, suvereno trknili z osebo nasproti vas. Pa ne zato, ker bi videli v popolni temi, ampak, ker se bodo izostrila vsa vaša ostala čutila.

Degustacija vina v temi v rovih pod grajskim gričem. foto: Zavod za turizem Ptuj/Stanko kozel

Ptujska klet foto: Zavod za turizem Ptuj/Stanko kozel

Vinoteka Osterberger v hotelu Mitra

Sprehod mimo Dominikanskega samostana proti središču mesta vas popelje direktno, do romantičnega hotela Mitra, kjer v vinoteki Osterberger lahko spoznate več tisočletno vinsko tradicijo na Ptuju. Tam vam v vinski kleti hotela, v romantičnem vzdušju pripravijo izbrane sire in pokušino lokalnih vin. Sommelier vas popelje skozi zgodovino Ptuja, ki se seveda začne z Rimskimi vojskovodji in vinarji. Ime vinoteke je poimenovano po družini, ki je imela v lasti hotel in tudi veliko vinogradov v okolici Haloz od 2. polovice 19. stoletja.

Vinoteka Osterberger foto: Zavod za turizem Ptuj/Stanko kozel

Zanimivost št. 1 – Vino Šipon (Furmint)

Za ime je kriva Napoleonova vojska

Gre za najstarejšo vinsko sorto pri nas, ki je v naših krajih še od rimskih časov. Samo ime Šipon pa izvira iz 19. stoletja, ko so francoski vojaki od domačinov na Štajerskem kupovali vino, so vedno rekli vinu C'est si bon (op. prevod: to je tako dobro), kmetje pa so za njimi ponavljali besedo Šipon in tako je ostalo na Štajerskem koncu vino Šipon namesto Furmint.

Še ena skrivnost grajskega griča

Ko že mislite, da vas na obronkih grajskega griča nič več ne more presenetiti, pa odkrijete košček raja. Grajski vinograd. Tam lahko srečate viničarja in poskusite, kako je, če vam na hrbet opašejo pute z nekaj 10 kilogramov grozdja. Viničar nam pove: »Če hočemo dobro vino, vse kar je načetega, nagnitega pri grozdju, odstranimo. Tu na grajskem vinogradu raste Renski Rizling.« Tudi na tej postojanki ne boste ne lačni ne žejni. Tu pod vinogradom vas čaka pravi špricar s Haložanom iz Ptujske kleti in trgačeva malica. Kislo zelje z bučnim oljem, ocvirki, šunka in tlačenka.

Viničar v mestnem vongradu foto: GS

Viničar v mestnem vongradu foto: GS

Trgačeva malica pod mestnim vinogradom foto: GS

Ptujska klet

V Ptujski kleti vas poleg blagovne znamke Pullus, pričakujejo nove steklenice s prav posebnimi vinskimi sortami, za prave ljubitelje vina. V različnih steklenicah najdejo prostor laški rizling, sivi pinot, sauvignon, chardonnay, renski rizling, rumeni muškat, traminec, zeleni silvanec, beli pinot, rizvanec, muškat otonel in druge. Barve rdečih vin zastopajo modri pinot, modra frankinja, žametna črnina in druge.

Sprehod do arhivske kleti, kjer lahko kupite tudi vino s svojo letnico rojstva ali tisto vam najljubše osebe. Mimo starinskih sodov, pajčevinastih kotov in medlo osvetljene poti se vam bo razkrila klet vredna ogleda. Tam boste začutili, da se v vinskih zgodbah Ptuja skriva prav vsaka kapljica vina, tudi tiste, ki so nekoč stale v amforah rimskega Petovia.

Enogastronomski program vas čaka na naslednji povezavi. Lepo je, če ga doživite v dvoje ali v družbi prijateljev.

Zanimivost št. 2 – za ljubitelje literature

Parzival na Ptuju

V evropski in svetovni literarni zgodovini med najpomembnejša literarna dela prištevamo tudi legendo o vitezu Parzivalu nemškega avtorja Wolframa von Eschenbacha. Parzival je roman v verzih, ki opisuje težnjo po realizaciji lastnega jaza in ustreznem razumevanju Boga in življenja. Roman je nastal v prvem desetletju 13. stoletja in se uvršča med srednjeveško književnost, v originalu je napisan v srednji visoki nemščini. Osrednji lik romana je vitez Parzival, ki na poti iskanja svetega grala spoznava zakonitosti življenja in tudi, kaj sveti gral dejansko je. V literarnem delu »Parzival« sveti gral ni kelih, ampak je kamen imenovan „lapsit exillis“. Roman sestavlja 16 knjig, v skupni dolžini 24 812 verzov. Osrednja tematika je viteštvo v najširšem pomenu te besede in pot ki vodi med junaštvom in duhovnostjo pri doseganju le tega.

Vsebino devete knjige je avtor Wolfram von Eschenbaach umestil v okolje današnje Slovenske Štajerske, tako da se na Parzivalovi poti pojavijo konkretne lokacije današnjega Ptuja, Hajdine (Gandin), Borla (Anckhenstein), Rogatca (Rohitsch), jame Belojače in Celja. Ob tem je treba posebej izpostaviti, da so slednja imena edine realne geografske lokacije v romanu, ki jih je možno nedvoumno lokalizirati in obiskati tudi danes. Slovenska Štajerska tako predstavlja edinstveno lokacijo, saj lahko upravičeno rečemo, da je to področje, kjer je Parzival doživel razsvetljenje in duhovno katarzo.

Viri: spletna stran Visit Ptuj & spletna stran hotela Mitra
prejšnji članek
Jan Plestenjak razkril veliko presenečenje
Svet slavnih
Jan Plestenjak razkril veliko presenečenje
naslednji članek
Pismo sebi – ljubeča izpoved mame in hčerke
Svet slavnih
Pismo sebi – ljubeča izpoved mame in hčerke