stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Dunaj bo že danes postal božična prestolnica

10. 11. 2023; 06.00
Avtor: K.M.
Božični sejem pred mestno hišo so lani obiskali trije milijoni ljudi.

Božični sejem pred mestno hišo so lani obiskali trije milijoni ljudi. foto: Stadt wien marketing, Johannes Wiedl

Na Dunaju se že v sredini novembra nekatere izmed najlepših ulic, trgov in parkov spremenijo v božične sejme. Izbira je zelo raznolika, od tradicionalnih s klasično kulinarično ponudbo, kulturnih in umetniških do trajnostno naravnanih sejmov.

Letos se jih bo na Dunaju zvrstilo kar 14, na katerih bodo postavili skupno 777 stojnic. Prvi sejmi, vključno z znamenitim Christkindlmarktom pred mestno hišo, se otvarjajo že danes, v petek, 10. novembra. Največji in najbolj znan dunajski božični sejem je Christkindlmarkt pred dunajsko mestno hišo. Dunajski župan Michael Ludwig, ki ga bo uradno otvoril v petek, 10. novembra, je poudaril njegov izredni pomen: »Sejem pred mestno hišo ima dolgo tradicijo, njegova veličastna zgodovina sega več stoletij v preteklost. Kulturno, družbeno in tudi gospodarsko je izjemno pomemben za naše mesto. Skupaj z drugimi božičnimi sejmi v mestu znatno pripomore k temu, da je Dunaj leto za letom evropska božična prestolnica. Samo lani smo imeli tri milijone obiskovalcev.«

Nostalgični vrtiljak pred mestno hišo foto: Stadt wien marketing, Johannes Wiedl

Sejem, ki bo odprt do 26. decembra, velja za mešanico tradicije in romantike. Na njem bodo tudi letos postavili nostalgični vrtiljak, panoramsko kolo in paviljon, namenjen otrokom. V njem bodo lahko brali, ustvarjali adventne koledarje, hiše iz medenjakov, božične okraske in sveče ter se družili ob družabnih igrah. Športni navdušenci bodo lahko uživali na 3.000 kvadratnih metrov velikem drsališču, ki bo odprto od 10. novembra vse do 7. januarja. Ena glavnih atrakcij je platana v parku pred mestno hišo, ki so jo posadili že pred 150 leti. Vsako leto jo okrasijo z 200 rdečimi srci z lučkami LED. Lučke vsakih 30 minut za kratek čas ugasnejo, nato pa ponovno zasvetijo, ko mimo njih prileti žareči srček.

Stojnice vabijo z mamljivim vonjem po kuhanem vinu, punču in medenjakih. foto: Stadt wien marketing

Tudi drugod po mestu bodo ljubitelji božičnih sejmov prišli na svoj račun. Obiskovalcem, ki cenijo trajnostno naravnanost, priporočamo obisk sejma v predelu Spittelberg, ki bo letos v celoti zasnovan v skladu s trajnostnimi in ekološkimi smernicami, ter sejma Art Advent na Karlovem trgu. Slednji poteka že 30 let, celotna kulinarična ponudba pa ima ekološki certifikat.

Za vse, ki niso najbolj naklonjeni tradicionalnim božičnim sejmom, pa priporočamo, da dajo priložnost njegovi sodobnejši različici v dunajski muzejski četrti. Obiskovalci tam lahko občudujejo spektakularne svetlobne inštalacije, se preizkusijo v kegljanju na ledu ali pa uživajo v večerih z DJ programom.

prejšnji članek
Alenov psiček poginil v času snemanja Kmetije
Resničnostni šovi
Alenov psiček poginil v času snemanja Kmetije
naslednji članek
Jure Košir s sinom Jalnom na posebni preizkušnji
Svet slavnih
Jure Košir s sinom Jalnom na posebni preizkušnji