Življenjski slog
 

Kostanjevica na Krki – edino slovensko mesto na otoku

29. 9. 2024; 22.00
Avtor: K.M.
Anja-Aljaz-399-scaled

Kostanjevica na Krki foto: La Vie

Kostanjevica na Krki ponuja čudovite naravne in kulturne zaklade: od Krakovskega gozda do Kostanjeviške jame, vse v najstarejšem mestu na otoku.

Kostanjevica na Krki je edinstveno mesto, ki se ponaša z bogato zgodovino, naravnimi lepotami in kulturnimi znamenitostmi. Nahaja se na umetnem otoku v okljuku reke Krke in je znano kot najstarejše, hkrati pa tudi najmanjše mesto na Dolenjskem. Leta 2007 je postala samostojna občina, danes pa je ena najbolj priljubljenih slovenskih turističnih destinacij. Mesto vabi s čudovito arhitekturo, naravnimi parki ter bogato kulturno dediščino.

Zgodovinski pomen mesta Kostanjevica na Krki

Kostanjevica na Krki je mesto s tisočletno zgodovino, ki sega vse do prazgodovinskih obdobij. Njegova edinstvena lokacija na umetnem otoku je pomembno vplivala na razvoj mesta, ki je danes razglašeno za kulturni in zgodovinski spomenik. Sprehod po mestnem središču vas popelje skozi zgodovinske trge, kjer sta posebej izstopajoča Veliki in Mali trg ter dve čudoviti cerkvi, ki pričata o bogati zgodovini kraja.

V njem že od leta 1974 domuje Galerija Božidar Jakac. foto: Galerija Božidar Jakac

Naravne znamenitosti v Kostanjevici in okolici

Kostanjevica na Krki se ponaša z mnogimi naravnimi znamenitostmi, ki privabljajo ljubitelje narave. Med najpomembnejšimi je Krakovski gozd, največje sklenjeno ravninsko gozdno območje v Sloveniji. Gozd je dom številnim ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam ter vključuje pragozdni rezervat, ki je zaščiten že od leta 1952. Za obiskovalce je posebej zanimiva Resslova pot, osem kilometrov dolga sprehajalna pot po robu Krakovskega gozda, ki vodi skozi slikovito pokrajino.

Kostanjeviška jama – pravljični podzemni svet Gorjancev

Ob vznožju Gorjancev se nahaja Kostanjeviška jama, ena izmed najbolj obiskanih naravnih znamenitosti v tem delu Slovenije. Kraški teren, oblikovan iz krednih apnencev, je skozi tisočletja s pomočjo padavinskih voda, podzemnih tokov in tektonskih premikov ustvaril čudovite sigaste tvorbe pravljičnih oblik. Leta 1937 so narasle vode odprle današnji vhod v jamo, kar je presenetilo okoliške prebivalce.

Kostanjevica na Krki foto: Dreamstime

V 1971 je bila jama elektrificirana in urejena za turistične obiske. Na voljo je 300 metrov poti, ki vodi skozi najlepše predele jame, vendar celotna dolžina presega dva kilometra, raziskave pa še vedno potekajo. Jama je dostopna vsem starostnim skupinam, saj so poti prilagojene otrokom in starejšim obiskovalcem. Temperatura v jami je stalna in prijetno hladna pri 12 °C, kar zagotavlja osvežitev v vročih poletnih mesecih. V bližini jame se nahaja tudi urejen piknik prostor, kjer se obiskovalci lahko sprostijo v naravnem okolju.

Kulturna dediščina in Forma viva

Kostanjevica na Krki ni le kraj naravnih lepot, ampak tudi središče bogate kulturne dediščine. Znana je po Formi vivi, mednarodnem kiparskem simpoziju, ki je potekal v Kostanjevici in Seči pri Portorožu. Na tem simpoziju so slovenski in tuji umetniki ustvarjali skulpture iz lokalnih materialov – krakovskega hrastovega lesa in istrskega kamna. Te skulpture danes predstavljajo del kulturne pokrajine in so na ogled v naravi.

Pogled na staro mestno jedro foto: Dreamstime

Turistične možnosti v Kostanjevici na Krki

Poleg kulturnih in naravnih znamenitosti mesto ponuja tudi številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Obiskovalci se lahko podajo na kolesarske poti, uživajo v vožnji s kanuji po reki Krki ali raziskujejo okoliške vasi peš. V mestu se pogosto organizirajo kulturni dogodki, festivali in razstave, ki bogatijo lokalno turistično ponudbo.

prejšnji članek
Nepričakovano? Kaj se dogaja v oddaji Jasne Kuljaj?
Svet slavnih
Nepričakovano? Kaj se dogaja v oddaji Jasne Kuljaj?
naslednji članek
Tadej Pogačar je po zmagi najprej poljubil svojo zaročenko
Svet slavnih
Tadej Pogačar je po zmagi najprej poljubil svojo zaročenko
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.