Življenjski slog
 

Gradec – prelepa prestolnica Štajerske vredna obiska

14. 10. 2024; 19.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Gradec

Izgubite se med raziskovanjem prelepih ulic mestnega središča avstrijskega Gradca. foto: Shutterstock

Gradec je bil med Slovenci od nekdaj zelo priljubljen – tako kot turistična destinacija kot priložnost za delo v tujini. Gre za raznoliko mesto, ki seže do srca in ga je vredno obiskati.

Glavno mesto avstrijske Štajerske, Gradec, katerega začetki segajo vse do rimskih časov, se razprostira na obeh straneh reke Mure. Zgodovinske zgradbe in kreativna kulturna scena zaznamujejo podobo evropske kulturne prestolnice 2003. Je mesto, ki vabi vse čute. Sproščeno vzdušje juga, lepe razgledne točke, navdušujoča arhitektura, prostori za umetnost, trendovski festivali, imenitne dizajnerske trgovine in veliko kotičkov za gurmanske dogodivščine. Gradec je raznolik, pester in seže do srca.

Gradec je bil med Slovenci od nekdaj zelo priljubljen – tako kot turistična destinacija kot priložnost za delo v tujini in predvsem pred leti kot središče nakupov številnih slovenskih družin. Kar niti ni tako zelo presenetljivo, saj na majhnem območju ponuja veliko raznolikosti. Čeprav se pogosto poudarja, da je v Gradcu večino stvari mogoče obiskati peš, se moramo zavedati, da gre za drugo največje mesto v Avstriji, za prestolnico Dunajem. Je pa res, da to velja za središče mesta, eno izmed največjih srednjeveških središč v Evropi, kjer si lahko vse znamenitosti ogledate v samo enem dnevu. Če Gradca po kašnem čudežu še niste obiskali, je čas, da ga postavite na svoj seznam destinacij, ki jih morate obiskati. 

Znameniti urni stolp je ena izmed večjih znamenitosti Gradca. foto: Shutterstock

Največjo znamenitost mesta najdemo v osrčju mesta, tam kraljuje z gozdom poraščen Grajski hrib (Schlossberg), na katerega se je mogoče povzpeti. Od nekdanje utrdbe na platoju se je do danes v celoti ohranil samo urni stolp, ki velja za stari simbol mesta, svojo današnjo podobo pa je dobil v sredini 16. stoletja. Njegova posebnost je zagotovo ura, ki zaradi zamenjane dolžine kazalcev velikokrat zmede naključne obiskovalce. 

Za novi simbol mesta od leta 2003 velja Hiša umetnosti (Kunsthaus) na levem bregu Mure, ki je videti kot velikanski modro svetlikajoči se mehurček, ki pluje med strehami zgodovinskega mestnega jedra. 

Unescova kulturna dediščina

Tudi kultura dokazuje, da se v Gradcu nasprotja privlačijo – tradicija in klasika z roko v roki, z inovacijami in zanimivimi pogledi v prihodnost. Veliko je festivalov klasične glasbe, džezovskih dogodkov in festivalov elektronske glasbe s sodobno tematiko. Podobno pestri so umetniški prostori po Gradcu: veliko muzejev in slikarskih zbirk, renesančni grad kot Unescova kulturna dediščina ter edina ohranjena orožarna na svetu Zeughaus si podajajo roko z imenitnimi umetnostnimi galerijami, dvoranami za sodobno umetnost in medije ter s tako imenovanim Friendly Alienom kot ekstravagantnim razstavnim prostorom.

Mogočna dvorišča, monumentalne zgradbe, arkadni hodniki, kupole, stolpiči, tlakovane uličice in edinstvena strešna pokrajina, ki spada med Unescovo kulturno dediščino. Stari del mesta je karizmatičen, dopolnjujejo pa ga sodobne zgradbe z inovativnim jezikom oblik in privlačnostjo, katere moč seže daleč čez meje. Sredi mestnega središča na reki Muri plava še en arhitekturni simbol mesta, ponoči obsijan s sijočimi barvami: otok, ladja, mestni trg in razgledna ploščad v enem.

Mesto za užitek

Mesto Gradec je obdano z naravo in številnimi kmetijami, ki sooblikujejo kulinarično podobo. foto: Shutterstock

Gradec je tudi prestolnica užitkov in vabi na kulinarične trenutke sreče, med drugim na kmečke trge, kjer lahko pokusite sveže sadje, zelenjavo, prekajeno meso, slanino, hrustljav črni kruh, med, domače sokove, marmelade, močnate jedi in vrhunsko žganje. Hkrati pa Gradec z okolico predstavlja odlično lego za uspevanje vinogradov in posledično odličnega vina. Ne glede na to, ali med oddihom iščete restavracijo, udobno teraso, odlično kavarno ali kakšno manjše podjetje z lokalno ponudbo, boste zagotovo našli nekaj zase. Raznolikost kulinarike se kaže tudi v številnih kulinaričnih festivalih. Največ pozornosti pa privabijo trgi z bogato ponudbo več kot 350 kmetov in pridelovalcev iz okolice Gradca, ki vsakodnevno skrbijo za svežo in lokalno hrano.

prejšnji članek
Eva Hren šokirala: V Afriki poskusila to žival
Svet slavnih
Eva Hren šokirala: V Afriki poskusila to žival
naslednji članek
Nizozemska kraljica navdušila s trenom, ki ga obožuje Kate Middleton
Moda&Lepota
Nizozemska kraljica navdušila s trenom, ki ga obožuje Kate Middleton

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.