pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Znanost pravi, da si morate vzeti daljši dopust

13. 1. 2024; 03.00
Avtor: K.M.
Dopust, počitnice

Dopust, počitnice foto: Profimedia

Na podlagi 40-letne raziskave Evropskega združenja za kardiologijo so imeli testiranci, ki so si vsako leto vzeli več kot tri tedne dopusta, 37 odstotkov manjšo verjetnost smrti kot tisti, ki so si na leto vzeli manj kot tri tedne dopusta - in vse to zaradi stresa.

Vštudiji so 40 let sledili skupini 1222 moških, ki so imeli večje tveganje za kardiovaskularne bolezni. Pol skupine je dobilo program priporočil glede življenjskega sloga, drugi pa niso prejeli nobenih navodil. V skupini s priporočili so raziskovalci odkrili, da so bile krajše počitnice povezane z večjo umrljivostjo. Testiranci, ki so si vzeli krajše dopuste, so tudi delali več in spali manj od tistih, ki so si vzeli daljše počitnice, kar je samo še okrepilo stres v njihovem življenju.

Opazili so tudi, da je bila skupina s priporočili pod dodatnim stresom, ker so bili pod pritiskom sledenja priporočilom. Raziskovalci so odkrili, da niti redna telesna vadba in prehranske spremembe ne morejo odpraviti stresa vsakdanjega življenja. »Ne mislite, da lahko s sicer zdravim načinom življenja popravite napake preobilice dela in izpuščanja počitnic,« je povedal profesor Timo Strandberg z Univerze Helsinki. »Počitnice so dober način za sproščanje stresa.« V Ameriki leta 2018 kar 52 odstotkov vseh zaposlenih ni izkoristilo svojega dopusta in so tako žrtvovali kar 600 milijonov dni dopusta.

Ljudje, ki živijo zelo dolgo in obenem zdravo, morda ne delajo osemurnega delavnika, vendar prav tako niso imuni na stres v vsakdanjem življenju. Ima pa vsaka kultura svoje metode spopadanja s stresom: na Sardiniji pijejo vino s svojimi prijatelji in sosedi, na grškem otoku Ikaria popoldne zadremajo, na Okinavi se dobijo v prijateljskem krogu, nekateri najdejo mir v naravi.

Pomembno je poudariti, da počitnice ne pomenijo, da morate odpotovati - lahko si samo vzamete prosto od dela. To so lahko počitnice doma ali pa samo dan zase. Če pa ne morete vzeti dopusta, si lahko še kako drugače pomagate z zmanjševanjem stresa v vsakdanjem življenju.

Hoja

To je telesna dejavnost, ki jo izvajajo VSI stoletniki - in to dnevno. Je lahka, vedno dostopna in kar kliče po družabnosti. Po dolgem dnevu na delu lahko hoja zmanjša stres in vas odpelje stran od stresnih položajev.

Zasadite vrt

Delo na vrtu zahteva redno telesno aktivnost in zaposli roke. Kopljite po gredah, pulite plevel in obdelujte vrt. Dnevno vrtnarjenje lahko zmanjša stres, poleg tega pa vas lahko oskrbi z obilico domače zelenjave in sadja.

Upočasnite življenje

Rafaella Monne, 107-letnica s Sardinije, dobro pove: »Življenje je kratko. Ne tecite tako hitro, ker ga boste zgrešili.« Upočasnitev življenja koristi zdravju in poskrbi za drugačna življenjska bogastva. Jejte zdravo in raznoliko, cenite svoje prijatelje, najdite čas zase in predvsem za svojo družino.

prejšnji članek
Neznosni izcedek
Zdravje
Neznosni izcedek
naslednji članek
Znate pripravljati jedi v voku?
Kulinarika
Znate pripravljati jedi v voku?