wok, vok, pad thai foto: Profimedia
Vok je ponev, ki izvira iz kitajske kuhinje. Originalni vok je iz litega železa in ima okroglo dno, ki je primerno za kuhanje na plinu. Prednost polokrogle oblike voka je, da se posoda enakomerno segreje in omogoča enostavno mešanje jedi. Pri nas imajo voki po navadi tudi polokroglo obliko, a s položnim dnom, da jih je lažje uporabljati na naših električnih štedilnikih. V voku jedi pripravljamo z manj maščobe, zelenjava pa zaradi krajšega časa kuhanja ostane hrustljava in polna vitaminov.
Uporabljamo kakovostno olje
Za pripravo praženih jedi v voku ne potrebujemo veliko olja - samo toliko, da je dno prekrito. Najbolj primerna so rafinirana olja, ki prenesejo visoke temperature in so nevtralnega okusa, kot je na primer arašidovo, sojino, ogrščično ali sončnično olje, tudi olivno. Sezamovo olje je bolj za začinjanje gotovih jedi, saj ne prenaša dobro visokih temperatur.
Sestavine dodajamo postopoma
V segret vok damo najprej samo tiste sestavine, ki potrebujejo dalj časa za kuhanje (npr. meso, trda zelenjava), na koncu pa še tiste, ki so hitro pripravljene (npr. listnata zelenjava, sveža zelišča). Sestavine nenehno mešamo, da se nam ne prismodijo.
Počasi dodajajte sestavine
Veliko bolje je, če živila v vok dodajate počasi, po večkratnih obrokih. V vok stresite samo toliko sestavin, da prekrijejo dno. Azijci popražene sestavine potisnejo ob obod, da lahko mirno mešajo na novo dodane sestavine. Seveda lahko popražene sestavine tudi preložimo v posebno skledico in pozneje vrnemo v vok.
Azijske začimbe in omake
Več ko bomo imeli na izbiro začimb in omak, lažje bomo eksperimentirali in odkrivali nove okuse. Za pripravo jedi v voku potrebujemo tudi nekaj najbolj osnovnih azijskih začimb in omak, ki dodajo jedem svojevrsten azijski okus. To so sojina omaka (svetla in temna), ribja omaka, rižev kis, mešanica petih začimb in poljubna čilijeva omaka, kot je na primer sambal ulek. Pogosto se uporabljajo tudi kašasti curryji (rdeči ali zeleni), kokosovo mleko, pasta iz kozic in ostrigina omaka. Ker je večina omak že slanih, moramo biti pri dodajanju soli zelo pazljivi, saj se lahko hitro zgodi, da jed presolimo.
Sveža zelišča
Seveda tudi pri nakupu zelišč pazimo, da so sveža in kakovostna. Pri pripravi azijskih jedi so še zlasti nepogrešljivi koriander, tajska bazilika, sveži čiliji in mlada čebulica
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.