cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Znate pripravljati jedi v voku?

13. 1. 2024; 02.00
Avtor: Liza Maja
wok, vok, pad thai

wok, vok, pad thai foto: Profimedia

Še preden v vok vlijemo olje, ga moramo dobro segreti, tako kot ponev. Kako dobro je vok segret, lahko preverimo tako, da v vok spustimo 2 do 3 kapljice vode - če zacvrčijo in izhlapijo, ima vok pravo temperaturo.

Vok je ponev, ki izvira iz kitajske kuhinje. Originalni vok je iz litega železa in ima okroglo dno, ki je primerno za kuhanje na plinu. Prednost polokrogle oblike voka je, da se posoda enakomerno segreje in omogoča enostavno mešanje jedi. Pri nas imajo voki po navadi tudi polokroglo obliko, a s položnim dnom, da jih je lažje uporabljati na naših električnih štedilnikih. V voku jedi pripravljamo z manj maščobe, zelenjava pa zaradi krajšega časa kuhanja ostane hrustljava in polna vitaminov.

Uporabljamo kakovostno olje

Za pripravo praženih jedi v voku ne potrebujemo veliko olja - samo toliko, da je dno prekrito. Najbolj primerna so rafinirana olja, ki prenesejo visoke temperature in so nevtralnega okusa, kot je na primer arašidovo, sojino, ogrščično ali sončnično olje, tudi olivno. Sezamovo olje je bolj za začinjanje gotovih jedi, saj ne prenaša dobro visokih temperatur.

vok foto: dreamstime

Sestavine dodajamo postopoma

V segret vok damo najprej samo tiste sestavine, ki potrebujejo dalj časa za kuhanje (npr. meso, trda zelenjava), na koncu pa še tiste, ki so hitro pripravljene (npr. listnata zelenjava, sveža zelišča). Sestavine nenehno mešamo, da se nam ne prismodijo.

Počasi dodajajte sestavine

Veliko bolje je, če živila v vok dodajate počasi, po večkratnih obrokih. V vok stresite samo toliko sestavin, da prekrijejo dno. Azijci popražene sestavine potisnejo ob obod, da lahko mirno mešajo na novo dodane sestavine. Seveda lahko popražene sestavine tudi preložimo v posebno skledico in pozneje vrnemo v vok.

Azijske začimbe in omake

Več ko bomo imeli na izbiro začimb in omak, lažje bomo eksperimentirali in odkrivali nove okuse. Za pripravo jedi v voku potrebujemo tudi nekaj najbolj osnovnih azijskih začimb in omak, ki dodajo jedem svojevrsten azijski okus. To so sojina omaka (svetla in temna), ribja omaka, rižev kis, mešanica petih začimb in poljubna čilijeva omaka, kot je na primer sambal ulek. Pogosto se uporabljajo tudi kašasti curryji (rdeči ali zeleni), kokosovo mleko, pasta iz kozic in ostrigina omaka. Ker je večina omak že slanih, moramo biti pri dodajanju soli zelo pazljivi, saj se lahko hitro zgodi, da jed presolimo.

Sveža zelišča

Seveda tudi pri nakupu zelišč pazimo, da so sveža in kakovostna. Pri pripravi azijskih jedi so še zlasti nepogrešljivi koriander, tajska bazilika, sveži čiliji in mlada čebulica

prejšnji članek
Znanost pravi, da si morate vzeti daljši dopust
Življenjski slog
Znanost pravi, da si morate vzeti daljši dopust
naslednji članek
Sašo Avsenik in Blaž Jenkole sta se poslovila od prijatelja in sodelavca
Svet slavnih
Sašo Avsenik in Blaž Jenkole sta se poslovila od prijatelja in sodelavca