|
belih špargljev |
|
soli |
|
sladkorja |
|
rukole |
|
pršuta |
|
mocarele |
|
smetane |
|
jajca |
Ste vedeli? Šparglji so bili najprej znani kot zdravilna rastlina, saj vsebujejo komaj kaj maščob in nič holesterola, so dober diuretik in blago odvajalo. Pospešujejo nastajanje veznega tkiva in vzbujajo tek. Ker imajo veliko folne kisline, so prava hrana za bodoče mamice. Beli ali zeleni šparglji? Odvisno od načina gojenja! Njihova zelena barva namreč v primeru, da se med rastjo ne srečajo s svetlobo, ostane bela. 100 g špargljev vsebuje le 18 kalorij, zato so pogosto na jedilniku različnih diet. Zaradi oblike poganjkov se jih že iz časov Rimljanov drži sloves afrodiziaka. Šparglje lahko pripravljamo na različne načine, zelo priljubljeni so v juhah, v rižotah in s testeninami, pa tudi gratinirani in v solatah.
Šparglje ostrgamo in jih v slani vodi, skupaj s ščepcem sladkorja, 15 minut kuhamo. Odcedimo.
Rukolo očistimo. Po tri šparglje ovijemo z rukolo in rezino pršuta. Nekaj rukole prihranimo. Šparglje po dolgem prerežemo na manjše koščke. Mocarelo narežemo na rezine.
V pekač vlijemo smetano, v kateri smo razžvrkljali jajca. To dobro začinimo. Na omako položimo šparglje, nanje pa mocarelo. Pečemo 15 minut na 225 stopinjah. Preden postrežemo, okrasimo z rukolo. Ideja: Postrežemo z novim krompirjem.
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.