Pirin kruh z orehi

Čas priprave:

1 h 40 min

Tip jedi:

Kruh

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5. AktivnaZahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Pirin kruh z orehi
Sestavine
Št. oseb
pirine moke
bele moke
svežega kvasa
sladkorja
mlačnega mleka
soli
sladke smetane
masla ali margarine
na grobo nasekljanih orehov

Opis

Domač kruh je nedvomno najboljši in najbolj diši. Ko kruh pečemo doma, mu lahko še kaj dodamo in ga tako še izboljšamo. Za praznike je kot naročen rahel pirin kruh z orehi in maslom. Sestavine za 1 daljši podolgovat model.

Priprava

Obe vrsti moke v skledi zmešamo, na sredini naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo sladkor in nekaj mlačnega mleka. Kvas in mleko malo zmešamo, skledo pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati 15 minut, da kvasec naraste.

Maslo stopimo in pustimo, da se malo ohladi. V skledo damo še preostalo mlačno mleko s soljo, smetano in stopljeno maslo ter s kavljema ročnega mešalnika ugnetemo testo. Gnetemo 5 minut, nato skledo znova pokrijemo in na toplem vzhajamo toliko časa, da testo naraste na dvojno količino.

Vzhajano testo na pomokani delovni površini pregnetemo in vanj ugnetemo nasekljane orehe. Testo stresemo v pravokoten namaščen model in ga po vrhu premažemo z mlačno vodo. Testo v modelu pustimo znova vzhajati, da naraste.

Pečico ogrejemo na 190 stopinj (ventilatorsko na 170 stopinj). Model postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 1 uro. Pečen kruh vzamemo iz modela in ga damo na rešetko, da se popolnoma ohladi.

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.