|
pirine moke |
|
bele moke |
|
svežega kvasa |
|
sladkorja |
|
mlačnega mleka |
|
soli |
|
sladke smetane |
|
masla ali margarine |
|
na grobo nasekljanih orehov |
Domač kruh je nedvomno najboljši in najbolj diši. Ko kruh pečemo doma, mu lahko še kaj dodamo in ga tako še izboljšamo. Za praznike je kot naročen rahel pirin kruh z orehi in maslom. Sestavine za 1 daljši podolgovat model.
Obe vrsti moke v skledi zmešamo, na sredini naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo sladkor in nekaj mlačnega mleka. Kvas in mleko malo zmešamo, skledo pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati 15 minut, da kvasec naraste.
Maslo stopimo in pustimo, da se malo ohladi. V skledo damo še preostalo mlačno mleko s soljo, smetano in stopljeno maslo ter s kavljema ročnega mešalnika ugnetemo testo. Gnetemo 5 minut, nato skledo znova pokrijemo in na toplem vzhajamo toliko časa, da testo naraste na dvojno količino.
Vzhajano testo na pomokani delovni površini pregnetemo in vanj ugnetemo nasekljane orehe. Testo stresemo v pravokoten namaščen model in ga po vrhu premažemo z mlačno vodo. Testo v modelu pustimo znova vzhajati, da naraste.
Pečico ogrejemo na 190 stopinj (ventilatorsko na 170 stopinj). Model postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 1 uro. Pečen kruh vzamemo iz modela in ga damo na rešetko, da se popolnoma ohladi.
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.