Pirin kruh z orehi

Čas priprave:

2 h 15 min

Tip jedi:

Kruh

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5. AktivnaZahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Pirin kruh z orehi
Sestavine
Št. oseb
polnozrnate pirine moke
bele moke
suhega kvasa
rjavega sladkorja
mlačnega mleka
soli
sladke smetane za stepanje
masla ali margarine
na grobo nasekljanih orehov

Opis

Sestavine za daljši podolgovat model: pirina moka, bela moka, mleko, orehi....

Priprava

V veliko skledo stresemo obe vrsti moke, kvas in sladkor in dobro premešamo. Maslo ali margarino stopimo in pustimo, da se ohladi.

Moki prilijemo mlačno mleko s soljo, dodamo smetano in ohlajeno stopljeno maslo ter vse dobro pregnetemo. Testo oblikujemo v kepo, damo v skledo, pokrijemo s čistim prtičem in pustimo vzhajati.

Ko testo vidno naraste, ga na hitro pregnetemo in vanj vgnetemo orehe. Oblikujemo ga v svaljek, položimo v model in površino premažemo z mlačno vodo. Na toplem pustimo toliko časa, da vidno naraste.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Model postavimo v ogreto pečico in pečemo 1 uro. Pečen kruh iz modela zvrnemo na mrežico in ga pustimo, da se ohladi. Nasvet: Orehi bodo okusnejši, če jih najprej v pečici ali v ponvi brez maščobe malo popečemo in šele nato sesekljamo.

#nasazenazenska
nasazenazenska

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.