pri belokranjcu
Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi krvoločni prikradejo čisto do hišnih vrat

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032
Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z Bojano Beović

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Te imajo prijateljice 'pod kontrolo'?!

2. 11. 2016; 07.23
Avtor: K. Š.
uvodna (22)
Nerazdružljive ste, vse bi naredila zanje. Si se kdaj vprašala, če nate prijateljice nemara ne vplivajo bolj, kot si sama želiš?

Gre za majhne stvari, na primer da te prijateljica vedno znova pregovori, da ji prepišeš nalogo, greš namesto nje po malico … Posodiš ji celo jopico katere se tvoja sestra ne sme niti dotakniti, kaj šele da bi jo oblekla! Vsekakor je čisto prav, če se ne želiš pregovarjati s prijateljico in ji na vsake toliko časa narediš uslugo, a prepričaj se, da nisi vedno ti tista, ki počne stvari zanjo, in to samo zato, da bi jo obdržala na svoji strani. Če te sili v stvari, ki te postavljajo v neprijeten položaj, kot je na primer, da v drogeriji 'pomotoma' spraviš v žep tester ličila, ali te na zabavi prepriča, da spiješ 'čudežno' tabletko, je čas, da narediš odločen korak vstran in razmisliš, če si res želiš plesati tako, kot ti narekuje ona. Prave prijateljice bodo spoštovale tvoje mnenje in te nikoli ne bodo pripravile do tega, da narediš nekaj, kar te spravi v neprijeten, morda celo kazniv položaj.

Starši, starši!

Včasih se res zdi, da so starši preveč zaščitniški, da ti utrujajo in te hočejo prikrajšati za vse najlepše, kar pride v paketu z najstništvom, a verjemi, da mnogokrat lahko precenijo, kdaj ima nate nekdo negativen vpliv. Vsekakor ni lahko, ko ti zabrusijo, da se moraš nehati družiti s 'to punco' ali 'tisto skupino', a vedi, da tega ne počnejo, da bi ti zagrenili ali celo uničili življenje. Starši imajo dober šesti čut (nadležno, a resnično), in namesto da se pritožuješ nad njimi, jim raje prisluhni. Saj ni treba, da se takoj strinjaš z njihovimi mnenji, a odpri oči in opazuj, če te nemara prijateljice res ne izkoriščajo. 

Kako se znebiti kontrole?

1. Postavi se zase

Pridobiti si moraš samozavest in v primerih, ko se s prijateljicami ne strinjaš, to tudi izraziti naglas. Če imaš drugačne poglede na stvari kot one, jim ne sledi kot ubogljiva ovčka. In naj ti ne pade na pamet, da bi jim iz svoje denarnice dajala denar za njihove 'muhe' (enkrat za kino, drugič za modni lak za nohte …).

2. Poišči si nove prijatelje

Druga stvar, ki jo lahko narediš, je, da spoznaš kakšno novo prijateljico (lahko se vpišeš na tečaj nečesa, kar te zanima). Ko te ne bo več strah, da bi ostala sama, če se s kolegicami slučajno spreš, boš zagotovo imela veliko več samozavesti reči NE, ko te bodo v nekaj silile. Imeti več prijateljev pa je dobro, tudi ker tako odkrivaš nova obzorja in bolje spoznaš tudi samo sebe. Vzemi si za zgled Paris (ampak samo v tem primeru). Nikoli ne pusti, da bi ji prijateljice narekovale, kaj sme in česa ne.

3. Naredi korak vstran

Če ti prva dva pristopa v borbi s prijateljicami, ki te imajo pod kontrolo, spodletita, se boš morala spopasti z malce težjo nalogo. Če globoko v sebi čutiš, da je vajino (ali vaše, če vas je v skupini več) prijateljstvo resnično nezdravo zate, mu moraš narediti konec – ali vsaj stopiti nekaj korakov vstran. Življenje je prekratko, da bi ga delila z ljudmi, ki te nadzorujejo, namesto da bi te imeli za enakopravno. Vsak si zasluži spoštovanje, in če čutiš, da ga ne dobivaš s strani deklet, ki bi morale biti v dobrem in slabem tvoje najzvestejše zaupnice, moraš narediti, kar je najboljše zate, in spoznati nove ljudi, ki bodo vredni tvojega časa in prijateljstva.

prejšnji članek
Nova uspešnica najbolj zabavnega teatra
Moj life
Nova uspešnica najbolj zabavnega teatra
naslednji članek
Obleci se igrivo
Lepotičenje
Obleci se igrivo
Preberite tudi