boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Pogovarjaj se tudi o 'nerodnih' zadevah!

2. 3. 2017; 06.38
Avtor: K. Š.
uvodna (67)
''Morava se pogovoriti!'' Kakšen grozljiv stavek. Vendar tega smo vajeni, tako se dela in konec.

Pa vendarle: kako se res pogovoriti o pomembnih zadevah, ki so zate izredno stresne, te delajo rdečelično in ki jih spremlja besno utripanje tvojega srca? Zapomni si tri zelo pomembne sestavine:

1. Lokacija
Nikar se ne skušaj pogovoriti pred drugimi ljudmi. Vzemi si čas in se pogovori v miru, stran od drugih, kjer bosta le ti in oseba, s katero se moraš pogovoriti. Tako vaju ne bo nihče motil in ne bosta imela/-i občutka, da vsi gledajo in skušajo ugotoviti, kaj se dogaja.

2. Načrtovanje
Nikar ne govori o tem prej z drugim prijateljem in nikar ne bodi nepripravljena. Ne izblebetaj vsega kar naenkrat in se raje pripravi in odloči točno, kaj moraš povedati.



3. Poslušanje
Ne le, da moraš povedati, kaj te teži, pomembno je, da poslušaš tudi drugo stran zgodbe. Nikar ne vpij in ne bodi napadalna, ker v tem primeru tvoj sogovornik ali sogovornica ne bosta več poslušala, ker se bosta čutila napadena.

Kako z mamo govoriti o seksu?
Vsi vemo, da je težko govoriti z mamo o seksu oziroma s starši na splošno o kakšni kočljivi temi. Iz izkušenj ti lahko povemo, da je zelo pomembno, da to opraviš ob pravem času. Skušaj si ''rezervirati'' čas vnaprej. Če rečeš mami, da bi se jutri rada o nečem pogovorila, bo videla, da misliš resno, še preden bosta pogovor začeli. Staršem je težko sprejeti dejstvo, da njihovi otroci odraščajo, kaj šele, da sploh mislijo na seks. Bodi pripravljena, da bo mama zardevala in ji bo izredno nerodno govoriti s svojim otrokom o tem. Če ji boš rekla, da razumeš, da ji je nerodno, vendar prosiš za njen nasvet, bo razumela, da ti njeno mnenje veliko pomeni. Če bo čemu nasprotovala (denimo kontracepcijskim tabletkam), skušaj razumeti njeno skrb, a jo vseeno prosi, naj te spremlja h ginekologu. Tvoj odprt pogovor utegne biti šok za mamo, zato ji le daj nekaj časa, da se privadi, in se skušaj z njo ponovno pogovoriti čez nekaj dni.


Kako se s fantom pogovoriti o zaščiti?
Tovrsten pogovor prav tako potrebuje pravilni časovni okvir. To pomeni, da pogovora nikar ne začni po tem, ko se že pol ure poljubljata ali pa ko že ležita na postelji. Izberi nevtralno okolje in mu razloži, da je pogovor resen in da te mora tudi on vzeti resno. Če te ne bo vzel resno ali pa se bo celo norčeval iz tebe, ni vreden tvojega truda! Če pa bo zardel in mu bo nerodno, mu lahko pomagaš tako, da mu rečeš: ''Pa saj si ti tudi že premišljeval o tem, kajne?'' Ne smeš pozabiti, da je varen seks odgovornost obeh strani in da to ni le tvoja naloga. Ne sme vaju biti sram pogovora o tem; če pa vama pogovor o kontracepciji dela preglavice in vama je preveč nerodno, je to morda le znak, da še nista pripravljena na takšno poglobitev vajinega odnosa.

Kako povedati starejšim, da te nekdo (od tvojih vrstnikov ali kdo starejši) nadleguje? 
Dobro je, da si najprej izbereš osebo, ki se ji lahko zaupaš. Verjetno ti bo izredno težko deliti svoje strahove s starejšo osebo, zato je pomembno, da si že vnaprej izdelaš načrt, kako to narediti. Ne pozabi povedati, koliko časa se to že dogaja, kdo je tisti, ki te nadleguje, kdaj te nadleguje in kaj pravzaprav hoče od tebe (če ni le iz lastnega ''užitka'' in je to nekaj konkretnega, kot je denimo denar). Te stvari si lahko tudi zapišeš in ko se odločiš o tem spregovoriti, preprosto poveš, da te nekaj, kar se dogaja v šoli, teži. Nato brez bojazni primi svoje zapiske in si pomagaj z njimi. Zavedati se moraš, da bo oseba, kateri se boš zaupal/-a, verjetno želela podrobnosti in ti bo zato zastavila kar nekaj vprašanj. Bodi pripravljen/-a, da ne boš eksplodiral/-a ali pa pretiraval/-a s svojimi opisi; ko začutiš, da se v tebi dviga jeza, nekajkrat vdihni in nadaljuj. Če se ti zdi to preveč naenkrat, lahko svoj pogovor ''vadiš'' tudi tako, da svoje težave zaupaš nekomu po telefonu: Telefon za otroke in mladostnike, vsak dan, od 12. do 20. ure na 080 12 34. Ko boš prvič povedal/-a svoje težave, bo laže povedati nekomu v tvoji bližini.

Kako mu povedati, da ti je všeč?


Dejstvo, ki drži za vse pogovore z moškimi, se tudi te teme drži kot klop. Nikakor ne začni stavka z ''Nekaj ti moram povedati …'' To je stavek, ki fante spravi v zapet položaj in nizki start, da bi čim prej zbežali stran. Drugi nasvet pa je, da ga ne postavi pred dejstvo brez kakršnegakoli opozorila. Še vedno deluje mimika telesa, nasmehi delajo čudeže. Čeprav pravijo, da je treba fantom vse izrezati iz krompirja, tako neumni spet niso! Govorica tvojega telesa naj bo pozitivno naravnana, povabi ga v kino s prijatelji ali na pijačo s sošolci po pouku. Nikar naj te ne užalosti, če bo rekel ne – morda le nima časa. Raje reci, da bo morda pa drugič našel čas, in odidi. Verjemi, da si tvojega povabila ne bo mogel izbiti iz glave, ne glede na izid.

Kako povedati prijateljici, da te je prizadela?
Verjetno gre za prijateljstvo, ki ga želiš ohraniti, zato je to problem, ki ga morata razrešiti sami. Ne razlagaj komu drugemu, kaj te moti na njej, raje se pogovori z njo. Tudi tu je pomembno, da je ne napadeš direktno, pač pa skušaš stvar predstaviti malce manj afektirano. Če ji razložiš, da obstaja neka zadeva, ki te precej žalosti, bo veliko bolj pripravljena poslušati. Povej, da se počutiš zapostavljeno ali karkoli te pač že teži. Ne ovinkari preveč in raje natanko povej, kaj te moti. Če si začela pogovor, nima smisla, da ga opraviš le napol. Daj ji vedeti, da ti njeno prijateljstvo veliko pomeni in da bi rada, da se o tem pogovorita in rešita situacijo. Potem pa poslušaj, kar ti bo povedala ona. Ne prekinjaj je in pusti, da ti pove svoje do konca. Ključ v rešitvi vajinega problema bo le v tem, da bosta druga drugo ne le slišali, pač pa tudi poslušali.

Kako mu povedati, da je konec?
Najprej tole: vse tiste fraze ''kriva sem jaz, ne ti'', ''bodiva samo prijatelja'' in ''saj se bova še dobivala'' raje izpusti. Ne obljubljaj mu nečesa (npr. prijateljstva), česar ne moreš izpolniti. Namesto tega se osredotoči na pozitivne stvari. Ne mu reči, da ti gredo na živce njegove bele nogavice ali vrtanje po nosu, pač pa raje izpostavi njegove pozitivne lastnosti. To, da vama – po tvojem mnenju – ne gre najbolje, ne pomeni, da je slab človek. Povej mu, da mu želiš, da bi našel nekoga, ki bo cenil te njegove dobre lastnosti in vse ostalo. Ne pozabi se potruditi, da ga ne prizadeneš, pač pa da mu le daš jasno vedeti, da to zate ni tisto pravo. In brez skrbi, če ta načrt ne bo pomagal, nisi naredila ničesar narobe. Nihče ne mara biti zapuščen in tudi fantje včasih tovrstne zadeve prenašajo izredno slabo.

prejšnji članek
Zakaj te bolj zebe kot njega?
Moj life
Zakaj te bolj zebe kot njega?
naslednji članek
Selena se je izčrpana vrnila iz Evrope
Obsedena!
Selena se je izčrpana vrnila iz Evrope
Preberite tudi