rok snežič, Anita Peček Stramšak
Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana Đuđić?

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Si že posnela svoj selfie?

7. 9. 2016; 10.30
Avtor: K.M.
selfie-iphone
Zadnje čase se veliko govori o besedi 'selfie', 'avtič' ali 'sebek'.

Selfie je slengovska beseda, ki poimenuje osebno fotografijo, ki jo je posnel kar upodobljenec sam. Najpogosteje je ta posneta s telefonsko kamero, pozneje jo urediš v mobilnih aplikacijah in objaviš na družabnih omrežjih, kot so Instagram, Facebook in Twitter. Preprosto povedano: gre za novo obliko že znanega avtoportreta, le da je ta bolj preprost in bolj razširjen.
Selfieje lahko delimo v štiri različne skupine:

1. Osebni selfie: Na fotografiji je ena oseba, tista, ki jo je tudi posnela.

2. Skupinski ali množični selfie: Na fotografiji je več oseb, vse gledajo v kamero, ena oseba, tudi ta je na fotografiji, pa ga je posnela.


3. Selfie 'iz roke': Gre za fotografijo, ki je bila posneta s fotoaparatom ali mobilnim telefonom, ki ga je oseba držala v roki, ki jo je iztegnila predse.

4. Selfie v ogledalu: Fotografija, ko oseba sebe oziroma svoj odsev posname v ogledalu.
Razjasnili smo že, da gre za obliko avtoportreta, ki je v kulturi prisoten že od nekdaj. Zakaj torej toliko hrupa okoli fenomena? Razlogi so seveda številni. Omenimo lahko že tolikokrat omenjeno dobo interneta, ki povzroči, da je informacija, ki jo naložimo nanj, lahko v stotinkah sekunde vidna številnim po vsem svetu. Če k temu dodamo še mobilne telefone v vsej svoji moči in možnost spletne povezave že skoraj na vsakem koraku, dobimo poplavo vseh teh 'avtičev' na vseh družabnih omrežjih. Najbolj pogosti so seveda na Instagramu, saj ta ponuja številne možnosti urejanja in dodatnega povezovanja.

5. Polovični selfie, ko je na fotografiji samo polovica tvojega obraza.


... 

Zagotovo pa glavni razlog za priljubljenost izvira iz tega, da so fenomen selfie za svojega vzeli tudi zvezdniki. Z njim so se približali številnim oboževalcem, saj z njimi delijo osebne in intimne trenutke.
Svoje življenje tako na tak način delijo vsi člani zasedbe One Direction, Selena Gomez, Justin Bieber, Miley Cyrus s svojim zaščitnim znakom jezikom, Demi Lovato, ekipa serije Carriejini dnevniki in drugi mladi zvezdniki. Številne fotografije niso popolne, dekleta brez težav pozirajo brez ličil, še raje pa posnamejo kake neobičajne situacije. S tem se močno približajo oboževalcem, saj jim pokažejo, da so tudi oni navadne osebe, hkrati pa si zaradi tega mnogi najstniki upajo več in postajajo bolj samozavestni.

Kako posneti popolni selfie?


1. Potrebuješ pametni telefon, najbolj priporočljivo je, da ima kamero tudi na sprednji strani, saj tako na zaslonu vidiš, kakšna bo fotografija. Če ga nimaš, jo lahko posnameš tudi s fotoaparatom, a bo nato postopek malce daljši.

2. Ujeti moraš določen kot, pod katerim boš posnela fotografijo. Roko moraš iztegniti stran od obraza in jo malo povzdigniti. Dobiti moraš občutek, da je bila fotografija posneta od zgoraj. Pogoste so tudi tiste tik pred obrazom.

3. Poza – da ali ne? Odvisno, kaj želiš doseči oziroma prikazati. Selfie je seveda lepa fotografija, a po drugi strani tudi naravna. Če želiš prikazati neko smešno situacijo, potem čim manj poziraj, če želiš narediti vtis, pa seveda poišči primerno pozo, ki bo povedala, kaj si misliš.

4. Filtri. Če boš selfieja delala neposredno v Instagramu ali Twitterju, ti mobilni aplikaciji ponujata številne možnosti filtrov. Če ne, na telefonu poišči primerno aplikacijo za urejanje fotografij in svojemu selfieju dodaj dodatno ostrino ali vintage lastnosti.



5. Naloži ga na družabno omrežje, dodaj čim več označb (#) … Selfie je ustvarjen.

prejšnji članek
Tudi to je varanje
Moj life
Tudi to je varanje
naslednji članek
Gre za resnično edinstveno kolekcijo
Lepotičenje
Gre za resnično edinstveno kolekcijo
Preberite tudi