petelin, Glööckler
Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Bolehaš za sodobno boleznijo?

20. 12. 2016; 02.30
Avtor: K.M.
how-to-text-girls-today
Z njo se soočajo številne tvoje prijateljice!

Zagotovo imaš mobilni telefon. Ni nujno, da je to novodobni pametni telefon, ki je že pomanjšana različica računalnika, ampak je lahko tisti klasični, ki ga še vedno lahko uporabljaš za številne funkcije. Ena takšnih je SMS-sporočilo. Tudi če teh ne pošlješ ogromno, lahko začneš kazati znake sodobne bolezni tekstofrenije, ki jo povzroči ravno pošiljanje kratkih sporočil. Brez skrbi, ne gre za nič strašnega, vseeno pa lahko vpliva na tvoje počutje, zato preveri, kaj moraš narediti.

Kakšni so znaki te bolezni?
Pošiljanje SMS-sporočil je še vedno ena najbolj pogostih oblik komuniciranja s prijatelji in družino. ''Kje si? Greš z mano na sok? Kdaj se dobiva? …'' Veš, da bo sporočilo prek mobilnega telefona prišlo do prejemnika v najkrajšem možnem času, zato ga pošlješ v vseh možnih situacijah. Vseeno pa odgovor na svoje sporočilo pričakuješ v najkrajšem možnem času. Čeprav je dopisovanje priljubljeno tudi prek družbenih omrežij, tam še ni opazne tako močne želje po takojšnjem odgovoru, pri SMS-sporočilu pa ''mora biti odgovor takojšen''. Če do tega ne pride, se pojavijo prvi znaki tekstofrenije.



Gre predvsem za obsedenost s SMS-sporočili oziroma za odvisnost od njih. Kakšni so znaki, ob katerih moraš postati pazljiva?
1. Se ti je že zgodilo, da si mislila, da si dobila SMS-sporočilo? Občutek, da je tvoj mobilnik zavibriral ali pa da si slišala njegovo zvonjenje? Ko nanj pogledaš, ni nikakršnega znaka o novem sporočilu. Še več, tvoj mobilni telefon je popolnoma tiho. To je prvi znak tekstofrenije.
2. Čeprav so kratka sporočila zelo priročna in se prek njih lahko hitro dogovoriš za zmenek, pijačo, učenje, pošlješ veliko takšnih, ki nimajo posebnega namena. Če si že ves dan nisi dopisovala, preprosto moraš nekaj poslati. Čeprav misliš, da boš s takšnim sporočilom začela komunikacijo, morda druga oseba predvsem zaradi nepomembnosti sporočila ne bo odgovorila.


3. Po poslanem SMS-sporočilu večkrat pogledaš na svoj mobilnik. Čeprav je veliko možnosti, da oseba, ki ji je bilo sporočilo namenjeno, tega sploh še ni prebrala, ti večkrat preveriš, ali te odgovor že čaka.
4. Če odgovora na sporočilo ne dobiš, začneš razmišljati o tem, ali je tista oseba, ki ti ni odgovorila, sploh še tvoja prijateljica. Te ne mara več? Ji greš na živce? Si kdaj pomislila, da sporočila morda sploh ni dobila, da morda nima časa za odgovor ali pa da je preprosto pozabila, da bi nanj odgovorila?

Ukrepaj!


1. Če nimaš nobenega od znakov, potem ti lahko čestitamo. Če pa je prisoten vsaj en, tudi če v najbolj mili obliki, potem moraš ukrepati. Gre predvsem za tvoje počutje in tvojo dobro voljo. Ta novodobna bolezen nima škodljivih posledic za zdravje, če jo seveda znaš omejiti. Zato sledi nekaterim predlogom, ki ti bodo na obraz večkrat priklicali nasmeh.
2. Najlažje je, če na telefonu pustiš vključen zvok. Seveda takrat, kadar je to mogoče. Zakaj? Zato da boš natančno vedela, kdaj se na njem kaj dogaja. Tako ne boš nenadzorovano gledala nanj, saj boš slišala, kdaj bo sporočilo prišlo.
3. Druga možnost je, da popolnoma izključiš zvok, vibriranje in slikovno opozorilo, da te na telefonu čaka sporočilce. S tem boš tega morda celo spregledala in popolnoma pozabila, da ga pričakuješ. Ko ga boš opazila, bo veselje še večje.
4. Telefon nekam odloži. Ne imej ga vedno pri sebi. Ko prideš domov, ga pusti v svoji sobi, medtem pa počni druge stvari. Če ga imaš vedno v rokah, tudi pogosteje pogledaš nanj. Če pa ga ni v tvojem vidnem polju, se tudi s samimi sporočili ne obremenjuješ toliko.


5. To, da odgovora ni, ni nikakršen znak tega, da ne spadaš v neko družbo. Zato prijatelje kdaj pokliči, se dogovori za sok po šoli in tam na veliko klepetaj. Tako se boš počutila vključeno, želja po sporočilih pa nenadoma ne bo več tako močna.

prejšnji članek
Justin presenetil s svojimi oblačili
Obsedena!
Justin presenetil s svojimi oblačili
naslednji članek
Smo tik pred izidom Liamove prve pesmi
Obsedena!
Smo tik pred izidom Liamove prve pesmi
Preberite tudi