boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Kaj ti sporoča tvoje telo

27. 1. 2017; 09.25
Avtor: K.M.
bolanabolna

foto: Profimedia.

Si zbolela?

Zagotovo si že kdaj razmišljala, zakaj ti iz nosu priteče kri, zakaj se spremeni tvoj telesni vonj, kaj je narobe, da je urin drugačne barve ... Telo ti nekaj sporoča! Bodi pozorna na določene znake.

Krvavitev iz nosu


Krvavitev lahko povzročijo ponavljajoče se kihanje, smrkanje, tudi ogrevanje prostorov, ki izsuši sluznično membrano. Krvavitve pa so lahko tudi znak visokega krvnega tlaka ali krvnih strdkov.
Bodi pozorna: Če se ti to dogaja pogosto, nujno nadzoruj svoj krvni tlak in uživaj več hrane, bogate z vitaminom C in flavonoidi. Če krvavitve spremljajo še kakšni drugi simptomi, se pogovori z zdravnikom.

Sprememba telesnega vonja
Tvoj pot ima lahko po napornem dnevu, fizični vadbi ali izpostavljenosti visokim temperaturam močnejši vonj, vseeno pa bodi pozorna na spremembe telesnega vonja, ki jih povzročajo drugi dejavniki.
- Preveri svojo prehrano: za močno potenje lahko kriviš uživanje kave, alkohola, živalskih beljakovin, močnih začimb (med njimi je tudi česen) in kajenje.
- Način življenja: čustva in stres spodbudijo delovanje apokrinih žlez znojnic (ki so na območju pazduh, genitalij), ki izločajo več potu. Poskusi živeti čim bolj umirjeno in neobremenjeno.
- Poskrbi za dobro prebavo: če si zaprta, se začnejo iz telesa skozi pore sproščati toksini, ki ravno tako povzročajo neprijeten telesni vonj.
Zdrava pomoč: intenzivnost telesnega vonja lahko zmanjšaš z rednim obiskom savne, s slano kopeljo ali kopanjem v termalni vodi.

Mrzle roke in noge


Če so tvoje noge in roke pogosto mrzle, je to lahko znak motnje kroženja krvi, pomanjkanja hranilnih snovi v telesu, Raynaudovega sindroma (motnje krvnih žil na prstih rok in nog) ali pa je posledica hormonskih nihanj pred menstruacijo.
Nasvet: redne aerobne vadbe bodo izboljšale prekrvitev, uživaj pa tudi polnovredno in lahko hrano (izogibaj se težkim in mastnim jedem – izjema so mastne ribe). Pomaga pitje glogovega čaja, ki širi žile in izboljša kroženje krvi.

Pomanjkanje voha ali okusa
Sposobnost okušanja je pogosto povezana s čutom za vonj. Krivci za poslabšanje sposobnosti voha in okusa so lahko: pomanjkanje cinka ali vitamina B12, nikotin in alkohol, slaba higiena ustne votline, virusne in bakterijske okužbe (vnetje sinusov, dlesni), suha usta in tudi nekatera zdravila.
Viri cinka: ostrige, raki, školjke, govedina, puranje meso, soja, otrobi, neoluščen riž, tunina, pivski kvas, oreščki.
Bodi pozorna: Poskrbi za zadostno izločanje sline, ki je zelo pomembna za zdravo ustno votlino in lahko prepreči nezmožnost okušanja hrane.

Sprememba barve urina


Normalen urin je svetlo rumene barve (kadar veliko piješ, je lahko prozoren) in je običajno tudi bister.
Bodi pozorna:
- temnejši urin je znak dehidracije, zato ob takšnem znaku pij več tekočine,
- moten urin je lahko znak okužbe sečil, na resno obolenje katerega koli dela sečil pa lahko svari tudi kri v urinu,
- oranžno rumen urin lahko kaže na slabokrvnost in redko uriniranje,
- urin se lahko rdečkasto obarva zaradi uživanja določenih živil (rdeče pese, borovnic, gob, nekaterih slaščic, mesa, rib), lahko pa je znak težav z ledvicami.

Sprememba barve urina je lahko le znak jemanja določenih zdravil. Tudi jemanje vitaminskih dodatkov lahko urin obarva temno rumeno.

prejšnji članek
VIDEO: Zayn in Taylor izdala videospot
Obsedena!
VIDEO: Zayn in Taylor izdala videospot
naslednji članek
Znaš kupiti pravo velikost modrčka?
Lepotičenje
Znaš kupiti pravo velikost modrčka?
Preberite tudi