sveča
Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

1711376183-dsc0361-01-1711376151675
Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati seminarske naloge za njegov študij #e-pošta

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Poskrbi za svoje zdravje tudi na tak način!

20. 8. 2017; 08.00
Avtor: Š. K.
srce2_ThinkstockPhotos-482759548 (2)

foto: Thinkstock Photos

Zdravje srca je v tvojih rokah, saj vse, kar počneš, vpliva na to, ali boš imela težave s srcem ali ne.

Kakšna je torej najboljša nega za tvoje srce, na katerega moraš najbolj paziti?

1. Privošči si čaj


Nedavne raziskave so dokazale, da lahko uživanje črnega ali zelenega čaja zmanjša možnost srčnih težav za kar 11 odstotkov, kar je odličen rezultat. Čajni listi namreč vsebujejo flavonoide, ki se bojujejo proti nevarnim molekulam, ki napadajo zdrave celice. Ena skodelica čaja vsebuje kar 150 gramov flavonoidov, medtem ko imata dve skodelici skupaj toliko antioksidantov kot pet porcij zelenjave ali dve jabolki. Zakaj ne bi torej uživala čaja namesto kave ter tako pomagala srcu v boju proti boleznim?

2. Pojdi na sprehod
Če nisi pripravljena na telovadbo in vedno iščeš izgovore, da si preveč utrujena, se skušaj vsak dan odpraviti vsaj na sprehod, za katerega res ne potrebuješ veliko energije. Z vsakodnevnim sprehodom boš zmanjšala možnost srčnih bolezni za 30 odstotkov! Telovadba oziroma gibanje izboljša tvojo pljučno kapaciteto, pospeši bitje srca in zmanjša možnost arterijskih vnetij. Že samo pol ure hoje bo doseglo želeni učinek, čeprav se od tebe pričakuje več, glede na to, da si še mlada.

3. Ne pozabi na zobozdravnika


Tvoj nasmeh pove veliko več kot le to, da imaš zdrave zobe. Obstaja namreč povezava med stanjem zob in stanjem srca. Težave zob namreč vplivajo tudi na pojav kardiovaskularne bolezni. Že samo vnetje dlesni lahko povzroči kronično vnetje, ki lahko vpliva na pojav kardiovaskularne bolezni, kot je na primer srčna kap. Kaj to pomeni? Da moraš redno skrbeti za zdravje zob in da ne smeš izpuščati obiskov pri zobozdravniku, saj se to lahko maščuje s srčno boleznijo v prihodnosti.

4. Zajtrkuj
Nimaš časa za zajtrk? Pomisli še enkrat, kajti tega si ne smeš privoščiti. Zajtrk namreč poskrbi za vzdrževanje zdrave teže, zmanjšuje holesterol v krvi in tako pomaga preprečiti tudi srčne bolezni. Poleg tega z zajtrkom telesu ponudiš potrebne in nujne hranilne snovi, brez katerih ne more normalno delovati. Nikar torej ne pozabi zjutraj nekaj pojesti, četudi je to le sadje.

5. Bodi srečna


Ljudje, ki so na splošno srečni, veseli in ne poznajo stresa, so manj podvrženi srčnim težavam kot ljudje, ki so nenehno pod stresom. Depresivni ljudje nimajo želje po zdravi prehrani in telovadbi ter ne skrbijo za zdravje, kar se seveda pozna tudi pri zdravju srca. Zaradi tega se poviša krvni pritisk, telo zadržuje tekočino, kar seveda uničuje krvne žile in posledično srce. Poskrbi torej za smeh vsak dan, saj tvoje srce to potrebuje.

6. Poskrbi za dovolj gibanja
Človeško telo je narejeno za gibanje. Hoja, tek, nogomet, plavanje in še bi lahko naštevali, možnosti za izbiro tebi najprijetnejšega načina gibanja je zelo veliko in vsak lahko najde kaj zase. Pomembno je, da si za način vadbe izbereš to, kar te veseli, in da vadbo izvajaš redno, vsaj trikrat tedensko po pol ure.

7. Izogni se stresu
Delaj stvari, ki te veselijo, obkroži se z ljudmi, ki jih imaš rada. Bodi pozitivna v odnosu do sebe in drugih.

prejšnji članek
Zakaj banane niso dobra ideja za zajtrk?
Moj life
Zakaj banane niso dobra ideja za zajtrk?
naslednji članek
FOTO: Demi Lovato navdušuje s svojim slogom
Obsedena!
FOTO: Demi Lovato navdušuje s svojim slogom
Preberite tudi