sveča
Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

1711376183-dsc0361-01-1711376151675
Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati seminarske naloge za njegov študij #e-pošta

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Kaj se zgodi s tvojim telesom, ko večino dneva presediš?

28. 7. 2018; 07.00
Avtor: K.M.
sedenje

foto: Profimedia

Vse več ljudi večino časa preživi v sedečem položaju. Preveri, kaj se takrat s tabo dogaja.

Bliža se šola, obdobje, ko veliko časa sediš pri pouku, kasneje sediš doma in delaš domače naloge ter se učiš. Hkrati pa sediš še pred televizijo ali računalnikom. To zagotovo ni zdravo, zato preveri, kaj lahko narediš. 

Tvoje mišice te bodo ves čas bolele

Največja težava nastane, ko sediš na napačen način - torej na način, s katerim škodiš mišicam, oziroma jih držiš v nenaravni pozi. Ko stojiš, morajo tvoja  ušesa, ramena, boki, kolena in gležnji tvoriti ravno linijo, hrbtenica pa mora biti v naravni pozi. Ko pa sediš morajo biti usklajena, torej v liniji, ušesa, ramena in boki, kolena in gležnji pa so seveda v drugi liniji, a naj bodo med seboj zopet usklajena.

Imaš 2,5-krat več možnosti za prekomerno težo

Ko sediš je tvoja naravna presnova kalorij počasnejša kot pri katerikoli drugi aktivnosti. Tvoje možnosti za debelost, oziroma prekomerno težo, se že po šestih urah sedenja povečajo za kar 2,5- krat. Hkrati pa naj bi bilo samo sedenje za tvoje telo celo bolj nevarno kot sama debelost.

Več možnosti za težke in dolgotrajne bolezni

Poleg bolečin v mišicah, zakrnelosti in debelosti, lahko s samim sedenjem povečaš tudi možnosti za to, da zboliš za kakšno izmed naravnih in dolgotrajnih bolezni. Sem so vštete predvsem različne oblike rakovih obolenj, sladkorna bolezen tipa 2 in različne kardiološke bolezni.

foto: Dreamstime

Kaj lahko narediš?

Naša telesa niso bila namenjena prekomernemu sedenju, zato le-to močno vpliva na vse telesne in zdravstvene dejavnosti. Če je za tvoje sedenje kriva predvsem šola, proti temu ne moreš vplivati, a lahko vseeno poskrbiš, da bo le-to sedenje kar se da zdravo. Večkrat popravi svojo držo in poskrbi, da bo telo v čim bolj primernem položaju.

Po drugi strani pa lahko veliko narediš tudi v času, ki ga ne preživljaš v šoli. Namesto gledanja televizije in predvsem stvari, ki te ne zanimajo, se odpravi vsaj na nekoliko daljši sprehod, priporočljivo pa je, da se vsaj dva do trikrat tedensko ukvarjaš tudi z bolj intenzivno vadbo. 

prejšnji članek
Ura rojstva lahko močno vpliva na tvoj karakter
Moj life
Ura rojstva lahko močno vpliva na tvoj karakter
naslednji članek
Ob boleči menstruaciji naredi to
Moj life
Ob boleči menstruaciji naredi to
Preberite tudi