palestina
Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Ideja za izlet: Nemško mestece Münster

30. 8. 2021; 10.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Münster

Münster foto: KKM

V severni Nemčiji blizu Nizozemske leži mesto z bogato zgodovino in razgibano sedanjostjo - Münster. Odlično za nekajdnevni izlet, izhodiščno točko za tiste, ki želite raziskovati, in tudi eno od tistih mest, kjer lahko nadaljuješ šolanje, če želiš izkusiti tujino.

Študij
V mestu Münster je nekaj več kot 300 tisoč prebivalcev, od tega več kot 60 tisoč študentov, kar potrjuje podatek, da gre za univerzitetno mesto in da je eno bolj priljubljenih točk za številne, tudi tuje študente. Če že zdaj razmišljaš o tem, da bi šolanje preko kakšne izmenjave nadaljevala tudi v tujini, je to nemško mesto zagotovo ena izmed odličnih možnosti. 

Kolesarjenje
Številni prebivalci mesta Münster, tako stalni kot tudi študenti, se po mestu vozijo s kolesi. Odličen podatek o pomenu kolesarske kulture je že to, da ima mesto z nekaj več kot 300 tisoč prebivalci več kot 500 tisoč koles. Kar se pozna tudi v podobi mesta, saj jo kolesa z različnimi točkami, kolesarskimi stezami in tako imenovanimi garažami za kolesa soustvarjajo. Gre za najpogostejši način transporta po mestu, ki pa ga lahko, ko ga boš obiskala, brez težav raziskuješ tudi peš.

Münster foto: KKM

Kolesa soustvarjajo podobo mesta. foto: Katja Kaja Mejač



Mesto za obzidjem
Stari del mesta, ki je zrastel za obzidjem, je še danes na neki način obdan z njim, le da je kamnito obzidje na njegovem mestu zamenjala prelepa krožna kolesarska in peš pot, kjer tudi v poletnih mesecih najdete senco pod drevesi. Tik ob poti, stran od območja nekdanjega starega mesta, stoji tudi zavarovan prvi nebotičnik v mestu, saj znotraj obzidja hiše niso smele presegati višine cerkve. Zato je zgodovinsko središče tudi polno cerkva, samostojnih hiš in dvorcev, ki navdušujejo s svojo arhitekturo. Predvsem na glavnem trgu, imenovanem Prinzipalmarkt, lahko uživaš ob pogledu na številne zgodovinske stavbe. 

Glavni trg Prinzipalmarkt je bil po drugi svetovni vojni prenovljen po svoji prvotni podobi. foto: KKM

Münster foto: KKM



Središče kultur in subkultur
Ravno zaradi svoje pestrosti prebivalstva je mesto tudi središče različnih kulturnih skupin. Najbolj izstopajoč je zagotovo nekdanji industrijski del z nekdanjim rečnim pristaniščem. To je začelo delovati leta 1899, a je danes njegova prvotna dejavnost seveda opuščena. V zadnjih letih je zaživelo z novimi zgodbami. Tam lahko najdeš številne kavarne tik ob reki, zasebno gledališče, butične galerije, organsko pekarno Cibario, butično sirarno Hafenkäserei, že zelo kmalu pa bo zaživelo tudi nočno življenje. 

Okusna kulinarika
Zagotovo je mesto primerno tudi za ljubitelje dobre kulinarike, ne glede na to, v kakšni hrani uživaš. Okušaš lahko vse od tradicionalnih nemških jedi do vrhunske sodobne in mednarodne kulinarike. 

Münster foto: KKM



Pot: 
Pot v Münster niti ni tako zelo dolga, predvsem če se načrtovanja lotiš pametno. Pot z avtomobilom lahko traja tudi več kot 12 ur, imamo pa z Nemčijo odlične letalske povezave. Tako lahko recimo iz Ljubljane letiš v Frankfurt in nato iz Frankfurt v Düsseldorf, od tam pa se proti Münsterju odpraviš z avtobusom. Celotno pot dejansko lahko opraviš v manj kot šestih urah. ***null***

Münster

Münster foto: KKM

prejšnji članek
Shawn navdušil z besedami, ki jih je namenil Camili
Obsedena!
Shawn navdušil z besedami, ki jih je namenil Camili
naslednji članek
SI ZA EN HUD TIKTOK IZZIV?
Obsedena!
SI ZA EN HUD TIKTOK IZZIV?
Preberite tudi