Robert Golob
Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so nedopustne in se morajo končati«

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako lahko pospešite prebavo?

13. 8. 2016; 05.00
Avtor: Maša Rener / Bodi zdrava
ženska z vodo

foto: Profimedia

Vse več ljudi ima težave s prebavo, zato smo zbrali nekaj uporabnih in naravnih receptov, kako jo pospešiti.

Kaj vse je zaprtost in zakaj do nje sploh pride


O zaprtosti se govori že, če blata ne odvajate vsak dan, kadar imate težave s krči, ste napihnjeni ali s težavo opravite veliko potrebo. Čeprav se vam zadeva zdi morda prej neprijetnost kot težava, jo morate jemati resno, saj začnejo strupi zastajati v črevesju in vdirati nazaj v krvni sistem. S tem pa močno obremenijo delovanje jeter, ledvic in imunskega sistema, zato je za zdravje urejena prebava ključnega pomena. Po mnenju strokovnjakov do težav s prebavo prihaja predvsem zaradi sodobnega načina življenja in močno predelane hrane, ki ne vsebuje vlaknin, vitaminov in mineralov. Ljudje se tudi premalo gibamo, zelo pomembno pa je tudi pitje večjih količin vode.

Kako si pomagati
Ameriška zdravnica Tasneem Bhatia v svoji knjigi The 21-day Belly Fix (Uredite svojo prebavo v 21 dneh) pojasnjuje, da lahko prebavo pospešite s pomočjo naslednjega jedilnika, ki bo očistil vaše črevesje in se ga je treba držati vsaj tri zaporedne dni.

Zajtrk (od 6.00 do 7.30)
- Jušno žlico jabolčnega kisa zmešajte s tremi žlicami vode ter mešanico popijte na prazen želodec. To bo pripravilo vaš želodec na prebavo.
- Popijte toplo skodelico cimetovega čaja, ki vsebuje fenolne spojine. Te bodo spodbudile izločanje žolča in povečale količino kisline v želodcu, kar vam bo pomagalo bolje prebaviti zajtrk.
- Pojejte dva keksa iz rjavega riža, ki ju namažite z eno do dvema žlicama kokosovega ali olivnega olja. Riževi keksi vsebujejo netopljiva vlakna, ki hrani olajšujejo pot skozi prebavni sistem. Maščobe v kokosovem olju so v glavnem srednjeverižni trigliceridi, ki so lahko prebavljivi, poleg tega ima kokosovo olje protimikrobne lastnosti. Olivno olje pa uničuje bakterije, povezane z nastankom čira in raka na želodcu.
Dopoldanska malica (okrog 10.00)
- Proteinski napitek, ki si ga pripravite iz lahko prebavljivih proteinov kadulje, graha ali riža v prahu, premešanih z vodo ter dodane porcije svežega (ali zamrznjenega) sadja.

Kosilo (13.00)


- Kozarec soka, ki si ga pripravite iz polovice srednje velikega jabolka, polovice srednje velike hruške in srednje velike kumare. Sestavinam dodajte še tri četrtine skledice na drobno narezanega ohrovta in sok polovice limone (brez pešk, seveda). Nato vse skupaj zmešajte z mešalnikom in po potrebi dodajte še malo vode. Ta kombinacija sadja in zelenjave pomaga pri razstrupljanju črevesja.

Popoldanska malica (15.00)
- Pripravite si proteinski napitek po svojem okusu. Veliko različnih receptov boste našli tudi na spletu.

Večerja (od 17. do 18.00)
- Hitro popečena zelenjava ali zelenjava, kuhana na pari. Uporabite lahko katero koli zelenjavo ali kombinacijo več različne zelenjave, razen krompirja. Če se boste odločili za hitro popečeno zelenjavo, za to uporabite kokosovo ali olivno olje oziroma kombinacijo obeh.

Kljub temu se je tudi po končanem razstrupljevalnem jedilniku pametno držati nekaj splošnih priporočil nutricionistov.
- Najprej poskrbite, da vsak dan popijete vsaj dva litra sveže vode in se, če je le mogoče, odpravite na hiter sprehod, za vsaj pol ure.
- Če je možno, uživajte lokalno pridelano hrano, ki raste v določenem obdobju.
- Izognite se vsej hrani, ki je vnaprej pripravljena oziroma zapakirana.
- Za zajtrk si pripravite namočene ovsene kosmiče, pri kosilu pa ne pozabite na skledo solate.
- Prebavo vam bo pospešila tudi topla voda s sokom limone, ki jo morate spiti takoj zjutraj, na tešče.
- Laneno seme, čez noč namočeno v navaden tekoč jogurt, je odlična rešitev proti zaprtosti.
- Proti zaprtosti pomagajo tudi čez noč namočene suhe slive, ki jih pojeste pred zajtrkom.
- Kadar ste lačni, najprej popijte kozarec vode.

foto: Profimedia

prejšnji članek
Sedemnajst kilogramov manj!
Zdravje
Sedemnajst kilogramov manj!
naslednji članek
Bodite urejene kot Francozinje
Moda&Lepota
Bodite urejene kot Francozinje