petelin, Glööckler
Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Morda pretiravate s hujšanjem

18. 4. 2016; 10.15
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
belly-2473_1920
Ste obsedeni z dietami, kalorijami, pitjem vode ali tehtnico?

Nekaj je biti izredno discipliniran in dosleden pri izgubljanju telesne teže, spet drugo pa je pretiravati in svoje telo tako ali drugače gnati čez vse meje za vsako ceno. Pretiravanje ni priporočljivo, saj se vam lahko prizadevanje povrne z negativnimi posledicami. Kako pa veste, kdaj v svoji vnemi po izgubljanju teže pretiravate?

Ko se počasi začne približevati začetek pomladi, smo tudi sami vse bolj motivirani in odločeni, da se bomo do poletja znebili odvečnih kilogramov in maščobnih blazinic. Bolj ko nam poletje diha za ovratnik, bolj se ženemo, bolj stroge so naše omejitve. Čeprav je prav, da smo disciplinirani in se držimo svojega načrta, pa moramo biti pri tem vendarle zmerni. Prenizek dnevni vnos kalorij, pretirana in prenaporna telesna vadba in podoben, že skoraj vojaški režim se nam lahko kaj hitro maščujejo. Kratkoročno nam bo to že prineslo želene rezultate, dolgoročno pa bomo morda s takšnim načinom svojemu telesu škodovali – bodisi zdravstveno, ali pa zgolj dosegli, da se bodo sčasoma kilogrami vrnili še hitreje. Zlato pravilo zdravega hujšanja, ki prinese dolgotrajne rezultate, je namreč preprosto: nikoli se ne zavežite nečemu, čemur ne bi mogli slediti vse življenje. Če se torej na dolgi rok ne vidite vsak dan v telovadnici, zgolj in samo ob podpori zelenjavne juhe in brez kakršne koli možnosti, da spet kdaj v ustih začutite sladoled, potem se temu ne zavežite. In kako veste, da pretiravate?

Na dan popijete več kot dva litra vode

Poznamo zlato pravilo: na dan je treba popiti dva litra vode. Seveda je to pravilo zgolj zelo okvirno vodilo. V resnici je dnevna priporočljiva količina vode odvisna od vaše telesne teže in telesne aktivnosti, a navadno je dva litra zgornja meja. Četudi je voda pomembna za naše telo, je pretiravanje z njo lahko nevarno, saj s prevelikim vnosom vode začnemo iz telesa splakovati pomembna hranila. Kadar hujšamo, pa pretiravanje z vodo prinaša še eno past. Navadno z vodo gasimo lakoto. Če pred obrokom zaužijemo kozarec vode, bomo zaradi tega pojedli nekoliko manj, kar bo zajezilo prenajedanje in nam pomagalo pri nadziranju vnosa kalorij. Nevarno pa postane, ko z vodo začnemo nadomeščati obroke. Ko takrat, kadar smo lačni, telesu ne damo hrane, ampak vodo. Voda prave lakote ne bo potešila, posledično pa se bomo pozneje, ko bomo resnično sestradani, prenajedli. Sčasoma bo to navrglo odvečne kilograme. Z vodo torej ne gre pretiravati. Kolikšna je zadostna količina za vas, boste najbolje ugotovili s pomočjo urina. Kadar je ta svetel in bister, niste dehidrirani, a če urinirate več kot osemkrat dnevno in je vaš urin ves čas svetel, z vodo že pretiravate.

Dva do tri tedne že niste jedli svoje najljubše jedi

Pohvalno je, da se v času diete odpoveste vsem jedem, s katerimi navadno pretiravate in ki niso povsem zdrave. Kot so denimo testenine, pica, kosmiči, sir, mlečni izdelki, sladkarije, maslo, kruh ipd. A če se boste vsemu temu povsem odpovedali, vam bo lahko spodletelo. Če ste se zavezali, da se boste izogibali nekateri hrani za vsako ceno, se utegne zgoditi, da takrat, ko hrane, ki jo odobravate, ne boste imeli pri roki, pač ne boste jedli. Preskakovanje obrokov pa nikakor ni dobro, sploh zato, ker se nam pozneje vrne kot prenajedanje. Ko si boste enkrat le dovolili grešiti in si privoščili sladoled, se lahko zgodi, da boste namesto kepice pojedli kar celo banjico. Po drugi strani pa izogibanje nekaterim hranilom prav tako ni dobro za naše telo. To potrebuje ravnovesje hranil. Dnevno potrebuje kar 40 odstotkov (zdravih) ogljikovih hidratov, ki so bogat vir vlaknin, zato se jim povsem odpovedati ni dobro.

Vsak dan telovadite

Če ste že povsem izčrpani, nemirni, živčni in vas vse boli, pa kljub temu še vedno zgodaj vstajate in hodite teč, ali vsak dan do pozne ure vrtite pedala, je skrajni čas, da malo premislite vse skupaj. Če se zavoljo kurjenja kalorij odpovedujete svojemu družabnemu življenju, ostalim dnevnim opravilom in celo zdravju pomembnim dejavnostim, kot so spanje in počitek, boste kmalu osamljeni, depresivni in nenehno lačni, zaradi česar boste kmalu zapadli v vrtinec prenajedanja, pravijo psihologi. Ohranjanje normalnega teka življenja kljub dieti in vadbi je temelj uravnoteženega življenjskega sloga. Poleg tega naše telo potrebuje čas za regeneracijo, zato so dnevi počitka priporočljivi. Če že ne zaradi česa drugega, pa zato, ker pomanjkanje spanca močno vpliva na naš apetit. Občasne pregrehe s hrano pa prav tako spodbudijo našo presnovo.

Na dan zaužijete manj kot 1200 kalorij

Čeprav se morate zaradi hujšanja odreči nekaj kalorijam in čeprav se kalorične potrebe od ženske do ženske močno razlikujejo, vendarle pri doseganju želenega cilja ne smete pasti pod to mejo – 1200 kalorij dnevno. Kadar telo zaužije manj kot 1200 kalorij, se namreč prestavi v fazo stradanja, kar pa pomeni, da zaradi pomanjkanja energije to črpa iz česar koli možnega. Da bo telo lahko vzdržalo, torej vi ne boste dobili dovolj energije za normalno vsakodnevno delovanje. Zaspani boste, utrujeni, brez energije, nesrečni, morda depresivni, bolela vas bo glava, jezni boste in lačni, poleg tega pa se boste težje zbrali in opravljali miselne procese. Zato je dobro ostati znotraj priporočljivega vnosa kalorij, ki pa naj izvirajo predvsem iz zelenjave, nemastnih beljakovin, kompleksnih ogljikovih hidratov in zdravih maščob. Tako boste svojemu telesu zagotovili največ kljub manjšemu vnosu kalorij.

Dnevno se tehtate

Tehtnica že dolgo ni več kazalec zdravja. Najnovejše raziskave kažejo, da ljudje, ki se redno tehtajo, nimajo v povprečju nič bolj normalne telesne teže od tistih, ki se ne, so pa po drugi strani veliko bolj nezadovoljni s svojim telesom in nesamozavestni. Poleg tega naša teža čez dan precej niha, zato dnevno tehtanje lahko da napačne rezultate. Če se že morate tehtati, se tehtajte tedensko, vsakih štirinajst dni ali mesečno. Veliko boljši kazalec napredka pri hujšanju pa so lahko kar vaša oblačila in obseg. Če ste začeli telovaditi, se je povečala vaša mišična masa, kar pomeni, da lahko tehtate toliko kot prej ali še več, a ste videti veliko bolje, z manj maščobnimi blazinicami in lahko nosite manjšo konfekcijsko številko. Zato se ne zanašajte na tehtnico.

Motivira vas zgolj vaš videz

Kako vidimo svoje telo, močno vpliva na to, kar se z našim telesom dogaja, kažejo študije. Ljudje, ki se vidijo čezmerno težke, bodo veliko bolj verjetno pridobili odvečne kilograme kot tisti, ki ne mislijo tako. Poleg tega nenehna obsedenost z videzom ne naredi nič dobrega za našo samozavest in samopodobo. Namesto da se torej hujšanja lotite zaradi videza, se ga lotite zaradi počutja in zdravja. Zdravo jejte in se redno gibajte zato, ker boste tako imeli več energije za spopadanje z dnevnim stresom, boste bolj gibčni, se boste boljše držali, boste bolje spali, navsezadnje boste s tem tudi podaljšali svoje življenje in zmanjšali tveganje za nastanek mnogih generacijskih bolezni. Ko bo to postal vaš cilj (ki je veliko bolj realen kot zadovoljstvo s svojim videzom v današnjem času nerealnih podob), ga boste veliko lažje in hitreje dosegli. Ko pa boste zadovoljstvo s seboj in svojim življenjem dosegli, se boste brez težav znebili tudi odvečnih kilogramov. Ker boste, kot kažejo študije, o sebi mislili le najboljše.

prejšnji članek
Tudi vi trpite za alergijo?
Življenjski slog
Tudi vi trpite za alergijo?
naslednji članek
Cenzura: Spolni škandal najbolj znanega gejevskega para
Svet slavnih
Cenzura: Spolni škandal najbolj znanega gejevskega para