zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Miti o imunskem sistemu naših malčkov

15. 4. 2016; 02.18
Avtor: Ajda Janovsky/Bodi zdrava
otrok, obleka, zima, duda

"Mislim, da ni dobro, če otroka preveč oblačimo, saj se potem pregreje in še hitreje prehladi," meni strokovnjakinja. foto: Profimedia

O skrbeh, ki tarejo skrbne starše, smo se pogovarjali z Andrejo Humar, dr. med, spec. ped.

Mit št. 1: Novorojenčka moramo varovati pred okužbami s čim bolj sterilnim okoljem

"Mislim, da ni v redu, če je okolje, v katerem živi novorojenček, preveč sterilno," meni Andreja Humar, dr. med., spec. ped. "Menim, da se mora otrok srečati s povsem normalnim okoljem, da lahko njegov imunski sistem dozori. Znano je, da so otroci v kmečkem okolju bolj zdravi kot v mestnem, saj pridejo v stik z več vrstami 'umazanije'." Kljub temu pa dr. Humarjeva poudarja pomembnost osnovne higiene, še zlasti umivanja rok. Otrok naj si roke umije vsakokrat, ko pride od zunaj, pred vsakim obrokom in po uporabi stranišča.

Mit št. 2: Otrok z zdravim imunskim sistemom nikoli ne zboli

Res je, da telo v večini primerov obvladuje stike z bakterijami in virusi, saj se z njimi srečujemo vsak dan, ne glede na to, kaj počnemo. Vendar pa se tudi odlično delujoč imunski sistem ne more spopasti z velikim številom patogenih agensov. Poleg tega obstaja tudi vrsta okužb, proti katerim se telo ne more boriti samo, in številne bolezni, proti katerim je človeško telo popolnoma nemočno, kot so na primer ošpice, koze, griža; kadar se okužimo z njimi, vedno zbolimo. "Otrok zboli tudi, če ima zdrav imunski sistem. Zdrav imunski sistem se v nasprotju s slabim zmore ustrezno braniti, kadar zbolimo," poudarja dr. Humarjeva.

Mit št. 3: Otroka moramo čim bolj toplo oblačiti

"Mislim, da ni dobro, če otroka preveč oblačimo, saj se potem pregreje in še hitreje prehladi," meni strokovnjakinja, ki je prepričana, da stara modrost, da se na prehodu iz poletja v zimo ne smemo začeti prehitro pretoplo oblačiti, še kako drži. Kakšna je prava mera oblačil, je odvisno od zunanjih temperatur, starši pa naj glede količine oblačil, ki jo otrok potrebuje, presojajo glede na to, kako se bodo pri določenih temperaturah oblekli sami.

Otroci zbolevajo v skladu z Gaussovo krivuljo: nekateri niso praktično nikoli bolni, drugi zbolevajo kar naprej. foto: Profimedia

Mit št. 4: Pozimi naj otrok jemlje vitaminske dodatke

Dr. Humarjeva meni, da je uživanje vitaminskih dodatkov nepotrebno, če otrok je dovolj svežega sadja in zelenjave ter se dovolj giblje na svežem zraku. Otroku vitamine dodajamo le, če noče jesti zdravo, a tudi v tem primeru naj z vitamini ne bi pretiravali, saj preveč vitaminov ne koristi, ampak celo škoduje. Tudi o krepitvi imunskega sistema s pomočjo sredstev, ki vsebujejo ameriški slamnik, nima najboljšega mnenja.

Mit št. 5: Otrok zboli, če zanj slabo skrbimo

"Otrok naj se zdravo prehranjuje, starši naj ga vsak dan peljejo ven na zrak," sta recepta, ki ju za zdrav imunski sistem priporoča pediatrinja. Vse ostalo je stvar otrokove naravne odpornosti, na katero starši nimajo nobenega vpliva. "Česa drugega se niti ne da narediti. Nekateri otroci zbolevajo bolj, drugi manj pogosto," opozarja pediatrinja. Otroci zbolevajo v skladu z Gaussovo krivuljo: nekateri niso praktično nikoli bolni, drugi zbolevajo kar naprej. Večina jih zboli tu in tam. Normalno število bolezni za otroka v vrtcu je po besedah strokovnjakinje 12-krat na leto.

Mit št. 6: Cepljenje proti gripi nima smisla

Dr. Humarjeva je zagovornica cepljenja, tudi cepljenja proti gripi. "Dobro je za vse otroke, prav posebej pa ga predpisujemo otrokom, ki imajo težave z dihali ali srcem," razloži. Otroka lahko proti gripi cepimo že pri enem letu starosti. V nasprotju s splošnim mnenjem, da cepljenje proti gripi ni učinkovito, saj so virusi vsako leto novi, dr. Humarjeva razkriva, da so cepiva običajno povsem učinkovita, saj navadno vsebujejo virus, ki je aktiven v aktualni sezoni.

prejšnji članek
Svetovni teniški as Novak Djoković odprl restavracijo
Zdravje
Svetovni teniški as Novak Djoković odprl restavracijo
naslednji članek
MSM – (nov) mineral zdravja in lepote
Moda&Lepota
MSM – (nov) mineral zdravja in lepote