atene saharski pesek
Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske prašne nevihte

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Polona Požgan in njen losos - v škrniclju

28. 6. 2016; 05.11
Avtor: Lara Jelen/Zarja
polona pozgan

foto: Pop TV

Nekdanja radijska voditeljica je prava zakladnica zamisli in uporabnih nasvetov za pripravo jedi.

Polonin recept za lososa z zelenjavo je za 2 osebi.

Sestavine in priprava

2 kosa lososovega fileja brez kosti in kože, 2,5 žlice oljčnega olja, 1 oranžni korenček, 1 rumeni korenček, 6 ostrigarjev, 6 šitak, 6 kosov stročjega fižola, 0,5 dl belega vina, 1 pest peteršilja, sol in poper, 2 rezini masla, 1 pest mlade špinače, 1 limona (naribana lupinica in sok).

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Z ostrim nožem dvakrat ali trikrat (odvisno od velikosti) prečno zarežemo v vsak kos lososa, ga premažemo z olivnim oljem, solimo in popramo.

Rumeni in oranžni korenček očistimo ter narežemo na tanke rezine (julienne). Ostrigarje in šitake natrgamo na drobne, za grižljaj velike koščke. Fižol poševno, pod kotom, zrežemo na manjše kose.

Zelenjavo na hitro prepražimo na vročem olju ter začinimo s soljo in poprom. Samo hrustljavo jo popečemo, nikakor je ne razkuhamo. Tik preden je popražena, dodamo vino in na drobno sesekljan peteršilj. Pustimo, da vino povre.

Iz peki papirja odrežemo dva velika kvadrata, ki ju bomo uporabili kot škrnicelj, in še dva manjša, ki ju položimo na velika kvadrata (manjša služita zgolj temu, da zelenjavni sokovi ne premočijo papirja). Na sredino obeh kvadratov položimo kupček popražene zelenjave, nanjo pa položimo rezino masla in kos lososa. Papir zložimo skupaj, da naredimo škrnicelj oziroma mošnjiček, ki ga zvežemo z vrvico (primerno za peko v pečici), in postavimo v pečico za 12 minut.

Ko je losos pečen (znotraj še rahlo surov), peki papir previdno razpremo in na eno stran položimo pest mlade špinače, po kateri potresimo naribano limonino lupinico in poškropimo limonin sok.


Pripravljeno jed serviramo kar v škrniclju, ki ga postavimo na leseno desko.

prejšnji članek
Gej, ki je hotel postati ženska
Svet slavnih
Gej, ki je hotel postati ženska
naslednji članek
Najučinkovitejša podpora hujšanju
Moda&Lepota
Najučinkovitejša podpora hujšanju