Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Iz lubenice lahko naredite tudi okusno juho

24. 7. 2023; 02.00
Avtor: njena.si
Lubenični gaspačo

Mmmmm foto: Shutterstock

Lubenico lahko uporabite tudi v slanih jedeh in v solati, ne le kot sladoled ali osvežilno sadje.

Pomembno je, da kupite zrelo lubenico, saj ima takšna najboljši okus in največ hranljivih snovi vključno z vitamini in antioksidanti.

Vsaka zrela lubenica je na eni strani bolj rumene barve, to je del, na katerem je ležala na tleh. Če ga nima, je to verjetno znak, da še ni dovolj zrela. Iz lubenice se največkrat delajo osvežujoči napitki, priljubljeno poletno sadje pa se dodaja tako k sladkim jedem kot tudi slanim.

Solata z lubenico

Kot slano kombinacijo jedi, tokrat izpostavljamo solato z lubenico, v kateri najdete kocke fete sira, rožmarina, oliv, rukole, listov mete, mozzarelle, pršuta, vijolične čebule in feferonov. Solato začinite s soljo in poprom, oljčnim oljem, aromatičnim kisom ali limoninim sokom.

Osvežilna juha

Iz lubenice lahko naredite tudi osvežujočo gosto juho. Zmiksajte kocke lubenice, jabolčni sok, limeto, meto in med. Pred zaužitjem dodajte še žlico jogurta. Posujte s peškami lubenice, ki ste jih prej sušili v pečici 15 minut na 160 stopinj. Čez potresite še malo cimeta ali sladkorja v prahu.

Dober tek!

prejšnji članek
Zaprtost je klic telesa na pomoč
Zdravje
Zaprtost je klic telesa na pomoč
naslednji članek
Tedenski horoskop: v življenje vnesite spremembe
Horoskop
Tedenski horoskop: v življenje vnesite spremembe