»Jejte veliko sadja in zelenjave,« je stavek, ki ga poslušamo neprestano in vse življenje. Vsi vemo, da je sadje zdravo in zdi se, da je to popolno hrano. Raste na drevesih in je že »pripravljena hrana« zaradi česar ga nekateri imenujejo tudi »naravna hitra prehrana«.
Čeprav je sadje polno vitaminov, mineralov, balastnih snovi in z večinoma zelo nizkim – ali celo neobstoječim – deležem maščob ter ima tudi nizek glikemični indeks, obstaja tudi druga stran uživanja sadja, ki je povezana z glavnim ogljikovim hidratom v njem – sadnim sladkorjem oziroma fruktozo.
Presnova fruktoze
Če preveč fruktoze vstopi v jetra, ta tolikšne količine niso sposobna predelati v sladkor, ki je uporaben za telo. Namesto tega jetra iz fruktoze začnejo proizvajati maščobe (trigiliceride) in jih pošiljati v krvni obtok.
In zakaj je to slabo? Predvsem iz treh razlogov: visok nivo trigliceridov v krvi zvišuje možnost nastanka kardiovaskularnih bolezni; fruktoza v telesu ne sprosti hormonov, ki nam dajejo občutek sitosti in posledično zaradi tega želimo jesti več in več; obstaja vedno več dokazov, da prekomerno uživanje fruktoze vpliva na poslabšanje občutljivosti telesa na inzulin in posledično vodi do sladkorne bolezni tipa 2.
Se je sadju potrebno povsem odpovedati?
Nikakor! A če je vaš cilj izguba telesne maščobe, je vsekakor vredno razmisliti o zamenjavi sadja s kompleksnimi ogljikovimi hidrati; minerale, vitamine in balastne snovi pa vsebuje tudi zelenjava.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.