Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

To meso povzroča raka!

23. 8. 2016; 06.59
Avtor: C. R.
rdeče meso
Previdno pri uživanju rdečega mesa in pri njegovi pripravi!

Meso je zagotovo pomembno živilo, ki ima veliko proteinov, železa in vitaminov iz skupine B, vendar pretirane količine zaužitega mesa za nas niso zdrave. 

Britansko ministrstvo za zdravje svojim državljanom v novih smernicah svetuje, naj odrasel posameznik na teden ne poje več kot 500 g rdečega mesa. Po mnenju strokovnjakov je sicer dovolj že polovica priporočene vrednosti rdečega mesa, medtem ko večje količine zaužitega mesa lahko predstavljajo resno tveganje za naše zdravje: med drugim povečajo možnost za nastanek raka debelega črevesa in danke, za katerim v Sloveniji vsako leto zboli približno 1300 ljudi.

Uživanje prevelikih količin rdečega mesa povezujejo tudi z nastankom srčnih bolezni, osteoporoze, sladkorne bolezni tipa 2 in drugih oblik raka, kot so rak dojk, pljučni rak in rak prostate, saj rdeče meso vsebuje tudi veliko količino maščobe. 

Previdno s pripravo rdečega mesa

Najbolj problematično za zdravje je, da kar eno tretjino vsega mesa zaužijemo v obliki konzerviranih mesnih jedi in mesnih izdelkov, ki vsebujejo veliko soli in ostalih prehranskih dodatkov. Znana je tudi povezava med nastankom raka na prebavilih in uživanjem suhomesnatih izdelkov - slednji naše zdravje prav tako ogrožajo predvsem zaradi postopka priprave. Nič bolj zdravo ni niti pečenje na žaru, saj se pri termični obdelavi mesa na visokih temperaturah sproščajo zdravju škodljive in celo rakotvorne snovi. 

Strokovnjaki sicer priporočajo, da meso pripravljate s kuhanjem, dušenjem ali s pečenjem, brez dodatka maščob. Pri pripravi pazite tudi, da meso ne boste preveč popekli.

prejšnji članek
Natolcevanja: Kdo je Melanio Trump pripeljal v ZDA?
Svet slavnih
Natolcevanja: Kdo je Melanio Trump pripeljal v ZDA?
naslednji članek
To je eno od najmočnejših astroloških znamenj!
Horoskop
To je eno od najmočnejših astroloških znamenj!