Meso je zagotovo pomembno živilo, ki ima veliko proteinov, železa in vitaminov iz skupine B, vendar pretirane količine zaužitega mesa za nas niso zdrave.
Britansko ministrstvo za zdravje svojim državljanom v novih smernicah svetuje, naj odrasel posameznik na teden ne poje več kot 500 g rdečega mesa. Po mnenju strokovnjakov je sicer dovolj že polovica priporočene vrednosti rdečega mesa, medtem ko večje količine zaužitega mesa lahko predstavljajo resno tveganje za naše zdravje: med drugim povečajo možnost za nastanek raka debelega črevesa in danke, za katerim v Sloveniji vsako leto zboli približno 1300 ljudi.
Uživanje prevelikih količin rdečega mesa povezujejo tudi z nastankom srčnih bolezni, osteoporoze, sladkorne bolezni tipa 2 in drugih oblik raka, kot so rak dojk, pljučni rak in rak prostate, saj rdeče meso vsebuje tudi veliko količino maščobe.
Previdno s pripravo rdečega mesa
Najbolj problematično za zdravje je, da kar eno tretjino vsega mesa zaužijemo v obliki konzerviranih mesnih jedi in mesnih izdelkov, ki vsebujejo veliko soli in ostalih prehranskih dodatkov. Znana je tudi povezava med nastankom raka na prebavilih in uživanjem suhomesnatih izdelkov - slednji naše zdravje prav tako ogrožajo predvsem zaradi postopka priprave. Nič bolj zdravo ni niti pečenje na žaru, saj se pri termični obdelavi mesa na visokih temperaturah sproščajo zdravju škodljive in celo rakotvorne snovi.
Strokovnjaki sicer priporočajo, da meso pripravljate s kuhanjem, dušenjem ali s pečenjem, brez dodatka maščob. Pri pripravi pazite tudi, da meso ne boste preveč popekli.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.