Kulinarika
 

Recepti: Buče za sladokusce

11. 11. 2022; 13.00
Avtor: Mira Ćirović /Bodi zdrava
buče čokolada

foto: Profimedia

Buča v sebi skriva dišeče oranžno meso, ki je odlično za pripravo različnih dobrot. Jedilnike običajno zaznamuje v jesenskem času. Poiskali smo nekaj različic, ki se jih bodo razveselili predvsem sladokusci.

Bučni rjavčki s čokolado

Potrebujete:
100 gramov kock muškatne buče
220 gramov jedilne čokolade
170 gramov masla
200 gramov sladkorja
4 jajca
100 gramov lešnikov
125 gramov moke
1 noževa konica pecilnega praška

Priprava:


Na maslu popražimo bučo, narezano na kocke. Zalijemo s 100 mililitri vode in kuhamo, dokler buča ni mehka. Odcedimo in pretlačimo. Čokolado in maslo narežemo na male kose ter ju v posodi na zelo nizki temperaturi skupaj stopimo. Penasto zmešamo jajca in sladkor, nato počasi umešamo maso čokolade in masla v bučni pire. Na koncu umešamo še lešnike, moko in pecilni prašek. Na pekač položimo papir za peko. Maso damo na pekač in jo zgladimo. V prej ogreti pečici na 170 stopinjah Celzija pečemo 20–25 minut. Bučne rjavčke ohladimo in narežemo na manjše kocke.

Bučne palačinke z borovnicami

Potrebujete:
3 jajca
115 gramov buče
0,8 decilitra olivnega olja
1 žlico rjavega sladkorja
3,75 decilitra mleka
100 mililitrov grškega jogurta
250 gramov polnozrnate moke
2 žlici pecilnega praška
½ žličke soli
1 žličko cimeta
kokosovo olje za pečenje palačink
borovnice, suho sadje in med za popestritev

Priprava:


Bučo narežemo na majhne kocke, jo skuhamo v vodi, odcedimo, pustimo počivati pet minut, nato jo dobro pretlačimo. V večji posodi umešajmo jajca, bučni pire, olivno olje, mleko, grški jogurt in sladkor. Moko, sol in pecilni prašek presejemo in stresemo v posodo. Dodamo še malo soli in cimeta in premešamo le toliko, da se sestavine povežejo. Na dobro segreto ponev damo žlico olja. Z zajemalko zajamemo majhno količino mase in jo prelijemo na ponev. Ko se začnejo delati mehurčki, palačinko počasi in previdno obrnemo. Še vroče palačinke naložimo na krožnik, namažemo z medom in okrasimo z borovnicami ter suhim sadjem.

Bučni mafini

Potrebujete:
150 gramov naribanih bučk
100 gramov moke
100 gramov stopljenega masla
20 gramov kokosovega sladkorja
2 jajci
2 čajni žlički vaniljevega izvlečka
2 čajni žlički pecilnega praška
ščepec soli
2 čajni žlički cimeta
½ čajne žličke muškatnega oreščka
1 skodelico lešnikov
1 skodelico rozin

Priprava:


Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. V veliki posodi razžvrkljamo jajca in dodamo sladkor. Med mešanjem dodamo še naribane bučke in stopljeno maslo. Dodamo še pecilni prašek, sol in dobro premešamo. V drugi posodi zmešamo moko, muškatni orešček in cimet, nato pa mešanici dodamo zmes z bučkami. Potresemo še z mletimi lešniki in rozinami ter dobro premešamo. Vsako posodico za mafine premažemo z maslom. Nato z žlico do vrha napolnimo posodice. Pečemo približno 25–30 minut, dokler niso mafini zlato zapečeni. Z dolgim zobotrebcem preverimo, ali so tudi v notranjosti pečeni. Ko jih vzamemo iz pečice, jih pustimo počivati pet minut. Nato jih odstranimo iz posodic in pustimo še kakšnih dvajset minut, da se ohladijo.

Bučni smuti

Potrebujete:
100 mililitrov mandljevega mleka
50 mililitrov korenčkovega soka
20 gramov bučnega pireja
2 nasekljani zamrznjeni banani
2 jušni žlici javorjevega sirupa
½ čajne žličke ekovanilije v prahu
½ čajne žličke ekocimeta v prahu
¼ čajne žličke ekoingverja v prahu
ščepec naribanega ekomuškatnega oreščka

Priprava:


Bučo narežemo, skuhamo in pretlačimo. Pustimo, da se ohladi. V mešalniku zmešamo mandljevo mleko in korenčkov sok. Dodamo še preostale sestavine in zmešamo, da nastane gladek, kremast smuti. Okrasimo po želji.

prejšnji članek
Smrad od znotraj
Zdravje
Smrad od znotraj
naslednji članek
Zala in Gašper poniknila v začetku poletja
Svet slavnih
Zala in Gašper poniknila v začetku poletja
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.