Kulinarika
 

Marcipanov božični kruh

3. 12. 2022; 13.00
Avtor: revija Maja
Božični kruh

foto: Profimedia

Nasvet: Marcipanov božični kruh spečemo dva do tri tedna pred božičem. Shranimo ga zavitega v papir za peko ali alu folijo.

Sestavine za pekač (20 x 30 cm):
- 350 g rozin
- 100 ml jabolčnega soka
- 575 g moke iz pražit Žito
- 2 žlici pecilnega praška
- 125 g sladkorja
- 1 zavoj vaniljinega sladkorja
- 1 brizg ruma
- 1 zavojček začimb za medenjake
- 350 g sojinega jogurta
- 1 jajce
- 250 g masla
- 100 g kandirane limonine lupine
- 200 g mletih mandljev
- 150 g marcipana
- sladkor v prahu za posip

Priprava:
1. Rozine čez noč namočimo v jabolčnem soku. Naslednji dan jih precedimo.
2. V veliki posodi zmešamo moko s pecilnim praškom, sladkor, vaniljin sladkor, rum, začimbe za medenjake, sojin jogurt, jajce in 150 g masla ter vse dobro pregnetemo. Potem dodamo še rozine, koščke kandirane limone in mandlje ter zgnetemo v gladko testo. Po potrebi dodamo moko.
3. Testo razvaljamo v pravokotnik (20 x 30 cm). Marcipan oblikujemo v 25 cm dolg zvitek, ga položimo na testo in zavijemo vanj.
4. Testo oblikujemo v kolač in pečemo 70 minut na 160 stopinjah.
5. Da ne bo kolač po vrhu zažgan, ga pokrijemo z alufolijo. Pečen kolač vzamemo iz pečice in premažemo z maslom (100 g). Ko se ohladi, ga potresemo s sladkorjem v prahu.

prejšnji članek
Ugotovite, kako mu resnično pokažete svojo ljubezen
Zdravje
Ugotovite, kako mu resnično pokažete svojo ljubezen
naslednji članek
Nuša Derenda o zrelem obdobju življenja
Svet slavnih
Nuša Derenda o zrelem obdobju življenja

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.