Ana Tavčar Dobra karma

Ana Tavčar za neozdravljivo bolezen skrbi na ...

regina2 Svet24.si

Regina je poročena že 25 let. To so njeni nasveti

druzinska fotografija pogacar xx Reporter.si

Ozadje čudeža na dveh kolesih: Vse družinske ...

meja Svet24.si

Teh hrvaških županij ni več na rdečem seznamu,...

18418X0073 Necenzurirano

Kam so izginili direktorji #kolumna

rumena majica Odkrito.si

Pogačar rumeno majico podaril v dobrodelne namene

Marjan Jakša Njena.si

Ljubezen po domače: Marjan v šov s posebnim ...

Preprost recept za ribezovo marmelado
| Vesna Meško

Preprost recept za ribezovo marmelado

Če vas motijo ribezova semena, omako precedite čez cedilo., Profimedia

Pripravite kozarčke okusne marmelade iz sočnega rdečega ribeza, ki se ponaša s kislo sladkim okusom, ki vam bo prijal tako v toplih poletnih, kot v hladnih zimskih mesecih.

Rdeče ribezove jagode veljajo za prave vitaminske kroglice, vsebujejo namreč izjemno veliko količino vitamina C, ki deluje  vseh 70 bilijonih telesnih celic kot bio-katalizator za encimske procese. Morda vam kiselkast okus rdečih jagod ni ravno povšeči, a ob sladko kisli marmeladi bodo zagotovo zaplesale tudi vaše brbončice.

Ko boste iz grma natrgali sveže ribezove jagode, jih nikar ne skladiščite predolgo. Priprave marmelade se torej lotite čim prej …

Sestavine:

1 kg rdečega ribeza (očiščenega)
500 g želirnega sladkorja
2 vanilijeva stroka

Kako pripraviti marmelado?

Ribez operite, nato pa odstranite peclje in nezrele jagode. Očiščen ribez stresite v posodo in ga prekrijte s sladkorjem. Premešajte in pustite stati približno 10 minut.

Sladkorne ribezove jagode stresite v večjo posodo in pristavite na zmerno temperaturo. Dodajte vanilijeva stroka, ki ste jima poprej odstranili semena in nežno premešajte. Ko sadna omaka zavre, znižajte temperaturo. Ob nežnem brbotanju naj vre približno deset minut, pri tem z žlico odstranjujte nastajajoče pene. 

Posodo odstavite in iz omake odstranite vanilijeva stroka. Sadne koščke v omaki pretlačite s pasirko, če želite bolj gladko teksturo, pa si lahko pomagate tudi s paličnim mešalnikom. V kolikor vas motijo ribezova semena, se boste slednjim izognili, če boste omako precedili čez cedilo.

Nastala marmelada bo precej tekoča, še vročo vlijte v sterilizirane kozarčke, pri čemer pazite, da jih ne boste napolnili povsem do vrha. Kozarčke nato dobro zatesnite ter jih pokrijte z odejo, da se počasi ohladijo. Ohlajene kozarčke shranite v hladnem prostoru.