Če vas motijo ribezova semena, omako precedite čez cedilo. foto: Profimedia
Rdeče ribezove jagode veljajo za prave vitaminske kroglice, vsebujejo namreč izjemno veliko količino vitamina C, ki deluje vseh 70 bilijonih telesnih celic kot bio-katalizator za encimske procese. Morda vam kiselkast okus rdečih jagod ni ravno povšeči, a ob sladko kisli marmeladi bodo zagotovo zaplesale tudi vaše brbončice.
Ko boste iz grma natrgali sveže ribezove jagode, jih nikar ne skladiščite predolgo. Priprave marmelade se torej lotite čim prej …
Sestavine:
Kako pripraviti marmelado?
Ribez operite, nato pa odstranite peclje in nezrele jagode. Očiščen ribez stresite v posodo in ga prekrijte s sladkorjem. Premešajte in pustite stati približno 10 minut.
Sladkorne ribezove jagode stresite v večjo posodo in pristavite na zmerno temperaturo. Dodajte vanilijeva stroka, ki ste jima poprej odstranili semena in nežno premešajte. Ko sadna omaka zavre, znižajte temperaturo. Ob nežnem brbotanju naj vre približno deset minut, pri tem z žlico odstranjujte nastajajoče pene.
Posodo odstavite in iz omake odstranite vanilijeva stroka. Sadne koščke v omaki pretlačite s pasirko, če želite bolj gladko teksturo, pa si lahko pomagate tudi s paličnim mešalnikom. V kolikor vas motijo ribezova semena, se boste slednjim izognili, če boste omako precedili čez cedilo.
Nastala marmelada bo precej tekoča, še vročo vlijte v sterilizirane kozarčke, pri čemer pazite, da jih ne boste napolnili povsem do vrha. Kozarčke nato dobro zatesnite ter jih pokrijte z odejo, da se počasi ohladijo. Ohlajene kozarčke shranite v hladnem prostoru.
Iz ribeza lahko pripravimo okusne domače dobrote: od marmelade in sirupa do zavitka in pite. foto: revija Zarja
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.