kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Preprost recept za ribezovo marmelado

23. 8. 2023; 01.00
Avtor: Vesna Meško
Ribezova marmelada

Če vas motijo ribezova semena, omako precedite čez cedilo. foto: Profimedia

Pripravite kozarčke okusne marmelade iz sočnega rdečega ribeza, ki se ponaša s kislo sladkim okusom, ki vam bo prijal tako v toplih poletnih, kot v hladnih zimskih mesecih.

Rdeče ribezove jagode veljajo za prave vitaminske kroglice, vsebujejo namreč izjemno veliko količino vitamina C, ki deluje  vseh 70 bilijonih telesnih celic kot bio-katalizator za encimske procese. Morda vam kiselkast okus rdečih jagod ni ravno povšeči, a ob sladko kisli marmeladi bodo zagotovo zaplesale tudi vaše brbončice.

Ko boste iz grma natrgali sveže ribezove jagode, jih nikar ne skladiščite predolgo. Priprave marmelade se torej lotite čim prej …

Sestavine:

1 kg rdečega ribeza (očiščenega)


500 g želirnega sladkorja
2 vanilijeva stroka

Kako pripraviti marmelado?

Ribez operite, nato pa odstranite peclje in nezrele jagode. Očiščen ribez stresite v posodo in ga prekrijte s sladkorjem. Premešajte in pustite stati približno 10 minut.

Sladkorne ribezove jagode stresite v večjo posodo in pristavite na zmerno temperaturo. Dodajte vanilijeva stroka, ki ste jima poprej odstranili semena in nežno premešajte. Ko sadna omaka zavre, znižajte temperaturo. Ob nežnem brbotanju naj vre približno deset minut, pri tem z žlico odstranjujte nastajajoče pene. 

Posodo odstavite in iz omake odstranite vanilijeva stroka. Sadne koščke v omaki pretlačite s pasirko, če želite bolj gladko teksturo, pa si lahko pomagate tudi s paličnim mešalnikom. V kolikor vas motijo ribezova semena, se boste slednjim izognili, če boste omako precedili čez cedilo.

Nastala marmelada bo precej tekoča, še vročo vlijte v sterilizirane kozarčke, pri čemer pazite, da jih ne boste napolnili povsem do vrha. Kozarčke nato dobro zatesnite ter jih pokrijte z odejo, da se počasi ohladijo. Ohlajene kozarčke shranite v hladnem prostoru.

Iz ribeza lahko pripravimo okusne domače dobrote: od marmelade in sirupa do zavitka in pite.

Iz ribeza lahko pripravimo okusne domače dobrote: od marmelade in sirupa do zavitka in pite. foto: revija Zarja

prejšnji članek
Simptomi, ki lahko kažejo na sončarico
Zdravje
Simptomi, ki lahko kažejo na sončarico
naslednji članek
Hitra pomoč je dvojna pomoč
Življenjski slog
Hitra pomoč je dvojna pomoč