Pustni krofi foto: Profimedia
Leto je naokoli in tudi tokrat smo se že tradicionalno lotili peke krofov po enem najbolj preprostih receptov, ki smo ga pred leti zasledili v eni od popularnih spletnih skupin za peko slaščic. Priprava je resnično preprosta, izdelek pa sila okusen, zato verjamemo, da bo prepričal tudi vas. Izvedbe recepta so se v minulih letih lotile tudi manj spretne pekarice, ki so bile nad rezultatom vedno več kot navdušene. Kako le ne, krofi pekarice Sonje so naravnost fantastični!
Krofi: Najbolj iskan recept v Sloveniji. >>KLIKNITE TUKAJ<<
Vabimo vas, da se dišeče peke lotite tudi vi ...
- 253 g ostre moke
- 253 g gladke moke
- 2,5 dcl toplega mleka
- 2 zvrhani žlici sladkorja
- 0,5 dcl olja
- žlica kisle smetane
- vanilin sladkor
- limonina aroma
- 30 g svežega kvasa
- 4 rumenjake
- 3 žlice ruma
- ščepec soli
Testo bo lepljivo zgolj ob pričetku mešanja.
foto: Njena.si
1. Priprava kvasnega nastavka: Mleko rahlo segrejte, nato vanj nadrobite kvas. Dodajte žlico sladkorja in žlico moke, premešajte ter počakajte, da se kvas aktivira in naredi veliko gobo.
2. Moko presejte in ki dodajte preostale sestavine, ki jih med seboj zmešate s kuhalnico ali robotskim mešalnikom. Mi smo uporabili slednjega. Testo bo sprva precej lepljivo, a ne skrbite, tako je prav. Ko ga boste zvrnili na pomokano desko in ga nežno pregnetli, vas bo razveselil s popolno podobo. Pri tem naj vas vodi misel, da testa ne smete predolgo in premočno gnesti.
Krofe lahko iz testa izrežete tudi s pomočjo modela.
foto: Profimedia
3. Sedaj testo pokrijte s krpo in počakajte, da se podvoji.
4. Vzhajano testo na kratko pregnetite. Sonja svetuje, da ga nato razdelite na 10 enakih delov iz katerih oblikujete kroglice. Slednje razvrstite na pomokano površino, pokrijte s krpo in počakate 30 minut, da se podvojijo.
Mi smo se izdelave lotili malce drugače. Testo smo na debelo razvaljali, nato pa z modelčkom oblikovali kroge. Tudi slednji so zelo lepo vzhajali in kar ne najpomembnejše, sama priprava pa je sila preprosta.
5. Peka krofov: V posodo nalijte olje in ga segrejte do primerne temperature – vanj potopite držalo kuhalnice, ko se bodo okoli ročaja nanizali mehurčki, bo olje dovolj segreto. Krofe polagajte v olje z vzhajano stranjo navzdol, nato pa posodo prekrijte s pokrovko. Ko boste krofe obrnili, nadaljujte peko v odkriti posodi. Ocvrte krofe položite na papirnato brisačo, ki bo vpila odvečno maščobo.
6. Krofe lahko seveda napolnite z marmelado in jih potresete s sladkorjem v prahu.
Priprava je preprosta, okus pa izvrsten!
foto: Njena.si
Krofi izpod prstov pekarice Sonje.
foto: Facebook
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2025, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.