Sledite našim nasvetom za pripravo slastnih mini kolačkov. foto: Shutterstock
Silikonski modeli za peko kolačkov in drugega peciva lahko kaj hitro postanejo nočna mora manj izkušenih gospodinj. Zakaj, se sprašujete? Ker brez upoštevanja osnovnih pravil biskvit ne zdrsne iz modela. Naj vam priskočimo na pomoč s preprostim trikom.
»Na spletu je mojo pozornost pritegnil recept za ljubke kolačke v obliki mini potičk. Ideja mi je bila tako zelo všeč, da sem se še istega dne odpravila po nakupih in se založila s silikonskimi modeli za peko. Prepričana, kako bom navdušila domače, sem se lotila priprave testa, nato pa modelčke namastila in jih napolnila z maso. Ko so bili pečeni, sem jih ohladila do mlačnega in se lotila še zadnjega koraka v upanju, da me bo razveselil pogled na prekrasne male šarkelj kolačke. Žal pa je sledilo veliko razočaranje, niti en ni ostal cel, prav vsi so se oprijeli stene silikonskega modelčka, tako da sem imela na koncu pred seboj serijo »oglodanih« potičk! Uh, kako sem se ujezila!« nam je zaupala bralka Tanja v upanju, da bomo iz rokava stresli kakšen pekarski nasvet.
Pecivo naj bi iz namaščenih silikonskih modelov za peko zdrsnilo kot po maslu in nas razveselilo s čudovito rahlo skorjico. Sliši se prekrasno, žal pa je lahko realnost precej drugačna. Kolački se namreč pogosto tesno prilepijo na stene, to kar nam uspe pridobiti iz modela, pa je videti, ko da bi si pecivo privoščile sestradane miši! Če vam tovrstna peka uspeva brez težav, potem vam čestitamo in mahamo v pozdrav. Če pa ste ena izmed tistih gospodinj, katerih pekovsko ustvarjanje se je že večkrat spremenila v apokalipso, potem pa le nadaljujte z branjem.
V pekač prilijte vodo in sicer toliko, da bodo modelčki v kopeli namakali 'ritke.
foto: Dreamstime
Naj vas potolažimo, za vas imamo zelo učinkovit babičin trik, s katerim boste na zelo preprost način rešili težavo. Ko se boste naslednjič lotili peke v silikonskih pekačih, ravnajte takole:
Modelčke dobro namažite z omehčanim maslom. Ja, to bomo vseeno naredili. Saj veste, za vsak slučaj.
Nalijte vodo v keramično posodico primerno za visoke temperature in jo položite na dno pečice.
S testom napolnjene modelčke ne denite na rešetko, pač pa jih razporedite po klasičnem širokem pekaču, ki ste ga prejeli ob nakupu pečice. V pekač prilijte vodo in sicer toliko, da bodo modelčki v kopeli namakali 'ritke.
Tako, sedaj specite pecivo in počakajte na čarovnijo!
Po pečenju vzemite pladenj iz pečice in pustite, da se kolački hladijo pet minut. Ne čakajte predolgo!
Ob pogledu na rezultat vam bo zaigralo srce, pecivo bo namreč zlahka zdrsnilo iz modelčkov. Pomagate si lahko z jedilnim nožem ali pa nežno raztegnite modelček, da bo biskvit odstopil od robov modelčka.
Upoštevajte babičin trik, pa bo peka kolačkov mnogo bolj preprosta ...
foto: Pixabay
Morda vas zanima še: Super triki za popoln beljakov sneg - KLIKNITE TUKAJ.
Če vas je zamikala peka mini kolačkov, imamo za vas preprost recept za testo. Slednjega preprosto vlijete v modelčke, pri čemer ne pozabite upoštevati zgornjih navodil.
Kaj potrebujemo?
-4 jajca
-250 g sladkorja
-250 g gladke moke
-1 dcl olja
-1 dcl mleka
-Pecilni prašek
-Vanilijev sladkor
Postopek priprave
Jajca in sladkor penasto stepite, dodajte vanilijev sladkor, mleko, olje in presejano moko s pecilnim praškom. Maso vlijte v namaščene modelčke in pecite od 23 do 30 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Pečene kolačke ohladite in potresete s sladkorjem v prahu.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2025, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.