Ste že slišali za raclette? foto: Shutterstock
Raclette ni le jed, temveč kulinarično obarvano druženje, čedalje bolj priljubljeno tudi pri nas. Ideja se je porodila kmetom v švicarskih vasicah in se razplamtela po drugih alpskih državah. Glavna zvezda doživetja je sir raclette, ki so ga v izvirni različici iz 12. stoletja ob kurišču počasi segrevali, nato pa ga stopljenega z nožem strgali na kruh. Pozneje je kruh nadomestil kuhan krompir, prek katerega so prelili omamno brbotajoč sir, ki so ga pred tem segreli v ponvi.
Sodobna priprava je kakopak dobila bogato nadgradnjo – poleg mesno-zelenjavnih prilog, s katerimi lahko obložite mizo, izstopa zlasti izvedba na električnem žaru, ki ga dopolnjujejo posebne ponvice za segrevanje sira. Namizna naprava je zadnjih nekaj let popularna tudi pri nas, zlasti ker gostiteljem precej olajša pripravo pojedine. Kako ne, ko pa je naloga gostov, da si kar sami postrežejo in popečejo grižljaje, ki jim gredo v slast. Če se vam torej ob misli na slasten stopljeni sir cedijo sline in se ne želite predolgo smukati po kuhinji, je rešitev za družabno večerjo na dlani: raclette!
Ste že slišali za raclette?
foto: Pixabay
Za od 6 do 8 porcij
· 500 g sira raclette
· 24 krompirjev manjše velikosti skuhajte v osoljeni vodi
· skodelica kislih kumaric
· skodelica vloženih srebrnih čebulic
· zelenjava za žar (bučke, paprika, gobe …)
· narezek iz vaših ljubih svežih in suhih mesnin
· dve (ali več) bageti
1. Bagete narežite na rezine. Pripravite narezek z mesninami in vloženo zelenjavo, ki vam gre v slast. Posebej narežite bučke, papriko, gobe in druge priloge, ki si jih boste z gosti popekli na žaru. Seveda lahko ponudite tudi tanke rezine mesa in pa dimljeno slanino, ki da peki na žaru dodatno aromo.
2. Sir narežite na tako velike rezine, da bodo ustrezale ponvicam za raclette.
3. Krompir skuhajte v osoljeni vodi, nato pa ga olupite in še vročega servirajte v pokriti posodi.
4. Vse pripravljene sestavine razporedite po omizju, prižgite žar na srednjo temperaturo in spodbudite goste, da si začnejo pripravljati grižljaje. Na vrhnji plošči žara si z družbo popecite zelenjavo in meso, v ponvicah pod ploščo segrevajte rezine sira, nato pa z živili obložite rezine kruha. Slan krompir, ki ga lahko pokapate z oljčnim oljem, se bo k pojedini odlično podal. Vsakdo si ga lahko tudi zmečka z vilicami in prelije s sirom. Njam!
Izstopa zlasti izvedba na električnem žaru, ki ga dopolnjujejo posebne ponvice za segrevanje sira.
foto: Shutterstock
Če bi radi uživali v stoplejem siru, a nimate omenjenega žara, se seveda lahko lotite segrevanja na osnoven način. Celoten kos preprosto položite v pekač in ga v pečici pri nizki temperaturi segrevate do mehkega oziroma dokler se ne začne obilno topiti. Pekač s sirom nato postavite na desko sredi omizja in z nožem nežno strgate stopljene plasti, ki jih nadevate na krompir in/ali preko z zelenjavo in mesninami obloženih kruhkov. Ko pridete do čvrstejšega dela, sir vrnete v pečico in segrevate naprej. Sir lahko tudi narežete na manjše rezine in segrevate v ponvi na štedilniku.
Morda vas zanima še: Burrata: Slastne skrivnosti popularnega sira v mošnjičku KLIKNITE TUKAJ.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2025, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.