horoskop_zodiak-astrologija Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 22. septembra

vinetou Svet24.si

Zakaj se Nemci šemijo v Indijance?

enakonočje Svet24.si

Pozor! Enakonočje prinaša lekcije za vse nebesne...

vuk (na desni) Svet24.si

Primer Miran Vuk: dajal je lokali, kar bi moral ...

Cook-Eat-Slovenia-Strujkli- Odkrito.si

Popotniki iz tujine navdušeni nad slovenskimi ...

Maja Martina Merljak Njena.si

Maja Martina Merljak se je spremenila

Zmago Jelinčič Njena.si

Kaj je ubilo Monikino ljubezen do Zmaga?

RECEPT: Srbska pita ali medena torta
| Vesna Meško

RECEPT: Srbska pita ali medena torta

PROFIMEDIA

Srbska pita ali medena torta je neobičajna sladica, ki se vam ob pogledu na sestavine ne bo zdela nič kaj slastna. Zato je končni rezultat toliko bolj presenetljiv, saj gre za božansko poslastico, ki se ji je sila težko upreti.

Če bi vam jo postregli, bi polnih ust prosili za repete. No, zakaj pa ne. Srbska pita je odličen dokaz, da je lahko tudi pšenični zdrob domiselna izbira za sladki nadev. Gre za neobičajno različico torte, ki si v svetu slaščic zagotovo zasluži več pozornosti. Izvolite recept …

Sestavine za testo

  • 400 g moke (presejana)
  • 150 g sladkorja
  • 4 jušne žlice mleka
  • 1 jušna žlica margarine za peko
  • 3 jušne žlice cvetličnega medu
  • 1 jajce
  • čajna žlička sode bikarbone

Priprava biskvitnih oblatov

Sestavine stresemo v posodo in zamesimo testo. Slednje je gosto, sprva si lahko pomagamo z mešalnikom, potem pa ga je potrebno še dobro pregnesti z rokami. Pripravljeno testo razdelimo na tri enake dele. Vsakega posebej zavijemo v pvc vrečko ali folijo za živila. Pustimo stati 10 minut.

Sedaj je potrebno speči tri biskvitne oblate. Posamezen oblat pečemo 10 minut na 170 stopinj Celzija. Testo razporedimo po širokem pekaču za peko, ki smo ga poprej obložili s peki papirjem. Testo je po končani peki nekoliko trše. Brez skrbi, tako je prav.

Biskvitne oblate pečemo enega za drugim, nato počakamo da se ohladijo. Med peko imamo dovolj časa, da se lotimo priprave sladkega nadeva.

Foto: Profimedia - Uporabite kvaliteten cvetlični med.

Sestavine za nadev

  • ½ litra mleka
  • 4 jušne žlice pšeničnega zdroba
  • 250 g margarine (pustite jo na sobni temperaturi, da se zmehča)
  • 150 g sladkorja v prahu

Sestavine za čokoladni preliv:

  • 200 g jedilne čokolade
  • 80 g masla za peko

Priprava nadeva in sestava slastne pite

Mleko zavremo in vanj zakuhamo 4 žlice pšeničnega zdroba. Pri nizki temperaturi mešamo toliko časa, da se mlečni zdrob zgosti. Nato odstavimo in pustimo, da se ohladi.

V posodi stepemo margarino in sladkor v prahu. Zmes lahno vmešamo v ohlajen mlečni zdrob. Tako pripravljen nadev namažemo na prvi oblat, ki ga nato prekrijemo z drugim oblatom, ponovimo premaz in prekrijemo z zadnjim, torej tretjim oblatom. Prek slednjega prelijemo čokoladni preliv (ki smo ga pripravili nad vodno kopeljo) in tako sestavljeno pito čez noč shranimo v hladen prostor. Naslednjega dne vas bo razveselila izvrstna sladica.