Kulinarika
 

Okusite lepote vinorodnih pokrajin

7. 11. 2018; 15.00
Avtor: K.M.
vino

Martinovo foto: KKM

Po evropskih državah 11. novembra praznujejo god svetega Martina iz Toursa, v Sloveniji in na Hrvaškem pa na ta dan praznujemo predvsem praznik vina. Drugi novembrski konec tedna bo tako zagotovo zaznamovan s številnimi lepotami, ki jih lahko okusite z različnimi čutili.

Martinovo sega daleč v čas pred našim štetjem in ima kljub verskim in pobožnim elementom dejansko poganske korenine. V osnovi po tradiciji velja, da je do 11. novembra vino še nečisto, po blagoslovu pa se mošt spremeni v pravo pitno in okusno vino. Na sam praznik in dnevih okoli njega po vinorodnih območjih potekajo številne zabave s pojedinami, ki jih seveda pospremijo z novim letnikom vina.

Pojedina
Na jedilniku martinove pojedine so največkrat gosi in mlinci. V slovenski Istri pa na mizo običajno postavijo tudi jedi z olivnim oljem in testenine s petelinjim ali kokošjim golažem, kar je predvsem rezultat tega, da so v tem okolju martinovo začeli praznovati šele po drugi svetovni vojni. Sicer pa vinarji ob svojem svežem vinu radi ponudijo tudi domače sušene izdelke in sire, ki poudarijo okus opojne in priljubljene pijače.

Pečena goska foto: Dreamstime


Pri izbiranju primerne gosi morate biti pozorni. Naj bo mlada, težka od tri do štiri kilograme, poleg nje pa za pripravo potrebujete samo še sol, poper in vodo. Pred peko jo natrite z mešanico soli in popra (z zunanje in notranje strani), položite jo v pekač s pokrovom in jo zalite z vodo do višine dveh centimetrov. Pekač postavite v pečico, ogreto na 190 stopinj Celzija, med pečenjem pa jo vsako uro polijte z maščobo, ki se nabira v pekaču. Peče naj se tri ure, zadnjih petnajst minut brez pokrova. Mlince lahko samo poparite z vročo vodo in počakate, da se je napijejo. Nato odvečno vodo odlijete in jih zabelite z maščobo, v kateri se je poprej pekla gos.

Številna martinovanja po Sloveniji

Trta pikolit posestvo Villa Fabiani foto: Katja Kaja Mejač


V vinorodnih deželah bo letos še posebej veselo, saj praznik vina nastopi na nedeljo, kar pomeni, da bodo rajanja lahko potekala ves konec tedna. Zakaj ne bi izkoristili priložnosti in obiskali vinorodno deželo, ki bo v tem vikendu ponudila vse, kar je povezano z dobrim vinom, hrano, pijačo in tudi tradicijo. Eno večjih praznovanj bo zagotovo pripravljeno tudi na Krasu, kjer bo ponudbo popestrila idilična lokacija. Nekoliko drugačno martinovanje lahko doživite v kraškem Štanjelu, v enem izmed najstarejših naselij na Krasu, ki je prepoznavno po svojem starem mestnem jedru, zaradi strateške lege je bil poseljen že v prazgodovini, kraj pa je bil prvič pisno omenjen že leta 1402. V tem prelepo ohranjenem mestecu in na njegovem gradu se bodo letos v sklopu Praznika vina med četrtkom in nedeljo predstavili številni kraški vinarji, ki bodo v pokušino ponudili svoja vina, pristne kraške jedi, odlične suhe mesnine (seveda tu ne bodo pozabili na pravi kraški pršut), ulice srednjeveškega mesta pa bodo preplavili glasbeniki, umetniki, rokodelci in kmetovalci. Poleg vina in mesnih izdelkov okusite tudi prav posebne sire, pri katerih ima rdečo nit ravno vino, recimo sir z dodatkom terana v rahlo vijolični barvi ali pa sir, staran v grozdnih tropinah, za konec pa se posladkajte še s pravim kraškim medom.

Martinovo foto: KKM



Kakšno je kraško vino?
Gre za pokrajino z dva tisoč let dolgo tradicijo gojenja vinske trte in pridelave vina, za okusno vino pa se lahko zahvalijo rdeči prsti, stalni suši, kraški burji, soncu in površju brez površinskih voda. Sam Kras najbolj slovi zagotovo po tem, da vsako jesen vinogradniki iz sorte refošk s skrbnim trudom pridelajo prepoznavni teran, ki je bil v 19. stoletju v Trstu najbolj priljubljeno in najdražje vino. Njegove odlike se kažejo v intenzivni temno rubinasti rdeči barvi, vonju po gozdnih sadežih in polnem okusu, večjem deležu mlečne kisline kot pri drugih vinih in visokem ekstraktu, na martinovo pa te sorte nikakor ne smete izpustiti iz svojega okuševalnega seznama.
Poleg tipičnega terana pa Kras ponuja tudi chardonnay, beli pinot, sauvignon, sivi pinot, merlot, cabernet sauvignon, rebulo, laški rizling, pinelo, zelen, barbero, zeleni sauvignon, rumeni muškat, prosecco, pikolit, poljšakico, klarnico, briško glero, pergolin modri pinot, cabernet franc, refošk in syrah.

Prelepo srednjeveško mestece

Ferrarijev vrt foto: Katja Kaja Mejač


Štanjel pa ponuja tudi eno izmed lepših lokacij za izlet v kateremkoli obdobju leta, saj kljub svoji majhnosti navduši na vsakem koraku. Večina stavb namreč še vedno izvira iz 16. in 17. stoletja, v samem središču mesta pa si lahko ogledate klasično kamnito kraško hišo. Skoraj vsa domovanja v mestecu so brez dvorišč, sprehod po ozkih ulicah pa vzbuja skorajda pravljično vzdušje. K temu je zagotovo pripomogel tudi slovenski arhitekt in nekdanji župan Maks Fabiani. Njegovo dvajsetletno delo v Štanjelu zajema številne posege, ki skupaj kažejo arhitektovo vizijo nadgraditve obstoječih prostorskih kvalitet naselja z rešitvami, ki jih narekuje sodobni vsakdan. Svoj obisk lahko zaključite še z ogledom Ferrarijevega vrta, zgrajenega ravno po načrtih Maksa Fabianija, ki je posestvo z vilo uredil za svojega strica, tržaškega zdravnika Enrica Ferrarija. Najbolj izstopajoč je zagotovo ovalni bazen z otočkom in neverjetnimi podrobnostmi, ki predstavlja osrednji del vrta s prelepim razgledom na dolino.

Ulica v Štanjelu foto: Katja Kaja Mejač

Kaj boste med martinovanjem v Štanjelu lahko okušali? Verjemite nam, izdelki so preizkušeni in izredno okusni, zato vam zagotovo ne bo žal! 

Oglejte si ponudbo le nekaterih ponudnikov: 

Kmetija Buntovi
Vinska klet: odprta vina: teran, vitovska grganja,stekleničena vina: teran, vitovska grganja degustacija in ogled vinske kleti: da, po predhodni najavi.

Dodatna ponudba:
teranov liker, mila, zeliščna mazila, tinkture, ajdova in pirina moka, posamični čaji, čajne mešanice, zeliščna sol, ogled zeliščnega vrta ...
urnik: po predhodnem dogovoru

Vinarstvo Rebula
www.vinorebula.si
Na kmetiji nudijo avtohtona kraška vina in penine, ogled kraške kleti, vinogradov in degustacije.
Odprta vina: malvazija, vitovska grganja, teran
Stekleničena vina: malvazija, vitovska grganja, teran, teranov liker, penine
Dodatna ponudba:
Osmica prvi teden v juniju

Izletniška kmetija Kosmina
Izletniška kmetija Kosmina se ponaša z najstarejšo osmico na Krasu, že od leta 1988. Na prijetnem dvorišču pod kostanji gostom po predhodnem naročilu ponujamo pristne, po starih receptih, pripravljene kraške dobrote. Kmetija ima tudi lastna vina (teran, malvazija, vitovska grganja). Na kmetiji lahko kupite tudi domače suhe mesnine.
Degustacija suhih mesnin po predhodni najavi.
Dodatna ponudba: Osmica v mesecu maju in oktobru, degustacija suhih mesnin

Čebelarstvo Furlani Samo
Ponudba: med in medeni izdelki

Vina Švagelj
Vinska klet: odprta vina: teran, chardonnay, vitovska grganja;stekleničena vina: teran
Dodatna ponudba: Teranov liker

Bistro Grad Štanjel
Dodatna ponudba: poroke, dogodki, degustacija pršuta, voden ogled Stare pršutarne, trgovina lokalnih vin in pršuta Q-Komel, Gostilna Kobjeglava.

Kmetija Žerjal
Na kmetiji Žerjal, ki se s to dejavnostjo ukvarja že 25 let, redijo okrog 150 koz srnastega tipa, ki jih molzejo dvakrat dnevno. Žerjalove koze so izrazito pašne živali, saj skoraj celo leto preživijo na pašniku.
Glavni proizvod Kmetije Žerjal je poltrdi zorjen kozji sir, strasten sir bogatega vonja in nepozabnega okusa.

Vinakras
Ogled kleti in degustacije vin:
Izbrana vina, ki zorijo v njihovih kleteh, so del večstoletne dediščine vinarstva in vinogradništva. Sprehod po kleti, vonj po hrastovih sodih, okušanje vina in zapeljevanje z kulinariko – to je le del ponudbe, ki jo lahko doživite.



Ulica v Štanjelu

Ulica v Štanjelu foto: Katja Kaja Mejač

Kamnita kraška hiša Štanjel

Kamnita kraška hiša Štanjel foto: Katja Kaja Mejač

Kraška hiša Štanjel

Kraška hiša Štanjel foto: Katja Kaja Mejač

prejšnji članek
Je boljša vroča ali hladna kava?
Kulinarika
Je boljša vroča ali hladna kava?
naslednji članek
To je najbolj seksi moški na svetu
Svet slavnih
To je najbolj seksi moški na svetu
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.