Pita foto: Dreamstime
Paradižnikova pita
Čas priprave 170 minut za testo in 15 minut za nadev
Čas pečenja 55-70 minut
Za 6 oseb
Sestavine
Za testo:
160 g moke
ščepec soli
1/2 žličke sladkorja
112 g ohlajenega neslanega masla
3-4 žlice hladne vode
Za nadev:
1/2 skodelice sesekljane bele ali rdeče čebule
3-4 paradižniki
ščepec soli
8 večjih listov sesekljane bazilike
225 g naribanega sira (po vašem okusu, lahko tudi kombinirate dve različni vrsti sira)
120 ml majoneze
1 žlica tabaska
ščepec popra
Priprava testa
1. Moko, sol in sladkor stresite v multipraktik in na hitro zmešajte, dodajte najprej polovico masla, narezanega na kocke, zmešajte z osmimi pulzi, dodajte še preostalo polovico maslenih kock in znova zmešajte s pulzi. Po žlicah dodajte zelo hladno vodo in vmes mešajte s pulzi, dokler se masa ne začne sprijemati in nastane testo.
2. Tega nato dokončno zmesite z rokami (a ne predlogo, da ne bo pretrdo). Oblikujte ga v sploščeno kroglo, z vseh strani posipajte z moko, zavijte v plastično folijo in za eno uro postavite v hladilnik. Testo 10 do 15 minut pustite na sobni temperaturi, preden ga razvaljate v krog, primeren velikosti vašega pekača, debelina pa naj bo okoli 3 do 5 milimetrov.
3. Zvaljano testo položite v okrogel pekač za pite, da sega vsaj do vrha pekača (lahko tudi malo čez, odvečno testo pa odrežite), nato pa pekač s testom postavite v zamrzovalnik. Testo morate, preden ga napolnite z nadevom, speči; zmrznjeno testo obložite z aluminijasto folijo (da robovi ne padejo) in 15 minut pecite v pečici, ogreti na 175 stopinj, nato odstranite folijo, testo prepikajte z vilicami in pecite še 10 minut. Potem testo vzemite iz pečice in ga napolnite z nadevom.
Priprava nadeva
1. Paradižnike prepolovite, iztisnite vodo, jih narežite na manjše kocke, posolite in za nekaj minut pustite na cedilu, da izpustijo odvečno vodo. Pred uporabo jih še dodatno stisnite in vso vlago popivnajte s papirnatimi brisačami.
2. V predpečeno testo naložite najprej čebulo, nanjo paradižnike, posujte s sesekljano baziliko, po vrhu pa polijte (enakomerno porazdelite) zmes ribanega sira, majoneze, tabaska in popra, ki ste jo prej posebej zmešali v skledi.
3. Pito postavite v pečico, ogreto na 175 °C, in pecite okoli 25 do 45 minut, dokler ni vrhnja plast rjava.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.