Kulinarika
 

Tradicionalna šunka v testu

6. 4. 2023; 14.00
Avtor: Velika noč
FP27792

šunka v testu foto: osebni arhiv

Pri šunki, ki jo tradicionalno postrežemo za veliko noč, je več možnosti za pripravo. Nekateri še vedno prisegajo na kuhano šunko, ki jo zaužijejo zgolj s hrenom, drugi gredo korak naprej ter jo spečejo v pečici in z okusnim premazom poskrbijo za slastno skorjico. Tretji pa imajo najraje šunko v kruhovem testu, kjer resnično ohrani vso sočnost. Tokrat smo za vas pripravili recept za slednjo.

Sestavine:

1 kg prekajene šunke

600 g bele moke

20 g kvasa

1/2 žličke soli

ščepec sladkorja

3 dl mlačne vode

gorčica, kumina, česen

jajce


Priprava:
1. Šunko skuhamo v vodi in jo osušimo. Nato pripravimo kvasec, in sicer tako, da kvas zdrobimo in ga prelijemo z decilitrom mlačne vode, dodamo sladkor in pustimo na toplem vzhajati približno 20 minut.

1. Ko je kvasec pripravljen, iz moke, kvasa in vode zamesimo testo in ga pustimo vzhajati približno eno uro. Ne solimo!

2. Vzhajano testo razvaljamo. Preden ga ovijemo okoli šunke, jo premažemo z gorčico in potresemo s kumino in česnom.

3. Šunko v testu premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo v pečici na 200 stopinjah približno eno uro.

prejšnji članek
Vas boli grlo? Nikar ne jejte tega!
Zdravje
Vas boli grlo? Nikar ne jejte tega!
naslednji članek
Naravno do čudovito modrih velikonočnih jajc
Svet slavnih
Naravno do čudovito modrih velikonočnih jajc

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.