Slovenci se na svoje babice spomnimo ob vonju orehove potice in pustnih krofov ali pa ob dišečem domačem ajdovem kruhu ter najboljših kremnih rezinah. A vsak narod ima drugačen domač vonj, ki ljudi spomni na babice, otroštvo in brezskrbne dni, najlepše počitnice in praznike. In medtem ko se Slovenci ob vprašanju, kako diši Slovenija, spomnimo na potico, si verjetno v Bosni v spomin prikličejo vonj po bureku, v Franciji pa po slastnih maslenih rogljičkih.
Zaupajte nam, kako pa vam diši…?
Britanske trgovine svoje izložbe okrasijo s čokoladnimi piščančki , zajci in rožami. Vsako leto za veliko noč Britanci tako prodajo 90 milijonov čokoladnih jajc. Otočani imajo za veliko noč vedno na mizah sveže rože, bele prtičke in sadne torte, taka je pač tradicija. Za veliko noč radi jedo vroče križeve pogače (cross buns), ki jih okrasijo z rozinami in križem na vrhu pogače. Če jih namažejo z maslom, pa so še bolj slastne in dišeče.
Velikonočni buhtlji
Sestavine za 12 buhtljev:
Za testo:
- 500 g polostre moke
- 1 zavojček suhega kvasa Dolcela
- 75 g sladkorja
- 250 ml mleka
- 4 rumenjaki
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja Dolcela
- 1 zavojček cimetovega sladkorja Dolcela
- ½ žličke soli
- 1 žlička cimeta
- 2 žlici naribane pomaranče lupine
- maslo
Za nadev:
- 60 g rozin
- 60 g suhih brusnic
- 20 g kandirane pomarančne lupine
Za križe:
- 70 g navadne moke
- 60 ml vode
Za zaključek:
- 3 žličke medu
- 3 žličke pomarančnega soka
Priprava:
1. V skledo presejemo moko. Na sredini naredimo jamico in vanjo zdrobimo kvas. Potresemo z žlico sladkorja, zalijemo z mlačnim mlekom in pustimo vzhajati.
2. Nato dodamo preostali sladkor, mlačno mleko, rumenjake, vaniljev sladkor, sol, cimet, pomarančno lupinico in na kratko premešamo. Na koncu vmešamo še stopljeno maslo in naredimo bolj čvrsto testo. Pustimo vzhajati na toplem približno 60 minut.
3. Po vzhajanju rahlo pregnetemo in razdelimo na dva 12 kosov. Vsak kos razvaljamo in napolnimo z žlico mešanice rozin, brusnic in pomarančne lupine. Robove testa stisnemo skupaj in naredimo buhtelj.
4. Buhtlje položimo v pekač približno 1 cm narazen, spet pustimo vzhajati približno 30 minut. Medtem pripravimo testo iz moke in 60 ml vode. Nadevamo ga v plastično vrečko, odrežemo konico in na vsako žemljico napršimo tanek trak testa v obliki križa.
5. Buhtlje pečemo na 180 °C približno 25 minut. Po peki še vroče prelijemo z mešanico medu in pomarančnega soka.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.