Orehova potica foto: Tomo Jeseničnik
Potrebujemo: 700 g moke, 30 g kvasa, 2 rumenjaka, 1 celo jajce, 70 g sladkorja, 4 dl toplega mleka, 2 žlici ruma, 1 žličko soli, 70 g raztopljene margarine ali surovega masla.
Priprava:
1. Najprej v skledo presejemo polovico moke, preostalo dodajamo postopoma. V moko naredimo jamico, vanjo vlijemo jajca, ki jih prej z metlico zmešamo skupaj s sladkorjem. Zalijemo s toplim mlekom.
2. Primešamo že vzhajan kvas, ki smo ga že prej zmešali s tremi žlicami mleka in pol žličke sladkorja. Kvas pustimo na toplem vzhajati nekaj minut.
3. Nato testu dodamo še raztopljeno margarino in rum. Vse skupaj ročno zgnetemo v rahlo kvašeno testo. Ko se testo lepo loči od kuhalnice, je primerno za pripravo potice. Vzhajamo ga v posodi, pokriti s prtom, na sobni temperaturi, od tri četrt ure do eno uro.
4. Vzhajano testo nato zvrnemo na pomokan prt. Enakomerno ga razvaljamo na debelimo pol centimetra in namažemo s pripravljenim orehovim nadevom, ki mora biti enake temperature kot testo.
5. Namazano testo tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v naoljen pekač. Potico pokrijemo s prtičem in jo pustimo še enkrat vzhajati za tri četrt ure, in to na sobni temperaturi, ne na radiatorju.
6. Potico nato položimo v že nekoliko ogreto pečico. Pečemo jo približno 70 minut na 180 stopinjah Celzija, oziroma odvisno od pečice.
7. Ko pečeno potico vzamemo iz pečice, jo pustimo hladiti dvajset minut, šele nato jo zvrnemo iz pekača, da »ne pade skupaj«. Potico razrežemo šele, ko se popolnoma ohladi. Potresemo jo s sladkorjem v prahu, da je še vabljivejša.
Sestavine:
400 g mletih orehov
2 žlici drobtin
200 g sladkorja
1/2 žličke mlete kave
120 g masla
2 dl vrelega mleka
1 jajce
1 žlica ruma
Priprava:
1. Orehe zmešamo z drobtinami, sladkorjem, kavo in stopljenim maslom. Prilijemo toliko vrelega mleka, da je nadev gost, in pustimo na toplem pokritega vsaj pol ure. Preden namažemo potico, vmešamo v nadev rumenjake, rum in dobro stepen beljakov sneg. Če je nadev premehak, se potica ne da lepo zviti, zato prihranimo nekaj mletih orehov in z njimi potresemo nadev, preden jo začnemo zvijati.
2. Če testo zvaljamo na debelo, ga tudi na debelo namažemo z nadevom; če testo zvaljamo na tanko, pa na tanko namažemo tudi nadev. Pazimo, da je testo ob robu, kjer začnemo zvijati, lepo namazano. Ko testo namažemo, ga karseda na tesno zvijemo v potico. Položimo jo na pekač ali v model za potico, ki smo ga namazali najprej z mastjo in nato še z maslom. S tanko pletilko jo večkrat prebodemo in pustimo vzhajati. Potica hitreje vzhaja, če jo namažemo s toplim nadevom, vendar naj temperatura nadeva ne presega temperature testa.
3. Vzhajano potico namažemo z jajcem in jo damo v pečico. Na začetku jo pečemo pri 220 stopinjah, ko zarumeni, pa temperaturo znižamo na 180 stopinj. Pečemo jo eno uro. Pečeno potico pustimo nekaj časa v modelu, potem jo zvrnemo na desko. Vrhnjo skorjo namažemo z maslom ali oljem, da bo bolj voljna, nato pa potico pokrijemo s papirjem in prtom, da se počasi ohlaja.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.