Kulinarika
 

Specite si pravi polnozrnati kruh

4. 2. 2024; 13.00
Avtor: Revija Liza Maja
ogljikovi-hidrati

ogljikovi hidrati foto: profimedia

Zapomnite si, da ni vsak polnozrnati kruh tudi v resnici tak. Pravi vsebuje najmanj 90 odstotkov polnozrnate moke ali drobljenec. Velikokrat pa se v njem znajde pretežno bela moka, ki jo obarvajo z maltozo.

Za dve štruci potrebujete:

  • 1 kocko kvasa
  • 60 ml mlačne vode
  • 500 g polnozrnate pšenične moke
  • 500 g pirine moke1
  • pest bučnih semen
  • 1 pest lanenih semen
  • 1 žlico morske soli

Postopek priprave:

1. Kvas stopite v vodi. V drugi skledi zmešajte preostale sestavine, prilijte kvašeno mešanico in testo od zunaj navznoter gnetite približno 10 minut.

2. Skledo pokrijte z vlažno kuhinjsko krpo in testo pustite vzhajati približno 20 minut.

3. Testo vnovič gnetite 10 minut. Oblikujte dve štruci in ju po diagonali večkrat zarežite. Štruci položite v pekač in ju pustite počivati še 15 minut.

4. Pečico segrejte na 240 stopinj. Pekač potisnite v pečico, podenj pa postavite skodelico z vodo. Kruh približno 20 minut pecite pri 230 stopinjah. Temperaturo znižajte na 160 stopinj in kruh pecite še približno 30 minut.

prejšnji članek
Ne ignorirajte stalne utrujenosti, bledice in slabokrvnosti
Zdravje
Ne ignorirajte stalne utrujenosti, bledice in slabokrvnosti
naslednji članek
MasterChef: Darko Klemen se je poškodoval
Resničnostni šovi
MasterChef: Darko Klemen se je poškodoval

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.