mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1)
Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. Ste jo videli?

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Ideja za shranjevanje svežih zelišč

7. 7. 2023; 03.00
Avtor: Zoran Franc / SVET24
zamrzovanje zelišč

zamrzovanje zelišč foto: Dreamstime

Tako kot sadovnjak in zelenjavni vrt je tudi zeliščni vrt ta čas v polnem razmahu svoje moči in rasti. Seveda vseh zelišč ne moremo uporabiti hkrati, lahko pa jih shranimo na različne načine. Jih poznate?

Že sprehod mimo zeliščnega vrta je te dni naravnost očarljiv, saj preseneti z omamnimi vonji, ki kar kličejo, da se ustavimo in se rastlin nežno dotaknemo. Škoda bi bilo, če ne bi shranili teh omamno dišečih in hkrati zdravih listkov in vejic. Poskrbite, da bo zima zdrava in omamno dišeča.

Kdaj nabiramo

Zelišča nabiramo in shranjujemo takrat, ko je vsebnost učinkovin v rastlinah najvišja. Pri zeliščih, pri katerih uporabljamo liste, je to tik pred cvetenjem. Pri rezanju pustimo dovolj listov ali brstov, da se lahko razvijejo novi poganjki. Nabiramo jih dopoldne, ko rastline še niso segrete. Tudi plodove in semena nabiramo, tik preden dozorijo. Plodove nato sušimo v senčnem, a zračnem in toplem prostoru, medtem ko semena navadno sušimo na soncu. S koreninami bomo počakali na jesen, ki bodo rastline zaključile rast in se pripravile na zimski počitek. Takrat jih previdno izkopljemo in posušimo.

Bohotna zelišča vsakih 14 dni potrebujejo novo zalogo hranil. foto: Dreamstime

Kako začimbe sušimo

Liste in vejice sušimo zmeraj na zraku, a jih ne izpostavljamo neposrednemu soncu. Lahko jih vežemo v snope in obesimo na senčno mesto, lahko jih sušimo v škatlah, na mizi ali v pečici, pri temperaturi največ 40 stopinj Celzija, da preprečimo izparevanje eteričnih olj. Zelišča nato zdrobimo in shranimo v zrakotesnih škatlicah ali zaprtih steklenih kozarcih.

Zamrzovanje

Res je, zelišča lahko tudi zamrznemo. Najprimernejša za zamrzovanje so timijan, melisa, drobnjak in bazilika, nič pa ne bo narobe, če boste zamrznili tudi luštrek, peteršilj, žajbelj in nekatera druga. Sveže nabrana zelišča operite in osušite, nato pa se odločite za enega od treh načinov zamrzovanja. Zelišča lahko narežete na drobne kose in jih nasujete v posodice za pripravo ledu, zalijete z vodo in zamrznete. Sveže oprana in osušena lahko zamrznete tudi v vrečkah za živila ali plastičnih posodicah in jih uporabljate po potrebi. Tretja možnost pa je zamrzovanje v steklenih kozarcih. Osušena zelišča drobno sesekljajte, nasujte v kozarce in zamrznite ter nato uporabljajte kot sveža pri pripravi juh ali solat.

Najbolj dišeča in najbolj okusna so sveže nabrana zelišča. To si seveda lahko privoščimo, če smo poskrbeli za nasad v domačem vrtu. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Psihološko vprašanje, ki takoj utiša obrekovalca
Zdravje
Psihološko vprašanje, ki takoj utiša obrekovalca
naslednji članek
Preventiva in prva pomoč: Poletna maska za lase
Zdravje
Preventiva in prva pomoč: Poletna maska za lase