klemen boštjančič
Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa še kandidatne liste za evropske volitve

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Vroči koktajli za turobne dni

6. 11. 2020; 03.00
Avtor: Revija Liza Maja
kuhano vino1

Kuhanemu vinu dodajte nekaj zrnc popra in bo še boljše. foto: Profimedia

Življenje si je treba popestriti in se seveda kdaj, kljub resnim časom, poveseliti. Kakšen deževen jesenski večer si skuhajte vroč zimski koktajl, ki vas bo ogrel in razveselil.

Kuhano vino

Kuhano vino je alkoholna pijača, ki izha-ja z gorskih področij osrednje Evrope. Vinu so primešali sladkor in začimbe, kot so cimet in klinčki, janež, bezeg, muškatni orešek pa tudi nekatere dru-ge. Lahko se uživa kot hladen ali topel napitek. Pravilna priprava kuhanega vina je precej zahtevna, saj mora napitek vreti dolgo pri nizki temperaturi (pod 83 °C), dokler se ne doseže želena znižana stopnja alkohola.

Grog

Grog je topla alkoholna pijača, katere glavne sestavine so navadno dve vrsti žganih pijač (rum in žganje) in čaj. Grogu se nato lahko dodajo še sladilo, citrusi ali tudi začimbe, kot je cimet. Grog je v 18. stoletju postal priljubljen med britanskimi mornarji na Karibih, ki so usmrajeno vodo na ladji »začinili« in razkužili z limetami, sladkorjem in odmerkom ruma.

kuhano vino za otroke.jpg foto: arhiv

Vruča srbska rakija ali vroče srbsko žganje

Vroče žganje je v Srbiji tradicionalna pijača v mrzlih mesecih. Sestavljena je iz slivovega žganja (šlivovica), ki ga pogrejemo z dodanim karameliziranim sladkorjem in vodo.

Vroči toddy

Vroči toddy je na Irskem znan tudi kot vroči viski. Osnovna različica je sestavljena iz viskija, vode z medom ter začimb (klinčki in cimet). Obstaja veliko izpeljank te priljubljene pijače, vsem pa je skupno, da se postrežejo tople.

S čim se pa vi radi pogrejete ob hladnih večerih? foto: Profimedia

Punč

Punč je priljubljena alkoholna pijača v božičnem času, njeni ključni sestavini sta navadno pomarančni sok in pomarančni liker, obstaja pa tudi veliko izpeljank z jabolčnim in drugimi sokovi in likerji ter tudi čaji. Izvira iz Indije, njegovo ime naj bi v hindujščini pomenilo pet sestavin prvotnega recepta za punč. Po starodavnem prepričanju naj bi klinčki, kardamom, ingver, cimet in koromač aktivirali čakre ter tako greli telo. V Evropo so ga v 17. stoletju prinesli angleži. Od tam ga je po legendi v avstrijo prinesel slavni Wolfgang amadeus Mozart, danes pa pri naših severnih sosedih predsta-vlja nepogrešljivo pijačo na dunajskem božičnem sejmu.

prejšnji članek
Naprave ugašajte in uporabljajte stikala
Zdravje
Naprave ugašajte in uporabljajte stikala
naslednji članek
Samo še do 11. novembra: Brezplačne športne vsebine priznanih slovenskih strokovnjakov
Zdravje
Samo še do 11. novembra: Brezplačne športne vsebine priznanih slovenskih strokovnjakov
#nasazenazenska
nasazenazenska