pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Jejte zeljno juho po izvirnem receptu in shujšajte v enem tednu

19. 11. 2023; 01.00
Avtor: Mojca Kopriva
zelje, zeljna-juha

zelje, zeljna juha foto: profimedia

Obstaja na tisoče različnih receptov za pripravo zeljne juhe, izvirni recept, ki naj bi si ga izmislili zdravniki, pa je domnevno star že več kot 40 let.

Razlog, da je zeljna juha priljubljena celo med hollywoodskimi zvezdniki in zvezdnicami, je v njeni učinkovitosti. Dejstvo je, da s tovrstno dieto na dokaj »neboleč« način hitro izgubite kar nekaj odvečnih kilogramov. Poleg tega lahko ves teden, toliko časa dieta traja, jeste neomejene količine juhe, ne da bi ob tem morali šteti kalorije. Jeste jo lahko kadarkoli in kolikor želite.

Ponedeljek 

Izmenično jejte sadje in juho. Lahko jeste katerokoli sveže sadje, vendar ne banan. Melona in lubenica sta najboljši, ker vsebujeta veliko vode. Pijete lahko nesladkan čaj ali vodo.

Torek 

Jejte vso zelenjavo. Lahko jeste, kolikor hočete sveže in konzervirane zelenjave. Poskusite jesti čim več zelene listnate zelenjave (solata, špinača ...). Izogibajte se graha, fižola in koruze. Za večerjo pojejte dva velika krompirja, pečena v lupini (krompir zavijte v aluminijasto folijo in pecite v pečici). Lahko ga začinite z žlico masla ali kisle smetane. Ta dan ne jejte nikakršnega sadja.

zelje, zeljna glava foto: Dreamstime

Sreda 

Jejte juho, sadje in zelenjavo, kolikor hočete. Nič drugega. Če ste se v teh treh dneh dosledno držali tega jedilnika in niste jedli popolnoma nič drugega, bi morali izgubiti od dva do tri kilograme.

Četrtek

Jejte juho, banane in nemastno mleko (1,6 % m. m., lahko tudi jogurt ali kefir). Lahko pojeste največ tri banane, vode pa lahko pijete, kolikor hočete. Banane so bogate z ogljikovimi hidrati (in dokaj kalorične), enako velja za mleko. Prav ta dan bo vaš organizem potreboval kalij in ogljikove hidrate ter kalcij in beljakovine, da bi zmanjšali željo po sladkem (željo po sladkarijah).

Petek 

Jejte juho, govedino in paradižnik. Lahko pojeste približno 200 g govedine in konzervo paradižnika ali šest svežih paradižnikov. Ta dan priporočamo goveji zrezek, na hitro pečen, brez maščobe (na ponvi ga hitro specite na obeh straneh brez olja ali masti, da porjavi, ne zapecite ga), ali pa kuhano govedino (ne v goveji juhi, ker je mastna). Poskusite popiti najmanj šest do osem kozarcev vode (dva litra), da omogočite, da se kislina spere iz vašega organizma. Juho jejte vsaj enkrat ta dan.

Sobota

Jejte juho, govedino in zelenjavo. Jejte, kolikor hočete. Lahko pojeste dva ali tri goveje zrezke z zeleno listnato zelenjavo (špinača, solata). Juho jejte vsaj enkrat ta dan.

Nedelja 


Jejte juho, integralni riž (neoluščeni), skuhan v vodi in začinjen po želji, ter zelenjavo, vendar brez maščobe. Lahko pijete vodo in naravni sadni sok.

dieta z zeljem, hujšanje foto: dreamstime

ORIGINALNI RECEPT ZA SHUJŠEVALNO ZELJNO JUHO

Sestavine:

  •  1 glava belega zelja
  •  2 zeleni papriki
  •  1 kg korenja
  •  6 velikih mladih čebul
  •  1 šop stebelne zelene
  •  1–2 pločevinki paradižnika
  •  1–2 žlički koncentrata za zelenjavno juho

Priprava:

Zelenjavo očistite in narežite na koščke. Prelijte z vodo in zavrite. Znižajte temperaturo in jed skuhajte. Poljubno začinite, vendar BREZ SOLI.

prejšnji članek
TEST: Se v življenju vsega bojite?
Zdravje
TEST: Se v življenju vsega bojite?
naslednji članek
Varčna igralka ve, kako veliko prihraniti
Svet slavnih
Varčna igralka ve, kako veliko prihraniti
#nasazenazenska
nasazenazenska