Kulinarika
 

Recept: Pita s peteršiljevim pestom

17. 3. 2024; 13.00
Avtor: Revija Liza Maja
pita

Pita s peteršiljevim pestom foto: Revija Liza Maja

Bi spekli nekaj slastnega? Za vas imamo recept za slan prigrizek s katerimi lahko presenetite tudi goste ...

Kaj potrebujemo:

• 160 ml posnetega mleka

• 20 g svežega kvasa

• 1/2 žličke sladkorja

• 340 g navadne moke

• 1 žlička soli

• 50 ml olivnega olja + za namaz

• 1 jajce

za peteršiljev pesto:

• 50 g listov peteršilja

• 1 strok česna

• 30 g olupljenih mandljev

• 20 g sončničnih semen

• 1/2 žličke soli

• 6 žlic drobno naribanega čedarja

• 80 ml olivnega olja

##IMAGE-1356326##

Priprava:

1. V posodi zmešamo polovico mlačnega mleka, kvas, sladkor in tri žlice moke. Pustimo vzhajati na toplem.

2. V skledo presejemo preostalo moko, vmešamo sol, dodamo vzhajani kvas in preostalo mlačno mleko. Naredimo mehko testo. Na koncu prilijemo olje, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati na toplem približno 60 minut.

3. V sekljalnik damo peteršiljeve liste, narezan olupljen česen, mandlje, sončnična semena, sol in sir. Dodamo olje in sekljamo toliko časa, da nastane pasta.

4. Vzhajano testo razdelimo na štiri dele. Vsak del razvaljamo v tanko okroglo ploščo. Prvo ploščo položimo na papir za peko, namažemo z mešanico jajc in zelišč (po obodu pustimo približno 2 cm širok neobrezan rob) in pokrijemo z drugo ploščo. Postopek ponavljamo, dokler ne postavimo zadnje plošče. Nato povežemo robove posameznih delov in s kozarcem označimo sredino pite.

5. Iz označenega središča naredimo 16 radialnih zarez. Oba dela vedno obrnemo dvakrat drugega proti drugemu za 360 ° in spojimo konca. Pito s papirjem za peko damo na pekač, poškropimo z oljem, pokrijemo s folijo za živila in pustimo vzhajati 20 minut na toplem. Pečemo v pečici, ogreti na 190 °C, približno 30 minut, do zlatorjave barve.

prejšnji članek
To so opozorilni znaki, da ščitnica ne deluje dobro
Zdravje
To so opozorilni znaki, da ščitnica ne deluje dobro
naslednji članek
Iskreni Anej Piletič: Najtežja so slovesa
Svet slavnih
Iskreni Anej Piletič: Najtežja so slovesa

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.