Nabiranje gob je zadnje dni med bolj priljubljenimi aktivnostmi Slovencev. foto: Dreamstime
Iz gob, ki jih boste našli, lahko pripravite odlično rižoto, gobovo juho, jih ocvrete ali naredite odlično gobovo omako. Okusni sadeži, ki nam jih v tem času ponuja gozd, pa niso le sestavina okusnega kosila, temveč nas tudi zvabijo na svež zrak ter zdrav in krepčilen sprehod v naravi.
Ne nabirajte na škropljenih tleh
Gobe najpogosteje nabiramo v gozdu, pa tudi na poljih in travnikih, včasih celo v sadovnjakih ali na domačih vrtovih. Pri nabiranju tistih s travnika, polj in iz sadovnjakov je dobro, da podlago dobro poznate. Gobe namreč nase vežejo številne strupe, zato na krajih, kjer je zemlja obremenjena z raznimi škropivi in gnojili, nabiranje ni priporočljivo. Nabirajte vedno le gobe, ki jih dobro poznate. Nič pa ne bo narobe, če s seboj vzamete knjižico o vrstah gob ali izkušenega gobarja. Še prehitro se namreč v košari znajde goba, ki je vaš želodec ne bo vesel.
Prepoznamo jih po trobentasti obliki. Redkokdaj so črvive, v hladilniku pa zdržijo dlje kot druge gozdne gobe.
foto: Dreamstime
Odlični so tako sveži kot posušeni ali vloženi. Sušene lahko uporabite za juho, v katero vmešate ajdovo kašo. Sveže pa lahko ocvrete ali uporabite za kremno omako.
foto: Dreamstime
Kje jih najdete
Če se boste podali na lov za šampinjoni, jih poiščite na polju ali travniku, kjer se rade pasejo krave. Jurčki pogosto rastejo v bukovih gozdovih, ob potokih, rekah in v logih ali pa na obrobju gozdov. Lisičke se najpogosteje skrivajo v gozdovih s smreko in jelko, včasih jih najdemo tudi v bukovih. Če ste na lovu za orjaškimi dežniki, jih poiščite na gozdnih jasah, pogosto rastejo tudi ob robovih v travi in v gozdovih brez podrastja.
Pogosta jesenska poslastica, ki jo najdemo po daljših deževnih nalivih. Odličen je ocvrt z jajcem in drobtinami, privoščite si lahko tudi pečenega in rahlo soljenega (tudi na žaru).
foto: Dreamstime
okusna užitna goba le, ko je mlada. Podobna je orjaškemu dežniku, vendar precej bolj stožčasta. Priprava je podobna kot pri orjaških dežnikih.
foto: Dreamstime
Hranjenje in priprava
Gobe so težko prebavljive, zato jih raje kot za glavno jed uporabite za prilogo. Ali pa jih vsaj pripravite v mešanici z nečim drugim, na primer jurčke z jajci. Za odraslo osebo je priporočljiv obrok do pol kilograma gob. Ne jejte jih pozno popoldne ali zvečer, pazljivi bodite tudi, ko z njimi hranite otroke. Hranite jih na hladnem, največ tri dni. Lahko jih zamrznete, vendar jih kuhajte oziroma cvrite zamrznjene, nikar jih ne tajajte. Preden jih pripravite, jih ne operite, temveč le obrišite z vlažno krpo ter odstranite trde in morebitne posušene dele.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2025, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.