Kulinarika
 

Ocvrt krompirček malo drugače: 5 sijajnih receptov

26. 11. 2023; 13.00
Avtor: Tina Lucu / revija Liza Maja
ocvrt-krompirček

ocvrt krompirček foto: profimedia LIZA MAJA

Konec z mastnim, dolgočasnim ocvrtim krompirčkom. Z nekaj triki boste en, dva, tri pričarali priljubljeno jed.

Slastne ocvrte paličice se tradicionalno pripravljajo iz krompirja, izvirajo pa iz Belgije. Od časa do časa si ocvrt krompirček radi privoščimo tudi doma. Z nekaj namigi boste iz krompirčka v pečici ustvarili kulinarično pašo za oči.

Domača začimbna sol

Z malo arome bo imel krompirček povsem drugačen okus. Za en pekač krompirja potrebujete naslednje sestavine za domačo začimbno sol: 2 žlici morske soli, 1 žlico mlete sladke paprike, 1 žlico dimljene mlete paprike, 1/2 žličke gorčice v prahu in 1 žličko škroba.

Vse sestavine strite v možnarju in začimbno sol primešajte ocvrtemu krompirčku.

ocvrt krompirček foto: profimedia LIZA MAJA

Slasten sladki krompir

Priprava je povsem preprosta, okus pa sijajen. Za 4 porcije potrebujete: približno 500 g svežega sladkega krompirja, 1 žličko soli, 1 žlico škroba, 1 žlico mlete paprike, 2 žlici repičnega ali sončničnega olja, mlet čili ali pa kajenski poper.

Sladki krompir olupite in ga zrežite na približno 1 cm debele rezine. Te narežite na 1 cm debele paličice.

V skledi zmešajte vse ostale sestavine in jim dodajte krompirjeve paličice. Dobro premešajte.

Paličice porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih 20-25 minut pecite v pečici, segreti na 200 °C. Pazite, da se ne bodo preveč zapekle. Zraven se izvrstno poda kečap.

Namesto krompirja lahko uporabite tudi pastinak ali pa korenje. Zelenjavo zrežite na paličice, jih marinirajte v olju in začimbah in jih specite v pečici.

ocvrt krompirček foto: profimedia LIZA MAJA

Potresanje

Krompirjeve paličice 5 minut pred koncem peke potresite z nastrganim parmezanom, pred serviranjem pa še z malce sesekljanega peteršilja.

V ZDA so popularni chili cheese fries. Ocvrt krompirček obložite s pikantnim mletim mesom in stopljenim sirom.

Ni treba, da je vedno le kečap

K ocvrtemu krompirčku pripravite česnovo omako. Slastna pa je tudi pomaka s kozjim sirom.

Za 4 porcije potrebujete: 1 šopek drobnjaka, 4 stroke česna, 300 g ovčjega sira, 600 g polnomastnega jogurta, 4 žlice ajvarja, sol in poper.

Drobnjak in česen drobno sesekljajte. Sir zdrobite z vilicami in vse skupaj zmešajte z jogurtom in ajvarjem. Pomako začinite s soljo in poprom.

ocvrt krompirček foto: profimedia LIZA MAJA

Hrustljav ocvrt krompirček iz pečice

Krompirjeve paličice pred peko nakapajte z malo slane vode. Ne pretiravajte. Voda mora imeti okus po soli, ne sme pa biti preveč skoncentrirana. Sol med peko krompirju odvzame vodo in ta je zato potem bolj hrustljav.

ocvrt krompirček

ocvrt krompirček foto: profimedia LIZA MAJA

prejšnji članek
Žan Serčič razvnel občinstvo
Svet slavnih
Žan Serčič razvnel občinstvo
naslednji članek
Dobrodelni koncert za junake 3. nadstropja
Svet slavnih
Dobrodelni koncert za junake 3. nadstropja

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.