Kulinarika
 

Vegetarijanski jedilnik za praznično pojedino

23. 12. 2022; 13.00
Avtor: Maša Eržen / revija Bodi zdrava
vegetarijanska pojedina

Ideje za vegetarijance foto: Pexels

Si tudi vi za pripravo glavne jedi na božični večer ali na najdaljšo noč ne želite porabiti celotnega dneva? Potem imamo pravo rešitev ta vas. V zmernem času in hkrati z zdravimi sestavinami lahko z recepti, ki smo jih pripravili, pripravite obilno in okusno pojedino za celotno družino. In tokrat praznujemo brez mesa!

PREDJED

Kari s papajo in mangom

Ste že naveličani priprave klasičnih narezkov z veliko sira in preveč vrst salam? Svetujemo vam, da poskusite gostom na božični večer za predjed ponuditi nekaj drugega. Kari iz manga in papaje je primeren kot samostojen namaz na kruhu ali toastih. Sicer bo vaša predjed potem bolj sladkasta, toda saj vsi potrebujemo malo spremembe pri svojem prehranjevanju. Povabljene bo navdušil sadni začetek vaše obilne večerje, povrhu pa bodo imeli še dovolj prostora za vse dobrote, ki jih še čakajo tisti večer.

GLAVNA JED #1

Zelenjavni kari z rižem basmati

Med mladimi je čedalje bolj priljubljena hrana z vzhoda, natančneje tajska, indijska in kitajska. Kari primarno izhaja iz Indije, zanj pa je značilno, da vsebuje azijske začimbe in nekaj zelenjave, lahko pa v njem najdemo tudi meso. Pripravlja se na veliko različnih načinov, zato pravila in originalnega recepta za pripravo ni. Za glavno jed najdaljše noči lahko pripravite kari v kombinaciji z rižem basmati. Ne samo da boste prihranili svoj čas, temveč bodo tudi gostje navdušeni nad pestro sestavljeno jedjo.

Zelenjavni kari z rižem foto: Shutterstock

Sestavine (količinsko za 8 oseb):

  • riž basmati
  • 500 g sladkornega graha
  • 1 velika rumena paprika
  • 1 velika rdeča paprika
  • 1 velika rumena čebula
  • 3 mlade čebule
  • 3 srednje veliki korenčki
  • 1 limeta
  • pribl. 1,4 l polnomastnega kokosovega mleka
  • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
  • 5 drobnih zelenih čilijev
  • sol
  • 2–3 žlice karijevega praška
  • 6 strokov česna
  • 5–7 cm ingverja
  • koriander

Priprava:

Pločevinki s kokosovim mlekom odpremo. Korenčke očistimo in narežemo na kolesca. Papriki razpolovimo, očistimo in po širini zrežemo na rezance. (Ne)olupljen ingver na drobno naribamo. Čilije očistimo in na drobno sesekljamo – v bolj pekoči različici s semeni vred. Česen na drobno sesekljamo. Maščobo segrejemo v veliki posodi z debelim dnom, pri srednji temperaturi. Na segreto stresemo čilije, česen in ingver. Vse skupaj med mešanjem pražimo kaki 2 minuti. Prepražene sestavine potresemo s karijevim praškom (gl. nasvete). Zdaj vse skupaj med nenehnim mešanjem pražimo še 1 minuto. Prilijemo kokosovo mleko, temperaturo pa zvišamo na maksimum, da sestavine čim prej zavrejo. Čebulo na drobno sesekljamo in stresemo v posodo z vsebino, ko ta zavre. Dodamo še korenček in beli del mlade čebule. Premešamo in zavremo.

Kuhamo približno 10 minut, da se omaka zgosti, zelenjava pa skuha na zob. Občasno premešamo. V posodo stresemo paprike in sladkorni grah. Pokrito kuhamo še 3–5 minut. Koriander osmukamo in na grobo sesekljamo (gl. nadomestek). Jed nazadnje po okusu osladimo s sadnim sokom, svežim sadjem, medom ali marmelado. Premešamo in odstavimo. Jed po okusu dodatno začinimo. Vanjo na drobno naribamo limetino lupinico. Limeto ožamemo, sok pa nalijemo v jed. Nazadnje vmešamo zeleni del mlade čebule in koriander. Zelenjavni kari ponudimo z rižem basmati, ki ga kuhamo 10–12 minut v vreli vodi.

Solata s testeninami foto: Shutterstock

GLAVNA JED #2

Solata s testeninami

Če niste ljubitelji toplih tradicionalnih božičnih jedi, je solata s testeninami odlična alternativa, kako vseeno zdravo in okusno na božični večer zapolniti želodčke. Jed je primerna za vse vegetarijance, saj je sestavljena iz različne zelenjave in vsebuje nekaj sira. Sama priprava ne zahteva prevelikega napora in je pripravljena precej hitro (količinsko je namenjeno za 4 osebe).

SESTAVINE:

  • 250 g polnozrnatih metuljčkov
  • 1 rumena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 50 g praženih sončničnih semen
  • pol šopka bazilike, grobo natrgane
  • 50 g rukole
  • 50 g naribanega parmezana (ali mocarela)

Marinada:

  • 10 razpolovljenih češnjevih paradižnikov
  • 1 čajna žlička rjavega sladkorja
  • pol čajne žličke soli
  • 40 ml belega vinskega kisa
  • 50 ml bio oljčnega olja
  • 350 ml paradižnikove omake za testenine
  • sol, poper

PRIPRAVA:

Metuljčke skuhamo po navodilih na embalaži, da so še čvrsti, in jih odcedimo. Nekaj vode, v kateri so se kuhali, prihranimo za pozneje. Vse sestavine za marinado zmešamo in dodamo še toplim peresnikom, nato jih ohlajamo 30 minut. Vmes jih občasno premešamo. Če postanejo presuhi, jim dodamo nekaj prihranjene vode. Na koncu primešamo papriko, sončnična semena, baziliko in rukolo ter solato solimo in popramo. Stresemo jo v servirno skledo in potresemo z naribanim sirom.

Čokoladni rjavčki foto: Shutterstock

SLADICA#1:

Čokoladni rjavčki

Za vse ljubitelje čokolade so trojni čokoladni rjavčki vsekakor lahko popolna božična sladica. Preprost recept bo odlična pika na i vašemu zaključku večera.

SESTAVINE:

  • 125 g temne čokolade
  • 125 g masla
  • 2 jajci
  • 125 g sladkorja
  • 4 kapljice masla z okusom vanilje
  • 125 g moke
  • 50 g kakava v prahu
  • 125 ml smetane za stepanje
  • 125 g mlečne čokolade
  • 50 g bele čokolade
  • Za glazuro:
  • 75 g temne čokolada
  • 75 g mlečne čokolada
  • 75 ml smetane za stepanje

PRIPRAVA:

Namastimo model velikosti pribl. 20 x 20 ali 28 x 15 cm in ohladimo. V vodni kopeli stopimo temno čokolado in ji vmešamo maslo. Mlečno in belo čokolado sesekljamo.

Medtem segrejemo pečico na 200 °C zgoraj/spodaj. Jajca penasto stepemo, dodamo sladkor in stepamo, dokler zmes ne postane kremasta. Vmešamo aromo. Zmešamo moko in kakav, primešamo smetano, dodamo stopljeno čokolado in koščke čokolade. Vlijemo v pripravljen model in pečemo v ogreti pečici približno 25 minut; ko potem v testo pomočimo palčko, pride ven rahlo vlažna. Pustimo, da se pečeno ohladi v modelu. Nato v vodni kopeli stopimo obe vrsti čokolade in postopoma vmešamo smetano. Glazuro premažemo po ohlajenih rjavčkih in pustimo, da se strdi. So pa tudi brez glazure – še topli – prava poslastica!

SLADICA #2:

Ajdove brezglutenske palačinke foto: Shutterstock

Ajdove brezglutenske palačinke

Komur koli bi ponudili palačinke za sladico, se jih zagotovo ne bi branil. Zakaj pa jih ne bi pripravili tudi za božični večer? Če nismo ravno ljubitelji čokolade in bi se raje izognili trojnim čokoladnim rjavčkom, so ajdove palačinke odlična rešitev. Preprosta priprava z osvežujočim okusom utegne vaše goste pustiti polne navdušenja nad to preprosto in tradicionalno sladico, ki pa je hkrati tudi malo bolj zdrava.

SESTAVINE:

  • 125 g ajdove moke
  • 1 ščepec soli
  • 0,5 žličke brezglutenskega pecilnega praška
  • 0,5 žličke sode bikarbone
  • 240 ml poljubnega rastlinskega mleka (kokosovo, mandljevo, lešnikovo ipd.)
  • 1 žlica limonovega soka
  • 2 žlici agavinega sirupa
  • 1 zvrhava žlica mandljevega masla

PRIPRAVA:

V skledi zmešamo ajdovo moko, sol, pecilni prašek in sodo bikarbono. V drugi skledi z ročno metlico gladko razmešamo rastlinsko mleko, limonov sok, agavin sirup in mandljevo maslo. Dodamo mešanico suhih sestavin in vse skupaj dobro premešamo, da dobimo enotno maso brez grudic. Če je masa zelo gosta, prilijemo še malo vode.

Na kuhalnik pristavimo ponev za peko palačink in jo dobro segrejemo. Segreto ponev namastimo s kokosovim oljem, potem pa vanjo z zajemalko vlijemo približno 50 ml mase, iz katere oblikujemo manjšo in debelejšo palačinko. Če je ponev dovolj velika, v njej hkrati pečemo več palačink. Po približno 2 do 3 minutah se dno palačink zlato rjavo zapeče, na zgornji strani pa se začnejo pojavljati mehurčki. Palačinke obrnemo z lopatico in jih zapečemo še na drugi strani, kar traja približno 2 minuti. Po enakem postopku spečemo vseh 12 palačink in po potrebi ponev namastimo še z malo olja. Pečene palačinke hranimo na segretem krožniku, ki ga pokrijemo.

PRIGRIZKI

Čips iz čičerike in čips s papriko

Konec decembra prav vsi poznamo kot čas, ki je preplavljen z ljubeznijo, hvaležnostjo in dobrim vzdušjem. Najljubši del božičnih praznikov številnih je preživljanje časa s svojimi najdražjimi, bodisi ob družabnih igrah ali ob gledanju božičnih filmov. In čeprav se mnogi ob gledanju teh upirajo kakršnim koli prigrizkom, je to včasih preprosto nemogoče. Da ne boste obremenjeni, koliko ogljikovih hidratov in maščob vsebuje navadna vrečka čipsa, vam predlagamo, da pokusite bio čips iz dm-a, in sicer iz čičerike z morsko soljo ali lečin čips s papriko in svoj večer pred televizijo preživite brez vsakih skrbi.

Dober nadomestek za večerne pregrehe so tudi oreščki, ki vsebujejo veliko zdravih maščob. Zanimiva popestritev družabnega večera so zagotovo tudi pikantni mandlji, ki vas zanesljivo ne bodo pustili lačnih ust. Paženi mandlji s sojino omako tamari vas bodo razveselili z okusom in načinom priprave, ki vključuje sojino omako, pražene mandlje in sladko fermentiran riž. Ste vedeli, da mandlji pripomorejo k izboljšanju kakovosti las, kože in nohtov? Ob vsem pa so tudi odličnega okusa!

Čips iz čičerike

Čips iz čičerike foto: Shutterstock

prejšnji članek
Kako bo silvestrovala Darja Gajšek?
Svet slavnih
Kako bo silvestrovala Darja Gajšek?
naslednji članek
Ana Klašnja bo božič preživela z bivšim partnerjem
Svet slavnih
Ana Klašnja bo božič preživela z bivšim partnerjem

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.