Ideje za vegetarijance foto: Pexels
PREDJED
Kari s papajo in mangom
Ste že naveličani priprave klasičnih narezkov z veliko sira in preveč vrst salam? Svetujemo vam, da poskusite gostom na božični večer za predjed ponuditi nekaj drugega. Kari iz manga in papaje je primeren kot samostojen namaz na kruhu ali toastih. Sicer bo vaša predjed potem bolj sladkasta, toda saj vsi potrebujemo malo spremembe pri svojem prehranjevanju. Povabljene bo navdušil sadni začetek vaše obilne večerje, povrhu pa bodo imeli še dovolj prostora za vse dobrote, ki jih še čakajo tisti večer.
GLAVNA JED #1
Zelenjavni kari z rižem basmati
Med mladimi je čedalje bolj priljubljena hrana z vzhoda, natančneje tajska, indijska in kitajska. Kari primarno izhaja iz Indije, zanj pa je značilno, da vsebuje azijske začimbe in nekaj zelenjave, lahko pa v njem najdemo tudi meso. Pripravlja se na veliko različnih načinov, zato pravila in originalnega recepta za pripravo ni. Za glavno jed najdaljše noči lahko pripravite kari v kombinaciji z rižem basmati. Ne samo da boste prihranili svoj čas, temveč bodo tudi gostje navdušeni nad pestro sestavljeno jedjo.
Sestavine (količinsko za 8 oseb):
Priprava:
Pločevinki s kokosovim mlekom odpremo. Korenčke očistimo in narežemo na kolesca. Papriki razpolovimo, očistimo in po širini zrežemo na rezance. (Ne)olupljen ingver na drobno naribamo. Čilije očistimo in na drobno sesekljamo – v bolj pekoči različici s semeni vred. Česen na drobno sesekljamo. Maščobo segrejemo v veliki posodi z debelim dnom, pri srednji temperaturi. Na segreto stresemo čilije, česen in ingver. Vse skupaj med mešanjem pražimo kaki 2 minuti. Prepražene sestavine potresemo s karijevim praškom (gl. nasvete). Zdaj vse skupaj med nenehnim mešanjem pražimo še 1 minuto. Prilijemo kokosovo mleko, temperaturo pa zvišamo na maksimum, da sestavine čim prej zavrejo. Čebulo na drobno sesekljamo in stresemo v posodo z vsebino, ko ta zavre. Dodamo še korenček in beli del mlade čebule. Premešamo in zavremo.
Kuhamo približno 10 minut, da se omaka zgosti, zelenjava pa skuha na zob. Občasno premešamo. V posodo stresemo paprike in sladkorni grah. Pokrito kuhamo še 3–5 minut. Koriander osmukamo in na grobo sesekljamo (gl. nadomestek). Jed nazadnje po okusu osladimo s sadnim sokom, svežim sadjem, medom ali marmelado. Premešamo in odstavimo. Jed po okusu dodatno začinimo. Vanjo na drobno naribamo limetino lupinico. Limeto ožamemo, sok pa nalijemo v jed. Nazadnje vmešamo zeleni del mlade čebule in koriander. Zelenjavni kari ponudimo z rižem basmati, ki ga kuhamo 10–12 minut v vreli vodi.
GLAVNA JED #2
Solata s testeninami
Če niste ljubitelji toplih tradicionalnih božičnih jedi, je solata s testeninami odlična alternativa, kako vseeno zdravo in okusno na božični večer zapolniti želodčke. Jed je primerna za vse vegetarijance, saj je sestavljena iz različne zelenjave in vsebuje nekaj sira. Sama priprava ne zahteva prevelikega napora in je pripravljena precej hitro (količinsko je namenjeno za 4 osebe).
SESTAVINE:
Marinada:
PRIPRAVA:
Metuljčke skuhamo po navodilih na embalaži, da so še čvrsti, in jih odcedimo. Nekaj vode, v kateri so se kuhali, prihranimo za pozneje. Vse sestavine za marinado zmešamo in dodamo še toplim peresnikom, nato jih ohlajamo 30 minut. Vmes jih občasno premešamo. Če postanejo presuhi, jim dodamo nekaj prihranjene vode. Na koncu primešamo papriko, sončnična semena, baziliko in rukolo ter solato solimo in popramo. Stresemo jo v servirno skledo in potresemo z naribanim sirom.
SLADICA#1:
Čokoladni rjavčki
Za vse ljubitelje čokolade so trojni čokoladni rjavčki vsekakor lahko popolna božična sladica. Preprost recept bo odlična pika na i vašemu zaključku večera.
SESTAVINE:
PRIPRAVA:
Namastimo model velikosti pribl. 20 x 20 ali 28 x 15 cm in ohladimo. V vodni kopeli stopimo temno čokolado in ji vmešamo maslo. Mlečno in belo čokolado sesekljamo.
Medtem segrejemo pečico na 200 °C zgoraj/spodaj. Jajca penasto stepemo, dodamo sladkor in stepamo, dokler zmes ne postane kremasta. Vmešamo aromo. Zmešamo moko in kakav, primešamo smetano, dodamo stopljeno čokolado in koščke čokolade. Vlijemo v pripravljen model in pečemo v ogreti pečici približno 25 minut; ko potem v testo pomočimo palčko, pride ven rahlo vlažna. Pustimo, da se pečeno ohladi v modelu. Nato v vodni kopeli stopimo obe vrsti čokolade in postopoma vmešamo smetano. Glazuro premažemo po ohlajenih rjavčkih in pustimo, da se strdi. So pa tudi brez glazure – še topli – prava poslastica!
SLADICA #2:
Ajdove brezglutenske palačinke
Komur koli bi ponudili palačinke za sladico, se jih zagotovo ne bi branil. Zakaj pa jih ne bi pripravili tudi za božični večer? Če nismo ravno ljubitelji čokolade in bi se raje izognili trojnim čokoladnim rjavčkom, so ajdove palačinke odlična rešitev. Preprosta priprava z osvežujočim okusom utegne vaše goste pustiti polne navdušenja nad to preprosto in tradicionalno sladico, ki pa je hkrati tudi malo bolj zdrava.
SESTAVINE:
PRIPRAVA:
V skledi zmešamo ajdovo moko, sol, pecilni prašek in sodo bikarbono. V drugi skledi z ročno metlico gladko razmešamo rastlinsko mleko, limonov sok, agavin sirup in mandljevo maslo. Dodamo mešanico suhih sestavin in vse skupaj dobro premešamo, da dobimo enotno maso brez grudic. Če je masa zelo gosta, prilijemo še malo vode.
Na kuhalnik pristavimo ponev za peko palačink in jo dobro segrejemo. Segreto ponev namastimo s kokosovim oljem, potem pa vanjo z zajemalko vlijemo približno 50 ml mase, iz katere oblikujemo manjšo in debelejšo palačinko. Če je ponev dovolj velika, v njej hkrati pečemo več palačink. Po približno 2 do 3 minutah se dno palačink zlato rjavo zapeče, na zgornji strani pa se začnejo pojavljati mehurčki. Palačinke obrnemo z lopatico in jih zapečemo še na drugi strani, kar traja približno 2 minuti. Po enakem postopku spečemo vseh 12 palačink in po potrebi ponev namastimo še z malo olja. Pečene palačinke hranimo na segretem krožniku, ki ga pokrijemo.
PRIGRIZKI
Čips iz čičerike in čips s papriko
Konec decembra prav vsi poznamo kot čas, ki je preplavljen z ljubeznijo, hvaležnostjo in dobrim vzdušjem. Najljubši del božičnih praznikov številnih je preživljanje časa s svojimi najdražjimi, bodisi ob družabnih igrah ali ob gledanju božičnih filmov. In čeprav se mnogi ob gledanju teh upirajo kakršnim koli prigrizkom, je to včasih preprosto nemogoče. Da ne boste obremenjeni, koliko ogljikovih hidratov in maščob vsebuje navadna vrečka čipsa, vam predlagamo, da pokusite bio čips iz dm-a, in sicer iz čičerike z morsko soljo ali lečin čips s papriko in svoj večer pred televizijo preživite brez vsakih skrbi.
Dober nadomestek za večerne pregrehe so tudi oreščki, ki vsebujejo veliko zdravih maščob. Zanimiva popestritev družabnega večera so zagotovo tudi pikantni mandlji, ki vas zanesljivo ne bodo pustili lačnih ust. Paženi mandlji s sojino omako tamari vas bodo razveselili z okusom in načinom priprave, ki vključuje sojino omako, pražene mandlje in sladko fermentiran riž. Ste vedeli, da mandlji pripomorejo k izboljšanju kakovosti las, kože in nohtov? Ob vsem pa so tudi odličnega okusa!
Čips iz čičerike foto: Shutterstock
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.