Rižota s kozicami in koksom foto: (foto Sa┼ío ┼áketa).jp
Simpatični kulinarični ustvarjalec Sašo Šketa na družbenih medijih že dolgo navdušuje s svojimi preprostimi recepti in ustvarjalnimi kuharskimi domislicami. Pred kratkim je pri Celjski Mohorjevi družbi izdal že šesto kuharsko knjigo, z naslovom Evo ti kosilo, v kateri postreže z recepti tako za uveljavljene klasike kot jedi z eksotičnim pridihom.
Tri čarobne besede, ki rešijo skoraj vsako zagato
Kadar imamo za seboj težak dan v službi ali pa nimamo pojma, kako doma ustvariti red, ko se pojavijo nepričakovani obiski ali ko bi radi na koga naredili vtis … Rešilni odgovor je v preprostih treh besedah: Evo ti kosilo, in tak je tudi naslov nove kuharske knjige, v katero je Sašo Šketa zajel praktične in preverjene recepte za hitre obroke med tednom, prijateljska sobotna druženja in sproščena nedeljska kosila.
Dvojina v kuhinji
Sašo svoje kulinarično obarvane vsebine pripravlja z ženo Nežo v lastnem kulinaričnem studiu. Skupaj pripravljata in razvijata recepte, fotografirata ter stilirata jedi. Njuna spletna kuharska oddaja tedensko doseže več deset tisoč ogledov. Priljubljeni kulinarični bloger, ki je s svojimi slastnimi recepti navdih prenekatere domače kuhinje, si želi, da priprava hrane ne bi bila zgolj eno od dnevnih opravil, temveč priložnost za ustvarjalnost in druženje z najbližjimi. Prav zato je knjiga Evo ti kosilo oblikovana tako, da v njej hitro najdemo recept za vsako priložnost, postopki so natančno in jasno opisani, za piko na i pa jo krasijo čudovite fotografije. Če iščete namige za praznična darila, je to lahko ena od idej.
Piščančja stegna s češnjevimi paradižniki
Količina: za 4 osebe / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
– 6 piščančjih stegen s kožo (750 g)
– 1 zavojček mešanice začimb za perutnino
– 2 žlici masla
– 10 šalotk
– 250 ml suhega belega vina
– 200 ml piščančje jušne osnove
– 400 g češnjevih paradižnikov
– 1½ žlice dijonske gorčice
– žlica suhega pehtrana
Priprava:
Pečico segrejemo na 200 °C.
Piščančja stegna osušimo s papirnato brisačko in jih dobro natremo z mešanico začimb za perutnino. V večji ponvi stopimo maslo, in ko se začne peniti, damo v ponev piščanca, obrnjenega s kožo navzdol. Piščanca pečemo toliko časa, da se koža karamelizira, tri ali štiri minute. Obrnemo ga in popečemo še na drugi strani. Nato ga iz ponve preložimo v pekač. V isti ponvi, na preostanku maščobe, popečemo razpolovljene šalotke. Pražimo jih dobrih pet minut ter nato zalijemo z belim vinom in piščančjo jušno osnovo. Premešamo in dodamo še gorčico ter pehtran.
Omako pustimo brbotati dve ali tri minute in nato z njo prelijemo piščanca v pekaču.
Pekač s piščancem damo v ogreto pečico in pečemo 30 minut, na sredini in brez ventilacije.
Piščanca vzamemo iz pečice in po pekaču razporedimo češnjeve paradižnike. Vrnemo v pečico in vse skupaj pečemo še 15 minut.
Postrežemo s pečenim krompirjem ali svežim kruhom, ki odlično vpije okusno omako.
Rižota s kozicami in kokosom
Preprosta, poletno obarvana rižota
Količina: 4 porcije / Čas priprave: 55 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Morske rižote me vedno popeljejo na poletne oddihe iz otroštva. Mama je malo prej skočila s plaže, da pripravi kosilo, in mi smo pogosto malo zamujali. To kosilo lahko pričara poletni popoldan tudi sredi turobnega zimskega večera.
Sestavine:
– 2 žlici kokosovega olja
– 2 čebuli
– 4 stroki česna
– čili
– 2 žlici naribanega ingverja
– 360 g riža (jasmin)
– 400 ml kokosovega mleka (iz pločevinke)
– 200 g koruze (odcejene, iz pločevinke)
– 400 g očiščenih kozic (odtaljenih ali svežih)
– 2 žlički sezamovega olja
– žlička soli
– 2 žlički limetine lupinice
– sveža bazilika
Priprava:
Čebulo in čili drobno sesekljamo.
V večjem loncu segrejemo kokosovo olje.
Dodamo čebulo in jo pražimo pet minut.
Dodamo sesekljan česen, nariban ingver in sesekljan čili. Premešamo in pražimo še dve minuti.
Dodamo riž in vse skupaj pražimo tri minute.
Prilijemo kokosovo mleko in 600 ml vode. Premešamo, segrejemo do vretja, zmanjšamo ogenj in kuhamo deset minut.
Med kuhanjem lahko po potrebi dodamo še več vode.
Proti koncu kuhanja dodamo koruzo in kozice. Dodamo še sezamovo olje in solimo. Kuhamo še od sedem do deset minut.
Na koncu dodamo svežo naribano lupino limete, okrasimo z listi bazilike in postrežemo.
Nasveti:
Namesto riža jasmin lahko uporabimo basmati. Ta dva sta med bolj aromatičnimi vrstami riža.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.