nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Slavni recept za veganske krofe iz pečice

16. 2. 2023; 02.00
Avtor: Lara Jelen / revija Jana
moj naj recept (1) foto Shutterstock

Veganski krofi iz pečice foto: Shutterstock

Tajda in Tamara Šrot, ki ustvarjata veganske jedi pod imenom The Vegan Harmony, si za pusta radi pripravita nekoliko bolj zdravo alternativo običajnim ocvrtim krofom. Spečeta jih v pečici.

»Krofi, pečeni v pečici, so v nasprotju z ocvrtimi nemastni, a prav tako mehki in izjemno slastni. Bistvena razlika je v tem, da so od zunaj lepo hrustljavi. Midve jih radi delava namesto običajnih krofov, saj ne marava mastne hrane, poleg tega pa jih brez slabe vesti lahko pojeva več,« pravita. Ker sta veganki, so takšni tudi njuni krofi.

Tajda in Tamara Šrot, avtorici kuharske knjige Veganski recepti od A do Ž foto: Osebni arhiv

NASVET

Če želite, da marmelada ostane v krofih, uporabite marmelado za peko z več sladkorja, ki je trdnejša, lahko pa jih polnite tudi, ko so že pečeni, tako kot klasične krofe. Uporabite lahko tudi čokoladen, vaniljev ali kak drug nadev.

Sestavine za 14 krofov

40 g svežega kvasa (ali približno 15 g suhega)  

1 žlička rjavega sladkorja 

700 g moke  

400 ml riževega mleka 

25 g kokosovega olja  

25 g kokosovega sladkorja  

ščepec soli  

marmelada za nadev

Če želite, da marmelada ostane v krofih, uporabite marmelado za peko z več sladkorja, ki je trdnejša, lahko pa jih polnite tudi, ko so že pečeni, tako kot klasične krofe. foto: Shutterstock

Priprava

1. Najprej pripravimo kvasec: zmešamo kvas, 6 žlic mlačne vode, 1 žlico moke in 1 žličko rjavega sladkorja ter damo za 15 minut na toplo, da naraste.  

2. Moko damo v skledo in na sredini naredimo vdolbino. Po robu posujemo sol.

3. V vdolbino damo pripravljen kvasec, mlačno riževo mleko, kokosovo olje in kokosov sladkor ter dobro pregnetemo.

4. Pokrijemo in pustimo na toplem 30 minut, da vzhaja.

5. Testo razdelimo na približno 14 delov, vsakega oblikujemo v krog, na sredino damo marmelado in dobro zapremo ter oblikujemo v krof. 

6. Krofe damo na pekač in pečemo na 180 °C približno 30 minut.

 Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 7, 14. 02. 2023.

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Zgrožena soseda:  'Po snegu se je valjalo šest nagih moških!'
Zdravje
Zgrožena soseda: 'Po snegu se je valjalo šest nagih moških!'
naslednji članek
Današnji debeli četrtek za ljudi na shujševalni dieti velik izziv
Zdravje
Današnji debeli četrtek za ljudi na shujševalni dieti velik izziv
#obraziavenija
obraziavenija