Kulinarika
 

Drugačna, a fantastična sladica: Cheesecake baklava

15. 3. 2023; 13.00
Avtor: S. G. / revija Jana
Cheesecake baklava

Cheesecake baklava foto: Shutterstock

Tale recept združuje najboljše iz obeh svetov – vlečeno testo, oreščki in med zastopajo baklavo, sočen in bogat skutni nadev, tokrat z noto vanilje in limone, pa cheesecake oziroma po naše skutno torto.

Če ste navajeni na hudo sladko baklavo, naj vas opozorim, da je v tej inačici količina sladkorja močno zmanjšana  – super za vse tiste, ki se radi posladkate, a nimate radi presladko. Po želji količino sladkorja seveda prilagodite. V vsakem primeru je tale tortica nekaj posebnega. Nekoliko drugačna, a odlična sladica, ki vas ne bo pustila ravnodušnih.

Sestavine

  • 6 listov vlečenega testa
  • 120 g stopljenega masla
  • 100 g zdrobljenih ali mletih pistacij
  • 120 g zdrobljenih ali mletih orehov
  • 120 g medu

    Za skutno torto:
  • 750 g rikote ali skute
  • 250 ml sladke smetane
  • 6 jajc
  • 50 g medu
  • 70 g sladkorja
  • 2 vaniljeva sladkorja
  • 1 ČŽ vaniljeve arome
  • lupina 1 bio limone
  • 75 g moke
  • ščep soli

    Za zgornjo plast oreščkov
  • 65 g vode
  • 130 g sladkorja
  • 115 g nasekljanih orehov

    Za premaz iz sirčka:
  • 150 g kremnega sirčka (maskarpone)
  • 100 g kisle smetane
  • 45 g sladkorja v prahu
  • 2 lista želatine
  • 100 g zdrobljenih pistacij

    ##IMAGE-1466773##

Priprava

1.  Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač premera 24 centimetrov premažemo z oljem, dno pokrijemo s peki papirjem.

2.  Vsak list vlečenega testa premažemo z maslom in položimo v pekač. Nekoliko zatlačimo ob stranice pekača in nadaljujemo, dokler nam ne zmanjka testa. Presežek testa odrežemo okoli 1 cm nad robom pekača.

3.  Orehe in pistacije malo prepražimo ter dodamo med. Dobro premešamo in razporedimo po plasti vlečenega testa.

4.  Vse sestavine za cheesecake zmešamo ter vlijemo na oreščke in vlečeno testo.

5.  Pečemo 20 minut na 180 stopinjah, nato temperaturo znižamo na 160 stopinj in pečemo še nadaljnjih 55–70 minut, odvisno od pečice.

6.  Nož zapičimo v sredino torte – če izvlečemo čistega, je torta pečena. V nasprotnem primeru jo za nekaj minut vrnemo v pečico. Ohladimo.

7.  Za zgornjo plast oreščkovlončku zmešamo vodo in sladkor ter vremo 5 minut. Prelijemo čez mlete pistacije in nekoliko ohladimo. Razporedimo po ohlajenem cheesecaku.

8.  Za kremni premaz najprej v mrzli vodi namočimo želatino. Namakamo 10 minut.

9.  Skupaj zmešamo kremni sirček, kislo smetano in sladkor. Želatino ožamemo in razpustimo na nizki temperaturi. Polovico preliva segrejemo in vanj vlijemo raztopljeno želatino. Združimo s preostankom preliva in prelijemo čez torto.

10.             Postavimo v hladilnik za kako uro, da se strdi. Ohlajeno okrasimo z zdrobljenimi pistacijami.

Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 10, 7. 03. 2023.

prejšnji članek
Do videza najlepših pričesk leta
Moda&Lepota
Do videza najlepših pričesk leta
naslednji članek
Lindsay Lohan bo prvič postala mamica
Svet slavnih
Lindsay Lohan bo prvič postala mamica
#nasazenazenska
nasazenazenska

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.