vrtnični čaj foto: dreamstime
»Ker je eterično olje v cvetnih lističih zelo hlapno, moramo paziti, da jih ne prelijemo z vrelo vodo. Vodo zavremo, ohladimo na približno 85 °C, prelijemo čez lističe, pokrijemo in počakamo približno 3 minute, da postane lepe rumene barve. Če lističe v vodi pustimo dlje časa, bo voda postala zelenkasta, čaj pa bo imel grenak okus,« svetuje Katja Kogej, predsednica goriškega društva ljubiteljic vrtnic. Za prihajajoče poletne dni predlaga ohladitev z ledenim rožnim čajem, ki bo, postrežen v stekleni posodi, tudi prava paša za oči.
Za rožni ledeni čaj potrebujete:
· 1 liter vode
· 5 žlic vrtničnega sirupa (dobi se ga v bolje založenih trgovinah)
· ledene kocke, narejene iz vrtničnega čaja
· sveže dišavnice z vrta
· nekaj svežih ali suhih cvetnih lističev vrtnice
Rožni čaj skuhate in ohladite, od tega 200 ml nalijete v posodico za led in zamrznete. V lep steklen vrč nalijete sirup, ki ga prelijete z ohlajenim čajem. Dodate kocke zamrznjenega čaja in sveže dišavnice z vrta (meliso, meto, pehtran, citronsko verbeno ter nekaj svežih ali suhih vrtničnih cvetnih lističev).
Več o zdravilnih vrtnicah damaščankah si lahko preberete v reviji Jana, št. 19, 09. 5. 2023.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.